Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Οξύτονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οξύτονα

Winter sports

Φανταστείτε με πόσους τρόπους η επιχειρηματικότητα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών θεσμών: παρεμβάσεις στο πρόγραμμα σπουδών, διαφημιστικού χαρακτήρα «κοινωφελείς» δραστηριότητες, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εργολαβίες και υπεργολαβίες στον τομέα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αξιοποίηση του θεσμού της «μαθητείας», ίδρυση «ιδιωτικών» ακαδημαϊκών εδρών και πολλούς άλλους, ων ουκ έστιν αριθμός. Είναι αδύνατο όμως να πήγε ο νους σας σε αυτό που σκέφτηκε η κυβέρνηση θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για βραβείο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας: Να κλείσει εντελώς τα σχολεία για κάποιες μέρες, ώστε τα παιδιά -μαζί με τους συνοδούς τους- να χρησιμοποιηθούν ευκαιριακά ως τονωτική «καύσιμη ύλη» στην τρέχουσα τουριστική δυσπραγία. Αναφέρουν σχετικά οι κοινωνιολόγοι ότι τον παλιό καιρό, που οι καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα ήταν όνειρο θερινής νυκτός για τα μέλη της εργατικής τάξης, το μαύρισμα του δέρματος μετά τις διακοπές ήταν επαρκής απόδειξη οικονομικής άνεσης και ευημερίας. Όταν, αργότερα, η πρακτική των θερινών διακοπών διευρύνθηκε προς τα μεσαία και εργατικά στρώματα, το καλοκαιρινό μαύρισμα έχασε την αξία του. Σύντομα αντικαταστάθηκε από το ίχνος που αφήνει γύρω από το πρόσωπο η μάσκα του σκιέρ. Φαίνεται όμως πως ήρθε η ώρα να ξεπεραστεί και αυτό το ταμπού για τα εργατικά στρώματα. Η κυβέρνηση, με τη δραστική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, άνοιξε διαμιάς νέους ορίζοντες για τα εργατικά στρώματα και τους νεαρούς γόνους τους. Δεν γνωρίζουμε την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αν τελικά εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση. Δεν χρειάζεται όμως μεγάλη φαντασία για να απεικονίσει κανείς την κατάληξη ενός τέτοιου ενδεχόμενου: Χιλιάδες νέες και νέοι αφήνουν πίσω τους τα σαλέ για να κατακτήσουν τις πιο ψηλές κι απρόσιτες κορυφές της επιτυχίας και της αναγνώρισης, με πανάκριβες στολές και βαρύτιμο εξοπλισμό, τραγουδώντας το νέο μαθητικό ύμνο που λανσάρει το Υπ. Παιδείας σε παραλλαγή του γνωστού άσματος: "We don't need no education, we just need winter sports…"

Συνωστισμοί…

Ένα διαφορετικό πρόβλημα «συνωστισμού» καλείται να επιλύσει η ηγεσία της Νεραντζιώτισσας. Πρόκειται για το αδιαχώρητο που αναμένεται σύντομα να προκληθεί στους χώρους όπου στεγάζεται το υπ. Παιδείας τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι ότι μετά τη στέγαση ποικίλων υπηρεσιών αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας στο κτίριο αυτό, μέλλεται να ακολουθήσουν και εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Όπως τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπ. Παιδείας, ο συνωστισμός στους χώρους του υπουργείου επιβαρύνει αφόρητα τις συνθήκες εργασίας τους, καθώς παραβιάζονται ακόμη και νομικώς προβλεπόμενα όρια υγιεινής και ασφάλειας. Δεδομένου ότι στο οικοδομικό συγκρότημα εργάζονται περίπου 1.200 υπάλληλοι και ότι αυτοί που προστίθενται είναι πιθανό να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τους 600, όπως υποστηρίζουν, η ανησυχία των εργαζομένων στο υπουργείο είναι εύλογη. Εμείς αρκούμαστε να προσθέσουμε ότι και αυτό το κτίριο, κληροδότημα των Ολυμπιακών Αγώνων, το έβγαλε στο σφυρί πέρυσι η κυβέρνηση μαζί με πολλά άλλα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους, για να αναγκάζεται να πληρώνει στο εξής δυσβάσταχτα ενοίκια στους αγοραστές τους.

Βία και καταστολή

Έγκαιρα η στήλη είχε προειδοποιήσει πως οι μνημονιακές πολιτικές της ακραίας λιτότητας και της εκμετάλλευσης προϋποθέτουν ως αναγκαία συνοδά στοιχεία τη βία και την καταστολή. Ο εκπαιδευτικός κόσμος είχε τη δυσάρεστη εμπειρία να βιώσει δυο τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα με το ξεκίνημα του νέου χρόνου. Το πρώτο ήταν η σύλληψη του εκπαιδευτικού, Μέλους του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Παύλου Αντωνόπουλου με την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αιτιολογία ότι συμμετείχε σε απαγορευμένη (!) συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ΕΕ στα Προπύλαια με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε τη βίαιη παρεμπόδιση της συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στην Εθνική Οδό την περασμένη εβδομάδα. Αποτέλεσμα του υπερβολικού «ζήλου» και της ωμής βίας των δυνάμεων καταστολής ήταν να βρεθεί ο σύντροφός μας, τ. πρόεδρος της ΟΛΜΕ και μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης με κάταγμα στο χέρι και πολλούς μώλωπες. Δεν φαίνεται να ξεκινά καλά η χρονιά για την κυβέρνηση των μνημονίων και όλα δείχνουν ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Γρηγόρη, σιδερένιος και γρήγορη ανατροπή.

Αιχμές

* Όλο το τελευταίο διάστημα λύσσαξαν τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.

«Ορίστε, τους βλέπετε; Απεργούν και… πληρώνονται».

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και έγιναν οι δυσβάσταχτες κρατήσεις στους διοικητικούς των πανεπιστημίων.

Και τότε άλλαξαν τροπάριο…

Δεν αποκατέστησαν την αλήθεια.. όχι βέβαια. Αλλά συνόδευσαν τη διαστρέβλωση με ειρωνείες και περισσή απανθρωπιά.

«Ακόμη κι αν πιστέψουμε ότι υπάρχουν υπάλληλοι που δεν έχουν να πληρώσουν το γάλα του παιδιού τους», γράφει ο Μανδραβέλης στην Καθημερινή (21-12)…

… αυτό οφείλεται στους συνδικαλιστές, αποφαίνεται με περισσό στόμφο

… υπάρχουν άλλωστε και χιλιάδες άνεργοι του ιδιωτικού τομέα με μηδενικό εισόδημα, καταλήγει κυνικά.

* Γιατί να μη μειωθεί δύο ώρες το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα διερωτάται ο σ. Νίκος.

Για ποιο λόγο; Μπας και τονωθεί η κίνηση στις καφετέριες, που έχουν πολλά κεσάτια τελευταία.

Με μια φραπεδιά στο χέρι ξεκινάει αλλιώς η σχολική μέρα…

* Ποιος Παπανούτσος, ποιος Γληνός

Ποιος Τριανταφυλλίδης

Τώρα ανθεί Μυλόπουλος

Και θάλλει Πελεγρίνης

Σημειώνει με άγνοια και κακεντρέχεια στα «κάλαντά του ο Β. Αγγελικόπουλος (Καθημερινή 22-12).

Και η δική μας εκδοχή:

Πού Παπανούτσος, πού Γληνός;

Τα μίντια σαρώνουν

και τα διαπλεκόμενα

και ψύλλους καλλιγώνουν.

Μα όσο κι αν αντρειεύεστε

τελειώνουν τα ψωμιά σας

κι αυτό θα μείνει από σας:

η στάχτη κι η καπνιά σας.

Άντε, και καλή (ανατρεπτική) χρονιά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL