Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ισχυρά δημόσια δίκτυα διανομής για να "πάει" το φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισχυρά δημόσια δίκτυα διανομής για να "πάει" το φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα

Της Στεφανίας Μωσσέ

Η ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο. Μετά από δεκαετίες, επί προηγούμενων κυβερνήσεων, που τα δίκτυα διανομής έμεναν ανεκμετάλλευτα και γίνονταν αποτυχημένες προσπάθειες ιδιωτικοποίησής τους, προδιαγράφεται μια ισχυρή δυναμική αξιοποίησης και επέκτασής τους προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Το φυσικό αέριο είναι περίπου 30% φθηνότερο καύσιμο από το πετρέλαιο θέρμανσης, φιλικότερο προς το περιβάλλον και θα αποτελέσει το μεταβατικό καύσιμο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ) βρίσκεται στο «παρά πέντε» της υλοποίησης μεγάλων έργων τα οποία θα δώσουν φθηνότερη ενέργεια σε χιλιάδες πολίτες που την έχουν ανάγκη. Το φιλόδοξο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 35 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες τροφοδοσίας (μέσω δικτύου ΔΕΣΦΑ, εξόδων ΤΑΠ και μεταφοράς Συμπιεσμένου ή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει και στις ενεργειακά φτωχότερες περιοχές.

Η ΔΕΔΑ κατέχει άδειες διανομής και διαχείρισης για 7 περιφέρειες. Η πρώτη φάση του αναπτυξιακού της έργου έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και υλοποιείται βάσει του Ν. 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού.

Καταλυτικός παράγοντας για αυτό το νέο τοπίο στον κλάδο του φυσικού αερίου ήταν η υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων από την παρούσα κυβέρνηση με μία βασική αρχή: τα δίκτυα να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτή είναι και η αναγκαία συνθήκη προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να μπορεί το φυσικό αέριο να φθάσει σε περιοχές οι οποίες θα αποκλείονταν ως μη προσοδοφόρες εάν η επιλογή γινόταν με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ταυτόχρονα, καθώς το χρηματοδοτικό μείγμα των έργων της ΔΕΔΑ αποτελείται κατά 50% από πόρους του ΕΣΠΑ και κατά 50% από ίδια κεφάλαια, τα οποία περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο από την ΕΤΕπ σε ποσοστό 35%, το φυσικό αέριο μπορεί να φθάσει στον πολίτη με το ελάχιστο κόστος σύνδεσης, με χαμηλά τιμολόγια διανομής και με επιδοτήσεις εσωτερικών εγκαταστάσεων. Τα σχέδια της Ν.Δ. για πλήρη ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών και των δικτύων θα οδηγήσουν την ελληνική περιφέρεια σε ενεργειακή απομόνωση. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ και η διατήρηση της ΔΕΠΑ Υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για τη χώρα.

Προτεραιότητά μας είναι η ΔΕΔΑ να οικοδομηθεί σε μια σύγχρονη εξορθολογισμένη βάση. Δημιουργούμε, έτσι, κεφάλαιο ενδοεταιρικής τεχνογνωσίας, περιορίζοντας το εκτεταμένο φαινόμενο της ανάθεσης έργων ή υπηρεσιών της επιχείρησης σε εξωτερικές εταιρείες (outsourcing) που κληρονομήσαμε. Ταυτόχρονα, επενδύουμε στην έρευνα και την καινοτομία. Υλοποιούμε το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα «SG2» για την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στα δίκτυα διανομής και προχωράμε σε σύμπραξη με τον ΔΕΔΔΗΕ για την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στη διανομή της ενέργειας.

Στο εργασιακό πεδίο κληρονομήσαμε από τον όμιλο ΔΕΠΑ ένα δυσλειτουργικό μοντέλο στο οποίο το 1/4 των εργαζομένων είναι μόνιμοι και όλοι διευθυντικά στελέχη, ενώ τα 3/4 είναι «εργολαβικοί» εργαζόμενοι. Το καθεστώς των «εργολαβικών» εργαζομένων, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του ομίλου της ΔΕΠΑ, αποτελεί στρέβλωση και παθογένεια επί σχεδόν δύο δεκαετίες. Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΔΑ κατέβαλε εργώδεις προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος και, πρόσφατα, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, προχώρησε στην πρόσληψη των «εργολαβικών» με σύμβαση αορίστου χρόνου, βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας. Αποκαταστήσαμε, έτσι, αδικίες δεκαετιών, επαναθεμελιώνοντας τις αρχές της ομαδικότητας, της εμπιστοσύνης και της ισοτιμίας.

Στη νέα εποχή για την Ελλάδα μετά την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, επιδίωξή μας είναι η ΔΕΔΑ να αποτελέσει μια σύγχρονη δημόσια επιχείρηση κοινωνικής ωφέλειας, μακριά από συντεχνιακούς μηχανισμούς και κρατικίστικες αντιλήψεις και, φυσικά, ανταγωνιστική στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας.

* Η Στεφανία Μωσσέ είναι διευθύνουσα σύμβουλος - αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) Α.Ε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL