Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Καταγγελία της Θ. Φωτίου: / Καταγγελία της Θ. Φωτίου: Παιδιά μένουν περισσότερο χρόνο σε ιδρύματα λόγω καθυστέρησης του υπουργείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία της Θ. Φωτίου: / Καταγγελία της Θ. Φωτίου: Παιδιά μένουν περισσότερο χρόνο σε ιδρύματα λόγω καθυστέρησης του υπουργείου

Με άγνωστη διδακτέα ύλη, χωρίς γνωμοδότηση από το ΕΣΑΝΥ (Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας) και μετά από δέκα μήνες απραξίας ολοκληρώθηκε χθες η τριήμερη τηλεκπαίδευση που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας για τους εκπαιδευτές υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων. Την ίδια ώρα, όλα τα παιδιά που θα μπορούσαν να είχαν βρει σήμερα στέγη παραμένουν στα ιδρύματα λόγω της κωλυσιεργίας του υπουργείου στις διαδικασίες και της μικροπολιτικής επιδίωξης να απαξιώσει ό,τι είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

"Πάγωμα" διαδικασιών

Δριμεία κριτική στους χειρισμούς του υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα σ’ εκείνους της υφυπουργού Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου άσκησε χθες με ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την κριτική της μιλώντας για τη διακοπή τής εκπαίδευσης στους εκπαιδευτές των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων, η οποία είχε ξεκινήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019. Όπως σημειώνει, «το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει εδώ και μήνες η διαδικασία για τους γονείς που είχαν εγκεκριμένη έκθεση καταλληλότητας γιατί δεν υπήρχαν εκπαιδευτές να τους εκπαιδεύσουν και τα παιδιά να παραμείνουν στα ιδρύματα».

Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έβαλε, επιτέλους, όπως σημειώνει η Θ. Φωτίου, κανόνες στην αναδοχή και την υιοθεσία στην Ελλάδα, δημιούργησε κρίσιμους θεσμούς για την αποκατάσταση των παιδιών που ακόμα ζουν σε ιδρύματα και προέβλεψε ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες αυτών των πολλές φορές τραυματισμένων παιδιών. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπήρχε και για τους επιστήμονες που θα καλούνταν να εκπαιδεύσουν τους υποψήφιους, με εκπαίδευση από εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν γνώση και εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την εκπόνηση των εγχειριδίων εκπαίδευσης των υποψηφίων αναδόχων, των υποψηφίων θετών γονέων και των εκπαιδευτών τους. Τον Απρίλιο του 2019 τα εγχειρίδια αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα anynet.gr που δημιούργησε για την εφαρμογή τού νόμου και στη συνέχεια έγινε η πρώτη εκπαίδευση των εκπαιδευτών.

Δέκα μήνες απραξίας

«Η αρμόδια υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου πέταξε όλη αυτά τη δουλειά στα σκουπίδια, πιστή στο δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη 'απαξιώνουμε, συκοφαντούμε και τελικά εξαφανίζουμε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ από τη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού'!» σημειώνει η Θ. Φωτίου και, όπως τονίζει, τα ερωτήματα είναι πολλά:

* Γνωμοδότησε το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) για το περιεχόμενο της εν εξελίξει τηλεκπαίδευσης, όπως προβλέπεται από τον νόμο και όπως είχε κάνει πριν από έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ; Σημειώνουμε ότι χρειάστηκε να καταθέσουμε επίκαιρη ερώτηση (28.2.2020) για να ορίσουν νέα μέλη της επιλογής της Δ. Μιχαηλίδου στο ΕΣΑΝΥ.

* Ποιο είναι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, ποιος έχει την ευθύνη του, ποιοι διδάσκουν;

* Δεν κρίθηκε κατάλληλο το αποτέλεσμα της δουλειάς του δημόσιου πανεπιστημίου και γι’ αυτό δεν χρησιμοποιείται, ενώ έχει εγκριθεί από το ΕΣΑΝΥ και έχει πληρωθεί από το υπουργείο και μάλιστα πρόσφατα; Προβλέπεται αμοιβή για το «νέο» περιεχόμενο της εκπαίδευσης; Τι ρόλο έπαιξε το γραφείο της υφυπουργού;

Καταλήγοντας, η Θ. Φωτίου σχολίασε τη δήλωση της υφυπουργού σε ραδιοφωνικό σταθμό, στην οποία ανέφερε ότι «από το 2018 έως σήμερα ΔΕΝ είχε προχωρήσει τίποτα ως προς την ουσιαστική υλοποίηση». Όπως τόνισε η βουλεύτρια, σε αντίθεση με τους δέκα μήνες απραξίας που έχει να επιδείξει η σημερινή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δώδεκα μήνες εξέδωσε 9 ΚΥΑ ή Υ.Α., τα εργαλεία για την εκπαίδευση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το κοινό εργαλείο για την κοινωνική έρευνα, ενώ έκανε συνέχεια εκδηλώσεις για την προώθηση των θεσμών και την αποϊδρυματοποίηση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL