Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Αίτημα Σταϊκούρα για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίτημα Σταϊκούρα για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στην ολοκλήρωση του σχεδίου που είχε εκπονηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ προχωρά η σημερινή κυβέρνηση υλοποιώντας τη μερική αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, κάτι που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να υποβληθεί επισήμως το αίτημα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είχε προαναγγείλει τον στόχο για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, αλλά είχε ολοκληρώσει και τα ουσιώδη βήματα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ειδικότερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο, είχε ενημερώσει την τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η ίδια είχε καλωσορίσει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ αντίστοιχη στάση είχε τηρήσει και το Βερολίνο.

Τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφενός έθεσε επίσημα το αίτημα της αποπληρωμής στον ESM και αφετέρου παρουσίασε το αίτημα αυτό στο EuroWorking Group, το οποίο είχε δώσει «πράσινο φως».

Από εκεί και πέρα η πορεία... αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα εμπεριέχονται στη δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο μέτρο προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με χρήματα από τον ESM, καθώς το επιτόκιο του Ταμείου είναι υψηλότερο από αυτό του ESM.

Τα κέρδη της αποπληρωμής

Το κέρδος της Ελλάδας από την αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ δεν περιορίζεται στην εξοικονόμηση περίπου 75 εκατ. ετησίως, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τη συγκεκριμένη κίνηση βελτιώνεται στο προφίλ του ελληνικού χρέους και ελαφρύνεται η πορεία εξυπηρέτησής του.

Μία αποπληρωμή του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ θα εκπέμψει ένα ακόμα μήνυμα σταθερότητας από την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ακόμα θετικό μήνυμα από ελληνικής πλευράς μετά τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ολοένα και θετικότερη μακροϊκονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει κατά την τελευταία διετία τουλάχιστον.

Προφανώς, στόχος και της σημερινής κυβέρνησης παραμένει η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Επίσης, μόνο διά του παραπάνω τρόπου αναμένεται να υπάρξει το θετικό νεύμα των θεσμών για να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όχι νωρίτερα από το 2021. Και ο λόγος είναι πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τη διαπραγμάτευση για τη μείωσή τους από το 2020 και δεν αξιοποίησε το σχέδιο Τσίπρα με τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL