Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Παραδώσαμε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραδώσαμε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις

Στις σκληρές μάχες που έφεραν αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020, τις οποίες έδωσαν οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου.

Όπως τονίζει, οι κοινοτικοί πόροι του αγροτικού χώρου πρέπει να διασφαλιστούν όχι μόνο γιατί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής της υπαίθρου, αλλά και γιατί λειτουργούν συμπληρωματικά και με άλλες πολιτικές της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στα βασικά σημεία που αφορούν στους πόρους της νέας ΚΑΠ, που αποτελεί το 50% περίπου των πόρων του Ταμείου Συνοχής, τόνισε: “αντιταχθήκαμε χωρίς εκπτώσεις και επιμείναμε από την πρώτη στιγμή ότι διαφωνούμε κάθετα με οποιαδήποτε πρόταση που θα στερήσει έστω και ένα ευρώ από τον Έλληνα αγρότη”.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2018 η Κομισιόν κατέθεσε προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο βάσει των οποίων, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, η ΚΑΠ μειώνεται, πάνω από 6%, ενώ υπάρχουν αναλύσεις που αναφέρονται σε απώλειες άνω του 10%.

Κατά τον Β. Αποστόλου, εκτιμήθηκε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί μέτωπο με κράτη-μέλη και την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούσαν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ τουλάχιστον στα επίπεδα του τρέχοντος προϋπολογισμού 2014-2020, κατεύθυνση στην οποία βρέθηκαν αρχικά Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Φιλανδία και ακολούθησαν και άλλες χώρες, που τελικά έγιναν πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών.

Περιορισμός απωλειών

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται και στην πρόταση για πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, κατά της οποίας “δουλέψαμε συστηματικά ώστε να πείσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες ότι η ενίσχυση με βάση την έκταση δεν αποτελεί τη συνολική και την πιο αντικειμενική εικόνα για την κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των γεωργών της Ε.Ε.”. Το σκεπτικό αποτυπώθηκε στις προτάσεις της Κομισιόν, κατανέμοντας το βάρος της μερικής εξωτερικής σύγκλισης αναλογικά σε πολλά κράτη - μέλη, κι έτσι οι απώλειες περιορίζονται στο 1% περίπου ή 150 εκατ. σε όλη την επόμενη προγραμματική περίοδο, έναντι 5,7% ή 746 εκατ. ευρώ της προηγούμενης κατανομής. Η πρόταση της Κομισιόν βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ εντείνονται οι πιέσεις για πλήρη εξωτερική σύγκλιση από Ρουμανία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Πολωνία.

Παράλληλα, τονίζει, η επιμονή μας, σε συνεργασία με άλλα κράτη - μέλη, για την απόρριψη της πρότασης, έστω και μερικής επαναφοράς των εθνικών ενισχύσεων -δηλαδή επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ- έφερε τη δέσμευση του επιτρόπου Γεωργίας, με την οποία αποκλείστηκε, τουλάχιστον για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Αυτό που οφείλει άμεσα να κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να αξιοποιήσει όλες τις διαπραγματεύσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει ο Β. Αποστόλου.

Στο μεταξύ τη Δευτέρα, έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η νέα ηγεσία του υπουργείου, συνοδευόμενη από τον έμπειρο γενικό γραμματέα Χ. Κασσίμη, όπου συνεχίστηκαν οι συζητήσεις επί των νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής για τη μελλοντική ΚΑΠ, με θέμα τις περιβαλλοντικές και κλιματικές πτυχές της. Ο υπουργός Μ. Βορίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της ενισχυμένης αιρεσιμότητας που χρειάζεται απλούστευση κι επανέλαβε την ελληνική θέση για εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από τους ελέγχους της αιρεσιμότητας.

Ενημέρωση έγινε και για θέματα των τομέων ζάχαρης και ρυζιού, της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαμηλού κινδύνου και της συμφωνίας με τις χώρες Mercosur.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL