Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 / ΣΥΡΙΖΑ: Άνθρακες οι ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, τώρα έρχονται οι επιβαρύνσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 / ΣΥΡΙΖΑ: Άνθρακες οι ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, τώρα έρχονται οι επιβαρύνσεις

«Αντί για ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ο κ. Μητσοτάκης φέρνει επιβαρύνσεις» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «μετά την επιβεβαίωση ότι ο θησαυρός των ελαφρύνσεων που έταζε ο κ. Μητσοτάκης στα χαμηλά και μεσαία στρώματα ήταν άνθρακες, έρχονται και οι επιβαρύνσεις» παρατηρώντας ότι χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις 22%, καθώς «θα είναι άπιαστο όνειρο» να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση «καταργεί από την πίσω πόρτα το αφορολόγητο που κατάφερε να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» υπενθυμίζοντας ότι στην ίδια διαπίστωση προχώρησαν και τα φιλοκυβερνητικά «Νέα». «Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Μητσοτάκης, που κέρδισε τις εκλογές με σημαία τις δήθεν ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, θα είναι πολύ ευρηματικός στις δικαιολογίες για τη νέα του απάτη» συμπλήρωσε δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χρ. Σταϊκούρας: «Ωριμάζουν οι συνθήκες»...

Κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τον στόχο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει τον στόχο «με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα», καθώς και ότι... «οι συνθήκες ωριμάζουν». Ο Χρ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι με τους θεσμούς δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% το 2020, εμφανίστηκε όμως βέβαιος ότι ο στόχος αυτός, όπως κι ο στόχος για ανάπτυξη 2% το 2019, θα επιτευχθούν χάρη στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Σε σχέση με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης ο Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι «όλα τα εισοδηματικά στρώματα έχουν όφελος στο διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο στα χαμηλότερα κλιμάκια». Ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάλυψε μέσα σε τρεις μήνες «το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 που είχε αφήσει  παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση», ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ανοίξει τον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση των στόχων των πλεονασμάτων, παρά τις διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα.

Προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. θύμισε ο Τρ. Αλεξιάδης

«Το 2020 θα έχουμε 600 εκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα, προσθετικά στους ‘κακούς’ φόρους που είχαν βάλει οι ‘ΣΥΡΙΖομαδούροι’ σχολίασε δηκτικά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφερόμενος στην προεκλογική ρητορική της Ν.Δ. για μείωση των φόρων, η οποία δεν υλοποιείται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Ο Τρ. Αλεξιάδης επισήμανε ακόμα τη σχεδιαζόμενη αύξηση των εσόδων από εισφορές παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου θυμίζοντας και τις επισημάνσεις της φιλοκυβερνητικής «Καθημερινής» ότι από τις ελαφρύνσεις της κυβέρνησης δεν ευνοούνται τα μεσαία στρώματα.

Ο Τρ. Αλεξιάδης στηλίτευσε και τις «σκανδαλώδεις αυξήσεις» έως 7.500 ευρώ τον μήνα για τα στελέχη των ΔΕΚΟ που η κυβέρνηση έχει διορίσει παρατηρώντας ότι «είναι το επιτελικό κράτος και η μείωση δαπανών που μας λέγατε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL