Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Συμφωνεί με τη μη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 / Απροκάλυπτη στήριξη Στουρνάρα στον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνεί με τη μη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 / Απροκάλυπτη στήριξη Στουρνάρα στον Μητσοτάκη

Απροκάλυπτη στήριξη -για κεντρικό τραπεζίτη- παρείχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην κυβέρνηση της Ν.Δ. επιβεβαιώνοντας τα όσα καταμαρτυρούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζοντας τον ίδιο με το σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, φτάνει έως του σημείου να στηρίξει την επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μην διεκδικήσει γρηγορότερη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναιρώντας τα όσα υποστήριζε ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας περί ανάγκης μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στόχοι

Μιλώντας χθες στο Belgian Business Club (BBC) ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή της θητείας της πως θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους". Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για τους στόχους να ισχύσει από το 2021, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκπονήσει σχέδιο -το οποίο ήταν υπό συζήτηση με τους θεσμούς- για μείωση των στόχων από το 2020.

Με σκοπό να ισορροπήσει τα όσα ανέφερε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε: "Άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποστηρίξει εδώ και αρκετά χρόνια, και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς αμέσως ή εμμέσως, την μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος». Συμπλήρωσε πως η παρέμβαση της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δικαιολογεί πλήρως τη θέση αυτή. Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο δεν εμμένει και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας στην ταχύτερη μείωση των στόχων.

Από εκεί και πέρα ο ίδιος επισήμανε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές "με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα (σ.σ.: ήδη έχουν υπάρξει αντεργατικές ρυθμίσεις) και μια πλατφόρμα οικονομικών πολιτικών που εστιάζουν στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και μείωσης της φορολογίας”.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν πως η οικονομία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που οφείλεται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Αξίζει να επισημανθεί πως η γενικευμένη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται σε μια σειρά δεικτών εδώ και μήνες...

Προβλέψεις...

Αλλά δεν στάθηκε μόνο στα παραπάνω, καθώς προέβλεψε πως υπό ιδανικές συνθήκες η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φτάσει το 3%. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο πρόεδρος της TτΕ υποστήριξε ότι το επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 έθεσε σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της TτΕ για τον Ιούνιο, σημείωσε, το 2019 θα καταγραφόταν δημοσιονομική απόκλιση 0,6% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή κατέστησε αναγκαία, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, μια προσαρμογή των δαπανών ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πράγματι, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, τα τελευταία στοιχεία (του Αυγούστου) δείχνουν ότι θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2019.

Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι μέσα σε 50 ημέρες, και μάλιστα εντός του καλοκαιριού, μαζεύτηκε μια "μαύρη τρύπα" η οποία φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL