Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ΔΕΗ: / Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ΔΕΗ: Από το... τίποτα στην παρακαταθήκη της ανάπτυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ΔΕΗ: / Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ΔΕΗ: Από το... τίποτα στην παρακαταθήκη της ανάπτυξης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι... καινούργιες προτάσεις και τα φιλόδοξα σχέδια για την αναπτυξιακή “έκρηξη” των ΑΠΕ στη ΔΕΗ, που διαλαλούν κυβέρνηση και διοίκηση, λες και ανακάλυψαν τον τροχό, δραστηριότητα που όχι μόνο δεν στηρίχθηκε τα προηγούμενα -“πλούσια” για τον τομέα- χρόνια έως και το 2014, αλλά μάλλον υπονομεύτηκε κιόλας...

Αν μάλιστα υποτεθεί πως θα τηρηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, θα είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό να δούμε τι μερίδιο του λιγνίτη θα αντικατασταθεί από ΑΠΕ και με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθεί η επείγουσα πλέον μετάβαση...

Θυμίζουμε ότι διοικήσεις προ του 2015 έκριναν “ασύμφορη” τη δημιουργία νέων έργων ΑΠΕ, δικών της, από τη ΔΕΗ, προκρίνοντας μόνο συμμετοχές της επιχείρησης σε ιδιωτικές επενδύσεις... κάτι σαν τα ΣΔΙΤ που προτιμά η κυβέρνηση σε όλα τα σοβαρά έργα, αφού έχει φροντίσει να προπαγανδίσει την κατάρρευσή τους, για να τα... σώσει φυσικά.

Οι σημερινοί επικριτές που με ειρωνεία στηλιτεύουν την απουσία της ΔΕΗ από τις ΑΠΕ πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα τη “χρυσή” τριετία 2011 - 2012 - 2013, των προνομιακών εγγυημένων τιμών, η δημόσια επιχείρηση βρέθηκε εκτός χώρου και έμεινε στα μόλις 200 ΜW που υπήρχαν στη ΔΕΗ πριν και από την θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗ ΑΝ); Τι έλειπε από τη δημόσια εταιρεία που κατασκεύασε το 1982 το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο στην Κύθνο και δεν υπήρχε πουθενά στον χάρτη της μεγάλης ανάπτυξης των ΑΠΕ;

Η δε ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2007 λαμβάνοντας ως εισφορά από τη μητρική ΔΕΗ σταθμούς αιολικών πάρκων, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (ΜΥΗΣ), μικρά φωτοβολταϊκά, άδειες έργων ΑΠΕ, υπό συμβασιοποίηση έργα, μεταβίβαση αδειών εκμετάλλευσης πέντε γεωθερμικών πεδίων και συμμετοχές σε εταιρείες έργων ΑΠΕ, έως το 2015 ήταν μια εταιρεία με πλήθος προβλημάτων, χωρίς καμία δυναμική.

Παρ’ όλα αυτά από το 2015 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2019 όχι μόνο ανασυγκροτήθηκε η ΔΕΗ ΑΝ και μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά ξεκίνησε και η αλλαγή στρατηγικής της ίδιας της ΔΕΗ για την προσαρμογή του αναπτυξιακού της μοντέλου προς τη δυναμική μετάβαση στις ΑΠΕ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 η νέα διοίκηση παρέλαβε τη ΔΕΗ ΑΝ:

- Με μόλις 2,9% μερίδιο αγοράς στις ΑΠΕ και ανύπαρκτη κυριολεκτικά στην αγορά φωτοβολταϊκών, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές στήριξης στους (...άλλους) επενδυτές.

- Με παλαιωμένο, προς αποξήλωση εξοπλισμό της στα περισσότερα αιολικά πάρκα, αλλά και σε δύο ΜΥΗΣ.

- Με άγονους διαγωνισμούς.

- Με σημαντικές και χρονίζουσες δικαστικές και συμβατικές εκκρεμότητες (είχε σταματήσει το μεγάλο υβριδικό έργο της Ικαρίας, βρίσκονταν “στον αέρα” οι υπερτιμολογήσεις της Enercon κ.λπ.).

- Χωρίς δικό της ανθρώπινο δυναμικό, αφού λειτουργούσε κυρίως με προσωπικό / στελέχη με διάθεση από τη ΔΕΗ και με προσωπικό με συμβάσεις έργου (outsourcing), το οποίο αποχώρησε.

- Με έξι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από το 2007 έως και το 2014 και κεφαλαιακή διάρθρωση με μηδενικό δανεισμό.

Τάξη στο χάος

Βασική προτεραιότητα της νέας διοίκησης από το 2015 ήταν να βάλει τάξη στο χάος που είχε δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και παρέλαβε, λύνοντας τα ανωτέρω σημαντικά ζητήματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, οργάνωσε την εταιρεία ολοκληρώνοντας 65 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και υιοθετώντας πολιτικές και συστήματα διαχείρισης για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, προχώρησε στο “κλείσιμο” με φιλικούς διακανονισμούς σημαντικών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος (π.χ. διευθετήθηκε το θέμα με τη γερμανική Enercon και κατάφερε την επιστροφή 9,5 εκατ. από τις υπερτιμολογήσεις επί έργου συνολικού ύψους 60 εκατ. ολοκληρώθηκε το μεγάλο υβριδικό της Ικαρίας που είχε βαλτώσει και κινδύνευε να μετατραπεί σε μια νέα... Μεσοχώρα, αποζημιώθηκαν 114 κάτοικοι της Χίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2014), άλλαξε την κεφαλαιακή δομή της εταιρείας διασφαλίζοντας τραπεζικό δανεισμό αντί αλλεπάλληλων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (χρηματοδοτώντας 18 έργα), διασφαλίζοντας υγιή οικονομικά στοιχεία και υψηλή πιστοληπτική ικανότητα.

Σε αναπτυξιακή τροχιά

Μετά την τακτοποίηση των βασικών ζητημάτων λειτουργίας της ΔΕΗ ΑΝ η διοίκηση έθεσε τις βάσεις ώστε να τεθεί η εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης και προχώρησε σε επενδυτικό πλάνο έως το 2022, προκειμένου το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ να συνίσταται από πέντε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW και προϋπολογισμού 503 εκατ. ευρώ.

Μαζί δε με τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ για άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος άνω των 4.000 MW (400 MW αφορούν την περίοδο έως το 2022), διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία σημαντικού δυναμικού έως το 2030 με τουλάχιστον δεκαπενταπλασιασμό της υφιστάμενης ισχύος (153 MW) από ΑΠΕ.

Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να αποκτήσει το 2022 μερίδιο αγοράς περί το 9% και να είναι πρώτη στα φωτοβολταϊκά, δεύτερη - τρίτη στα αιολικά (σήμερα είναι 9η), πρώτη σε μικρά υδροηλεκτρικά (όπως είναι και σήμερα) και ενεργή σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και της γεωθερμίας και της βιομάζας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο όμιλος ΔΕΗ, σε σχέση με σήμερα, το 2022:

- Θα λειτουργεί έργα επταπλάσιας ισχύος.

- Θα παράγει περίπου εξαπλάσια - επταπλάσια πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ (πλην ΜΥΗΣ).

- Θα πραγματοποιεί εξαπλάσιο κύκλο εργασιών.

Το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τη μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό “παίκτη” και σε αυτό το δυναμικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις ΑΠΕ, περιλαμβάνει 31 έργα σε όλο το πεδίο των ΑΠΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ΑΝ το πρώτο εξάμηνο 2019 ανέρχεται σε 95.402.521, δηλαδή όσο και το 2014, χωρίς να υπάρξει καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον το διάστημα 2015-2018 η καθαρή θέση της εταιρείας αυξήθηκε κατά 11,3%, από 209,7 εκατ. σε 233,4 εκατ. ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την ίδρυσή της έως το 2014 η εταιρεία δεν κατέβαλε μέρισμα στη μέτοχο εταιρεία, όμως για έτος από το 2015 έως και το 2018 κατέβαλε μέρισμα συνολικού ποσού 9,7 εκατ. ευρώ αποδίδοντας έτσι στον μέτοχο για την επένδυσή του.

Πάντως, η ΔΕΗ ΑΝ, παρά τις οικονομικές επιβαρύνσεις από διακανονισμούς για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών και παρά τις πιέσεις που δεχόταν η μητρική εταιρεία από θεσμούς, επιβαρύνσεις εξωγενών παραγόντων κ.λπ., παρέμεινε στην κερδοφορία και κατέγραψε αυξημένο κύκλο εργασιών, ενώ προστέθηκε επιπλέον ποσοστό 20% στις ΑΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL