Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κάθειρξη έως δέκα έτη στον βιαστή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάθειρξη έως δέκα έτη στον βιαστή...

Σε αλλαγή της επίμαχης διάταξης του Ποινικού Κώδικα για τον βιασμό, αφαιρώντας τις περιπτώσεις ποινικής αντιμετώπισης του βιασμού ως πλημμελήματος προχώρησε ο Μιχάλης Καλογήρου. Μετά τις έντονες αντιδράσεις για την αρχική διατύπωση ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία «όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη». Ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας κυρώθηκαν με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, ενώ τα άλλα κόμματα είχαν αποχωρήσει νωρίτερα.

«Δημιουργήθηκε ένα κοινωνικό αίτημα, μια κοινωνική συζήτηση έξω από αυτήν την αίθουσα, μια εσφαλμένη, κατά τη γνώμη μου, συζήτηση όσον αφορά τους τίτλους που ακούσαμε σήμερα σχετικά με το ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα» σημείωσε ο Μ. Καλογήρου καλώντας τους βουλευτές «να χαιρετίσουμε πραγματικά το γεγονός ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με τη σταθερή της άποψη μπόρεσε ακόμα και την τελευταία στιγμή να αφουγκραστεί αυτό που συνέβαινε, προκειμένου να δώσει μια λύση», καθώς οι αλλαγές έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι ποινικοί κώδικες «είναι κατεξοχήν καρποί της φιλελεύθερης αντίληψης στο Ποινικό Δίκαιο» και σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της Αριστεράς αφουγκράζεται σταθερά τα κινήματα και τις ανάγκες των φυλακισμένων και των ανθρώπων που τίθενται στο περιθώριο από τους μηχανισμούς της ποινικής εξουσίας, αλλά ταυτόχρονα αφουγκράζεται την ανάγκη για ασφάλεια του πολίτη».

Μ. Καλογήρου: "Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέχουν"

Ο Μ. Καλογήρου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην ψήφιση αυτού του σημαντικού νομοθετήματος, παρά τα όσα του καταλογίζουν για τη στάση του σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέχουν. «Αμέσως μετά την κατάθεσή τους βρήκαν μια πρόφαση για να απέχουν από τη διαδικασία αυτή. Ο λόγος είναι σαφής και τον επαναλαμβάνω. Δεν θέλουν να δεχθούν το πολιτικό κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της αντεγκληματικής τους πολιτικής και δεν θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για το ζήτημα των ποινών ο Μ. Καλογήρου σημείωσε ότι η κύρια αλλαγή αφορά «μία ισορροπημένη συνολική αναδιάρθρωση ποινών με μείωση των απειλούμενων πλαισίων ποινής που έρχεται είτε ευθέως είτε με τη μετατροπή των κακουργημάτων σε πλημμελήματα με εξαιρέσεις και ταυτόχρονα με προβλέψεις έκτισης ακόμη και των πλημμεληματικών ποινών». Παράλληλα επισήμανε την κατάργηση εγκλημάτων «που δεν περιέχουν πραγματικό άδικο» ή «που περιγράφουν συμπεριφορές με χαμηλή απαξία», αλλά και άλλες παρωχημένες διατάξεις.

Από την 1η Ιουλίου η έναρξη ισχύος των ποινικών κωδίκων

Παράλληλα, η έναρξη ισχύος των ποινικών κωδίκων παρέμεινε η 1η Ιουλίου, παρότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε η έναρξη ισχύος να είναι τουλάχιστον η 1η Σεπτεμβρίου με την έναρξη του δικαστικού έτους και να μην αλλάξουν οι κώδικες «μεσούσης της δικαστικής περιόδου». «Είναι καλό να αποφευχθούν πολύ μεγάλα διαστήματα μεταξύ του χρόνου ψήφισης και του χρόνου έναρξης, προκειμένου να μην διαταραχθούν δίκες οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν όλο αυτό το μεσοδιάστημα» παρατήρησε ο Μ. Καλογήρου.

«Είχαμε πολύ υψηλές απειλούμενες ποινές και ένα ιδιαίτερα εύκαμπτο και ελαστικό σύστημα απολύσεων» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος προσθέτοντας ότι «αυτό το σύστημα έπρεπε να εξισορροπηθεί έτσι ώστε να φθάσουμε να έχουμε ένα ποινικό σύστημα το οποίο να ταιριάζει με αυτό της διεθνούς κοινότητας και να παρέχει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και δικαιώματα στους Έλληνες πολίτες». Την ανάγκη για «ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας σε εύλογο χρόνο με ταυτόχρονες εγγυήσεις των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων» επισήμανε ο έτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας.

Γ. Μαυρωτάς: "Δεν μπήκαμε στη Βουλή για να λείπουμε στα κρίσιμα"

«Θα μπορούσε και το Ποτάμι να βγάλει την ουρά του απέξω και να αφήσει την κυβέρνηση να ψηφίσει τους κώδικες μόνη της, να αποφύγει τις κακοτοπιές, γιατί οι νέοι κώδικες έχουν και σημεία που προβληματίζουν, όπως κάθε τι που αλλάζει» σχολίασε ο μεταβατικός πρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς σημειώνοντας ότι «με το Ποτάμι δεν μπήκαμε στη Βουλή για να λείπουμε στα κρίσιμα, όπως ίσως θα ήταν βολικό αν σκεπτόμασταν μόνο το πολιτικό κόστος. Μπήκαμε για να υποστηρίζουμε με τόλμη και συνέπεια τη θέση μας, χωρίς να ετεροπροσδιοριζόμαστε ή να λουφάζουμε».

Καθυβρίζοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε ο Αν. Λοβέρδος

Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Ν.Δ. δεν προσήλθε καν στη διαδικασία. Με το γνωστό του ύφος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος καθύβρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως «πραξικοπηματίες» εν μέσω έντονων αντιδράσεων. Για «μεθόδευση» από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε «να περάσουν όπως - όπως τόσο σοβαρά νομοθετήματα, για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός για τις σοβαρές και επικίνδυνες αλλαγές σε αυτούς τους δύο νέους κώδικες", έκανε λόγο ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ.

«Δεν με εκπλήσσουν η συμπεριφορά και οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου. Αυτά που ο καθένας από εμάς και κυρίως αυτά που οι βουλευτές σε αυτή την αίθουσα λένε, οι τοποθετήσεις τους, χαρακτηρίζουν τους ίδιους, χαρακτηρίζουν το δημοκρατικό τους ήθος, την ποιότητά τους, την εντιμότητά τους, την αξιοπρέπειά τους» υπογράμμισε ο Μ. Καλογήρου. Επισημαίνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις τις οποίες κανένας άλλος δεν τόλμησε όλα αυτά τα χρόνια για λόγους ενοχής, πολιτικής ενοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL