Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας

Ζωηρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι υποβλήθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την πρώτη ημέρα λειτουργίας της χθες το πρωί, όταν εγκαινιάστηκε από τον ειδικό τομεακό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ στο δίωρο είχαν υπερβεί τις εξακόσιες. Αλλά και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας συνεχίζονταν με ανάλογους ρυθμούς οι επισκέψεις των ενδιαφερομένων στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr.

Κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, στελέχη της Ειδικής Γραμματείας ανέφεραν πως όταν εισέλθει ο ενδιαφερόμενος στο σύστημα θα συμπληρώσει δέκα "πεδία". Αν και η συμπλήρωσή τους απαιτεί λίγα λεπτά, για την επιβεβαίωση των στοιχείων απαιτούνται επτά μέρες. Και τούτο, όπως δήλωσε η Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επειδή "ο χρόνος αυτός των επτά ημερών, είναι απόλυτα εύλογος αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι υποκαθιστά χρονοβόρες επικοινωνίες με την τράπεζα και προστατεύει και τον αιτούντα για κάτι τόσο σημαντικό όπως μια ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι και 25 χρόνια. Η εκτίμηση είναι ότι αφορά δάνεια γύρω στα 9 δισ. ευρώ και ο αριθμός των αιτούντων εκτιμάται γύρω στις 150.000. Η προστασία αρχίζει με την επιλεξιμότητα και όχι με την αίτηση, όπως γίνεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν είναι ένα καταφύγιο, αλλά μια διαδικασία που φέρνει κοντά τράπεζες και οφειλέτες και προϋποθέτει σοβαρότητα διαφάνεια και ειλικρίνεια από τον οφειλέτη".

Όπως δήλωσε ο Φώτης Κουρμούσης, "ελπίζουμε ότι η πλατφόρμα θα σώσει τα σπίτια πολλών ανθρώπων», ενώ υπογράμμισε ότι η πλατφόρμα έχει στηθεί πάνω στο Taxis και μπορεί να δεχτεί 100.000 αιτήσεις την ημέρα και ότι "σε περίπτωση που μεταφερθούν τα δάνεια σε fund δεν υπάρχει καμία διαφορά στη διαδικασία".

1+1 μήνες πρότασης και αποδοχής

Από τη στιγμή που η αίτηση υποβληθεί οριστικά, οι τράπεζες θα πρέπει εντός ενός μηνός να προτείνουν στον δανειολήπτη ρύθμιση αποπληρωμής χρεών. Ο τελευταίος έχει περιθώριο τριάντα ημερών να αποδεχθεί την προτεινόμενη ρύθμιση. Αν δεν κρίνει την πρόταση συμφέρουσα, έχει το δικαίωμα να αναζητήσει δικαστικά τη ρύθμιση των οφειλών του. Με την αποδοχή της προτεινόμενης ρύθμισης ενεργοποιείται αυτόματα και η διαδικασία επιδότησης του δανειολήπτη με ποσοστό 20% έως 50% της μηνιαίας δόσης από το Δημόσιο. Αν ο δανειολήπτης προσφύγει δικαστικά, πάλι έχει δικαίωμα επιδότησης, ωστόσο θα πρέπει να αναμένει τη δικαστική απόφαση, την οποία στη συνέχεια θα αναρτήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα (εμπορική ιδιότητα), εφόσον το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και λογιστικοποιημένοι τόκοι, καθώς και έξοδα εκτέλεσης (αν υπάρχουν) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνουν ανά πιστωτή (είτε τράπεζα ή εκκαθαριστή τράπεζας ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων / fund / servicer ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) το ποσό των:

* 100.000 ευρώ αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια.

* 130.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (δηλαδή δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια).

Η αντικειμενική αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια και τις 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 86,5 δισ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 μειώθηκαν σε 80 δισ. ευρώ, αλλά το ποσοστό τους παραμένει υψηλό σε σχέση με το σύνολο των δανείων και ανέρχεται σε 45,2%.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ανέρχεται σε 53%, των στεγαστικών σε 44,5% και των επιχειρηματικών δανείων επίσης σε 44,5%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων φτάνουν το 67%, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 25% και το μικρότερο ποσοστό αφορά τη ναυτιλία που είναι στο 23%.

Το 2018 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 12% ή κατά 7,7 δισ. ευρώ, ενώ 5,6 δισ. ευρώ πωλήθηκαν και 5,6 δισ. ευρώ διαγράφηκαν.

Οδηγός της ΑΑΔΕ για την πρώτη κατοικία

Χρηστικό οδηγό συνέταξε η ΑΑΔΕ σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας στον οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

* Κάθε φυσικό πρόσωπο με κύρια κατοικία στην Ελλάδα μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιδότησης αποπληρωμής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων εφόσον αυτό το ακίνητο βαρύνεται με υποθήκη/ προσημείωση υποθήκης. Στην έννοια της ιδιοκτησίας περιλαμβάνονται και ποσοστά κυριότητας, η ψιλή κυριότητα και η επικαρπία.

* Μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και οφειλές από στεγαστικό δάνειο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εφόσον όμως για τις οφειλές αυτές έχει εγγραφεί πριν από την άσκηση της ηλεκτρονικής αίτησης για συναινετική ρύθμιση των οφειλών, υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία του αιτούντος φυσικού προσώπου και οι οφειλές αυτές βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31.12.2018.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

α) Να υφίσταται τουλάχιστον μία οφειλή επιδεκτική ρύθμισης.

β) Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου (συνυπολογιζομένων λογιστικοποιημένων τόκων και τυχόν εξόδων εκτέλεσης) κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για συναινετική ρύθμιση των οφειλών να ανέρχεται μέχρι του ποσού των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή ή των 100.000 ευρώ ανά πιστωτή εφόσον στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια.

* Στη ρύθμιση εντάσσονται και δάνεια/οφειλές που έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (funds) ή απαιτήσεις που έχουν πωληθεί στο πλαίσιο τιτλοποίησης δανείων.

* Σε περίπτωση πώλησης απαίτησης από δάνειο ή πίστωση σε fund ή τιτλοποίησης απαίτησης και πώλησής της, ο πιστωτής συμμετέχει στη διαδικασία μόνο μέσω της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση του δανείου ή μέσω του προσώπου στο οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση του δανείου.

* Τα δάνεια που έχουν συνομολογηθεί σε άλλο νόμισμα, πλην του ευρώ, εντάσσονται στη ρύθμιση και υπόκεινται στους ίδιους κανόνες που αφορούν και τις υπόλοιπες οφειλές που έχουν συνομολογηθεί σε ευρώ.

* Δεν μπορούν να ρυθμιστούν: α) οφειλές φυσικών προσώπων για τις οποίες υφίσταται εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οφειλές που κατά τον χρόνο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. του Ν. 3588/2007 (Α '153), τα άρθρα 61-67 του νόμου ή που δεν ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31.12.2018.

Επίσης οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη (εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων, όπως:

* Εάν ο αιτών - φυσικό πρόσωπο έχει υποβάλει αίτηση ρύθμισης των οφειλών σύμφωνα με τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη και αυτή έχει απορριφθεί, δικαιούται να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συναινετικής ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο του παρόντος νόμου, εκτός εάν η αίτησή του υπαγωγής στον Ν. 3869/2010 έχει απορριφθεί λόγω δόλιας περιέλευσης του αιτούντος σε αδυναμία πληρωμής ή λόγω ύπαρξης επαρκούς περιουσίας του.

* Εάν ο αιτών - φυσικό πρόσωπο έχει υποβάλει αίτηση ρύθμισης των οφειλών σύμφωνα με τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη και αυτή έχει γίνει δεκτή, δεν δικαιούται κατ' αρχήν να ζητήσει τη ρύθμιση ακόμη κι0 αν ο οφειλέτης εκπέσει της ρύθμισης ή το σχέδιο διευθέτησης οφειλών καταγγελθεί. Ωστόσο, εάν έχει εκδοθεί απόφαση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη και η απόφαση έχει εξαφανιστεί ή αναιρεθεί ύστερα από παραδοχή ένδικου μέσου έφεσης ή αναίρεσης πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συναινετικής ρύθμισης οφειλών, τότε το φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση μέχρι 31.12.2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL