Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Αναβλήθηκε το πειθαρχικό συμβούλιο για τους αστυνομικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Αναβλήθηκε το πειθαρχικό συμβούλιο για τους αστυνομικούς

Αναβλήθηκε χθες το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. για τους οκτώ αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου τον περασμένο Σεπτέμβριο. H εξέλιξη αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, με τον δικηγόρο των αστυνομικών και υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη να δηλώνει κώλυμα και με δήλωσή του να φτάνει να απειλεί εμμέσως με μηνύσεις υφυπουργούς και υπουργούς που πήραν θέση, παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας των αστυνομικών!

Συγκεκριμένα, ο συνήγορος των αστυνομικών έσπευσε χθες να βγάλει δήλωση στην οποία εξέφραζε την έκπληξή του να γίνει το πειθαρχικό συμβούλιο "εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τη στιγμή που ακόμη στο στάδιο της ποινικής διαδικασίας δεν έχει εκδοθεί έστω βούλευμα, πράγμα απαραίτητο, καθώς η πειθαρχική δίωξη εδράζεται σε τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων που αρμόδια να κρίνει είναι προφανώς μόνο η Δικαιοσύνη και όχι τα πειθαρχικά όργανα της Αστυνομίας". Επιπλέον, ο Θ. Πλεύρης θεωρεί ότι δεν πρέπει να ελεγχθούν και οι οκτώ αστυνομικοί, καθώς η ποινική δίωξη αφορά μόνο τους τέσσερις και φτάνει σε έμμεση απειλή σημειώνοντας ότι "για τη συγκεκριμένη παρατυπία έχω συμβουλεύσει τους εντολείς μου να επιφυλαχθούν σε τυχόν αναζήτηση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών όσων τυχόν παρανόμως καταχρώνται εξουσία αξιολογώντας ως ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές που από την ελληνική Δικαιοσύνη έχουν αξιολογηθεί ως νόμιμες".

Φυσικά, ο συνήγορος των αστυνομικών παραβλέπει ότιμ πέραν των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν αυτεπάγγελτα, υπάρχει και μήνυση των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου εναντίον και των εννέα αστυνομικών. Μάλιστα, οι μεν τέσσερις πρώτοι αστυνομικοί έχουν μηνυθεί ως άμεσοι αυτουργοί της ανθρωποκτονίας που είχε ως θύμα τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, οι δε πέντε λοιποί ως απλοί συνεργοί στο ίδιο αδίκημα. Οι τέσσερις πρώτοι έχουν μηνυθεί και για τέλεση βασανιστηρίων κατά του θύματος.

Στην ίδια δήλωσή του, ο Θ. Πλεύρης δεν παραλείπει να αναφερθεί στη διαρροή του πορίσματος στον Τύπο, εγκαλώντας το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τον αρχηγό της αστυνομίας για μη διασφάλιση της μυστικότητας της διαδικασίας, λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για γεγονός "που δημιουργεί ακυρότητες προς τη διαδικασία διενέργειας της ΕΔΕ και της αμεροληψίας αυτής, αλλά και ευθύνη όποιου προέβη στη διαρροή". Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο ζήτημα ο Θ. Πλεύρης είχε στείλει ήδη σχετική εξώδικο διαμαρτυρία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Έμμεση απειλή για μηνύσεις κατά και υπουργών

Και η δήλωση του συνηγόρου Πλεύρη τελειώνει επαναλαμβάνοντας ότι έχει συμβουλεύσει τους αστυνομικούς, ως πολίτες που έχουν "ακέραια τα δικαιώματά τους όπως αυτά πηγάζουν από τον Ποινικό Κώδικα και την ΕΣΔΑ", "να επιφυλάσσονται να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματά τους εναντίον οποιουδήποτε έχει παρανομήσει και τους έχει εκθέσει σε παράνομες πειθαρχικές διώξεις, καθώς και εναντίον κάθε δημοσίου αξιωματούχου και δη υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης που έσπευσαν να πάρουν θέση στην υπόθεση παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητάς τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL