Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
"Ξηλώνουν" τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ξηλώνουν" τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019

«Ξηλώνει» τη φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., αθετώντας όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά! Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 εξετάζεται το σενάριο να μην εφαρμοστεί η διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει τη μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, την οποία είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν κλιμακωτή και ξεκινούσε από το 30% για την ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 60.000 ευρώ μειώνοντας κάτω από 10% μέσο όρο για την ακίνητη περιουσία με αξία από 60.000 ευρώ μέχρι 200.000 ευρώ και ανεπαίσθητη από εκεί και πέρα. Προεκλογικά, η Ν.Δ. υποσχόταν μια επιπλέον -οριζόντια όμως- μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα έφτανε το 30% και μάλιστα σε δύο δόσεις: 10% το 2020 και 20% το 2021. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ήταν της τάξης του 40%.

Με βάση το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καταργείται η μεσοσταθμική μείωση του 10% για τον ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφίσει από πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση της παίρνει μια αντίστοιχη μείωση του φόρου κατά 10%, που όμως θα ψηφίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση με το πρώτο μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δείχνει την ταξική μεροληψία της Ν.Δ. υπέρ των πολύ υψηλών εισοδημάτων. Κι αυτό διότι με βάση αυτό το σενάριο η μείωση θα είναι ίδια για όλους, ενώ στην περίπτωση του νόμου που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι είναι σχεδόν 3,5 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει προεκλογικά επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά τη διετία 2020 - 2021, η οποία ωστόσο θα έφτανε το 50% για τις μικρές ιδιοκτησίες.

Αντί του παραπάνω, το πλάνο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αναμένεται να είναι 10% για κάθε χρονιά από φέτος μέχρι και το 2021 και μάλιστα μεοσταθμικά, κάτι το οποίο θα επιβαρύνει ουσιαστικά περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους και λιγότερο τους πολύ πλούσιους.

Προβληματισμός για τις 120 δόσεις

Από εκεί και πέρα, υπάρχει προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στους θεσμούς τα στοιχεία με τον αριθμό των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα στη ρύθμιση, το ύψος των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί, καθώς και τα έσοδα που έχουν εισρεύσει μέχρι στιγμής στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 190.000 φορολογούμενοι, που έχουν ρυθμίσει οφειλές σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η Κομισιόν εκτιμούσε προεκλογικά ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα ανοίξει "τρύπα" στον φετινό προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ., αναμένονται αλλαγές, οι οποίες δεν θα είναι απαραίτητα μόνο επί τα βελτίω. Πάντως, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρηματολογήσει επαρκώς (υπάρχει σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) περί του ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα άνοιγε "τρύπα", αλλά θα έφερνε και περισσότερα έσοδα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, μέσα στις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί την Αθήνα ειδικός που θα βοηθήσει ώστε η ρύθμιση να αποφέρει ταυτόχρονα περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία προέβλεπε την επέκταση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ δεν θα προχωρήσει και στη θέση της θα έρθει μια νέα ρύθμιση για τα νομικά πρόσωπα. Από εκεί και πέρα, οι θεσμοί δεν ήταν τόσο αρνητικοί σε κάποια χαλάρωση στη ρύθμιση για τις οφειλές έως 3.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, δέχτηκαν τη μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ, αλλά όχι και τη μείωση του επιτοκίου του 5% που επιβάλλεται στις δόσεις

Νέες διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο

Την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών για όλες τις παρεμβάσεις και τις εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και φοροελαφρύνσεις. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η αποστολή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές αναμένεται να συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, με πρώτο μεγάλο ορόσημο τη συνεδρίαση του EWG στις 5 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί το Eurogroup του Ελσίνκι στις 13 Σεπτεμβρίου, το πρώτο Eurogroup μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στο οποίο θα παρίσταται ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Εντός του Σεπτεμβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες έναν διπλό προϋπολογισμό: το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020 - 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL