Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Το σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ - Μεγάλες αντιδράσεις για τις προαναγγλίες ιδιωτικοποίησης του δικτύου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού / "Ακυρώνει" τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ - Μεγάλες αντιδράσεις για τις προαναγγλίες ιδιωτικοποίησης του δικτύου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού / "Ακυρώνει" τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%

Στην ακύρωση της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% (ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) προχωρά ουσιαστικά η κυβέρνηση της Ν.Δ., καθότι αναμένεται να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Το παραπάνω αποτελεί μέρος του σχεδίου, το οποίο καλείται να εφαρμόσει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, "τρέχει" το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δικτύων της επιχείρησης, κάτι το οποίο προκαλεί πάρα πολλές αντιδράσεις.

Αναφερόμενος στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «βρήκαμε μια λύση με βάση την οποία, πρώτον, θα έχουμε μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω, με την οποία θα βάλει η ΔΕΗ λεφτά στα ταμεία της, θα έχει δηλαδή μια ένεση ρευστότητας από αυτό. Αλλά, την ίδια στιγμή, θα ισοσταθμίσουμε για τους καταναλωτές αυτή την ένεση ρευστότητας της ΔΕΗ με μία μείωση -που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν το κρύβω- του ΦΠΑ στην ενέργεια. Και, δεύτερον, με τη μείωση που θα κάνουμε στο ΕΤΜΕΑΡ, που είναι τα λεφτά που πληρώνουμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ενώ η ΔΕΗ θα έχει αυτή την ένεση ρευστότητας, οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη». Ως φαίνεται από τις τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού, οι μειώσεις που θα "έβλεπαν" χιλιάδες νοικοκυριά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού τους πάνε... στράφι.

Επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά

Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκδίδει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία "δεν χρειάστηκαν παρά λίγες μέρες για να ξεκινήσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά η Ν.Δ.", προσθέτοντας πως "ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης περιφέρεται στα κανάλια προετοιμάζοντας το έδαφος για το ξεπούλημα των φιλέτων της ΔΕΗ και παραδέχεται επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών". Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως "οι αυξήσεις αυτές θα ακυρώσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% που ψήφισε με αναδρομική ισχύ από τον Μάιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μειώνει αισθητά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και αποτελεί ανάσα για τα νοικοκυριά".

Όμως, ο κύριος Χατζηδάκης δεν αναφέρθηκε μόνο στη μη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια ως μέτρο, αλλά και σε χρήματα που δίνονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος: "Το 2015, ο ΕΛΑΠΕ (ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ) ήταν ελλειμματικός κατά 0,8 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα τον παραδίδουμε πλεονασματικό στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας" είπε και πρόσθεσε: "Αυτό το πλεόνασμα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, σε μια προσπάθεια να ‘ισοσκελίσει’ την επικείμενη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος. Το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ήταν αποτέλεσμα του σχήματος στήριξης ΑΠΕ που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν (σύστημα εγγυημένων τιμών), το οποίο και αντικατέστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ένα σύστημα διαγωνιστικών διαδικασιών που μειώνει το κόστος στον καταναλωτή και δίνει διαφάνεια στην αγορά ΑΠΕ". Συνεπώς, η νέα κυβέρνηση έχει στοχεύσει ενάντια σε δύο ευεργετικά μέτρα, τα οποία είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πλήγμα από την απόδοση δικτύων σε ιδιώτες

Από εκεί και πέρα, ισχυρό πλήγμα για τη ΔΕΗ αναμένεται να αποτελέσει η προαναγγελθείσα ιδιωτικοποίηση των δικτύων της επιχείρησης. Ο ίδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως για τη ΔΕΗ δεν φτάνουν μόνο τα ταμειακά μέτρα, χρειάζονται και διαρθρωτικά και εξήγησε «Ένα από τα διαρθρωτικά μέτρα είναι και ο ΔΕΔΔΗΕ, που πέρυσι ήταν ζημιογόνος 14 εκατομμύρια. Σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιακά στοιχεία από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο διανομής -οι κολώνες δηλαδή του ηλεκτρικού ρεύματος- που έρχεται σπίτι μας. Κι αφού προχωρήσει αυτός ο μετασχηματισμός, μέσα σε κάποιο ικανό χρονικό διάστημα που θα μας πουν και οι σύμβουλοι, θα κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι ώστε να βάλει η ΔΕΗ χρήματα στα ταμεία της, τα οποία είναι υπεραναγκαία. Αυτό είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες» εξήγησε ο υπουργός. Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό, καθότι προανήγγειλε και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που σημαίνει ότι θα πουληθεί ένα επιπλέον ποσοστό από το 51% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο άμεσα και έμμεσα.

Και αυτό το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και πρώτα από όλα στους εργαζομένους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Την ίδια ώρα, στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος ανέφερε, μέσω Twitter, ότι "ο ΑΔΜΗΕ (δίκτυο υψηλής τάσης) είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Είναι κερδοφόρος και το 51% το κατέχει το Δημόσιο". Και συμπλήρωσε με νόημα: "Ποιος είναι ο λόγος να πουληθεί σε ιδιώτες πέρα από την καθαρά νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και την πρόθεση να κερδίζει εκ του ασφαλούς κάποιος ιδιώτης;". Εν τω μεταξύ, «όπου πωλήθηκαν δίκτυα, είτε στην ενέργεια είτε στην ύδρευση, υπήρξε έκρηξη τιμών», δήλωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη αναφορικά με το ενδεχόμενο πώλησης δικτύων της ΔΕΗ και χαρακτήρισε «καταστροφική» μια ενδεχόμενη πώλησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL