Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Σωτήρης Τσιόδρας: / Σωτήρης Τσιόδρας: Το ότι η Ελλάδα περιόρισε τον ιό δεν σημαίνει ότι τον εξαφάνισε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Τσιόδρας: / Σωτήρης Τσιόδρας: Το ότι η Ελλάδα περιόρισε τον ιό δεν σημαίνει ότι τον εξαφάνισε

Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου, σημείωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας την ανάγκη, λόγω και του μικρού ποσοστού ανοσίας που υπάρχει στην Ελλάδα, επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων υγιεινής και απόστασης.

Ο κ Τσιόδρας, αναφερόμενος στις δηλώσεις αξιωματούχων του ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας, υπογράμμισε ότι είναι πολύ δύσκολη η πρόβλεψη για το πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός, καθώς ακόμα η επιστημονική κοινότητα μαθαίνει για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του.

Δεν θα εξαφανιστεί με το εμβόλιο

Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού δεν σημαίνει πως τον εξαφάνισε, ανέφερε τονίζοντας ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου όπως συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης ή την ιλαρά, όπου, παρά το ότι υπάρχουν πολλά και επιτυχημένα εμβόλια, λόγω της δυσπιστίας και των fake news για τα εμβόλια δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός, δηλαδή να κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσά μας χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή και χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν, όπως εξήγησε ότι γίνεται όλη αυτή την περίοδο με άλλους ιούς, σαν το κοινό κρυολόγημα, που προκαλούν συμπτώματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας.

Μικρό ποσοστό νόσησης

Σχετικά με την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα, σημείωσε ότι με τα έως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι πολύ μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από τον νέο ιό, ίσως και ποσοστό μικρότερο του 0,5% του πληθυσμού, γεγονός που, όπως είπε, πρέπει να μας κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς και προσεκτικούς ως προς την τήρηση των μέτρων υγιεινής και απόστασης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής τεσσάρων μελετών που θα δώσουν περισσότερα δεδομένα και θα πιστοποιήσουν την πορεία του ιού στη χώρα.

Πρόκειται, ανέφερε, για πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, έτσι ώστε να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα, για ορολογική μελέτη 10.000 αιμοδοτών που θα γίνει σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ και θα δείξει το επίπεδο ανοσίας σε έναν υγιή πληθυσμό όπως είναι οι αιμοδότες, οι οποίοι καλύπτουν το εύρος των ηλικιών 18 έως 65, καθώς, όπως υπενθύμισε, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παρουσιάζεται το 70% των περιπτώσεων της νόσου.

Συνεχίζονται οι επιδημιολογικές μελέτες

Επίσης αναφέρθηκε σε επιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς, που έχει ξεκινήσει, υπό τον συντονισμό της Ι.Σ. Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, από τις αρχές Μαρτίου τη συλλογή 5.000 δειγμάτων, τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ μίλησε και για μία τέταρτη μελέτη, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Κρήτη, μετά από πρόταση επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης ΥΠΕ και των ιατρικών συλλόγων και φορέων του νησιού.

10 νέα κρούσματα

Αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα και ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.770. Εξ αυτών το 55,3% είναι άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες. 610 ή το 22% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.409, δηλαδή το 51%, είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι διασωληνωμένοι είναι 24, από τους οποίους οι 10 είναι γυναίκες, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι τα 74 έτη και σε ποσοστό 96% έχουν υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Επίσης ανακοίνωσε επιπλέον ένα θάνατο στο τελευταίο 24ωρο κι ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω κορωνοϊού ανέρχεται στους 156. Από τους θανόντες, 41 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 75 έτη και σε ποσοστό 93,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Επιπλέον 90 ασθενείς εξήλθαν των ΜΕΘ, ενώ έχουν διενεργηθεί έως σήμερα 116.233 κλινικοί έλεγχοι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL