Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
"Στον πάγο" οι οφειλές Fraport και "Ελ. Βενιζέλος" προς το Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στον πάγο" οι οφειλές Fraport και "Ελ. Βενιζέλος" προς το Δημόσιο

Το χατίρι της Fraport και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για αναστολή καταβολής των συμβατικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο έκανε η κυβέρνηση «παγώνοντας» για έξι μήνες πολύτιμα έσοδα εκατομμυρίων που λαμβάνει το ελληνικό κράτος ως αμοιβή για την παραχώρηση διαχείρισης των αεροδρομίων. Μάλιστα, για τη σχετική επιμήκυνση η ελληνική πλευρά θα λάβει τόκους υπερημερίας για το ποσό των οφειλών.

Αναστολή για έξι μήνες

Στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Μαΐου, ήσυχα και αθόρυβα, το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε με το άρθρο 6 την αναστολή των οφειλών των παραχωρησιούχων των αερολιμένων προς το Δημόσιο για έξι μήνες, απαντώντας θετικά στα αντίστοιχα αιτήματα που είχαν καταθέσει με επιστολές του τόσο το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" (πλην του Δημοσίου, συμμετέχουν ακόμη η καναδικών συμφερόντων Avi Alliance και η οικογένεια Κοπελούζου), όσο και η γερμανικών κρατικών συμφερόντων Fraport. Έτσι, όπως περιγράφεται στην ΠΝΠ, «οι χρηματικές οφειλές των παραχωρησιούχων, βάσει συμβάσεων παραχώρησης διαχείρισης αερολιμένων, προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες και απαιτητές εντός του έτους 2020, εξοφλούνται έως έξι (6) μήνες μετά την επέλευση του ληξιπροθέσμου και απαιτητού».

Χωρίς τροποποίηση σύμβασης

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη πως, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΠΝΠ, «η επιμήκυνση των οφειλών, κατά το προηγούμενο εδάφιο, επιβαρύνεται με ονομαστικό επιτόκιο ίσο με το πληρωτέο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας της τελευταίας έκδοσης πριν από την επέλευση του ληξιπρόθεσμου και απαιτητού της οφειλής, προσαυξημένο κατά μισή (0,5) μονάδα, χωρίς άλλες συνέπειες για τον παραχωρησιούχο, περιλαμβανομένων και εκείνων που θα επέρχονταν από το χρονικό σημείο του ληξιπροθέσμου και απαιτητού της ως άνω οφειλής μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας». Το κείμενο του άρθρου καταλήγει ότι «η παρούσα διάταξη, ως εξαιρετική, δεν αποτελεί τροποποίηση της οικείας σύμβασης παραχώρησης».

Προβλήματα ρευστότητας

Να θυμίσουμε πως τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αλλά και η Fraport ως διαχειρίστρια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είχαν ζητήσει την αναστολή των συμβατικών τους υποχρεώσεων επικαλούμενες τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι δύο εταιρείες διαχείρισης, με αντίστοιχες επιστολές τους προς τους αρμόδιους των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών και το ΤΑΙΠΕΔ, ζητούσαν την αναστολή των αντιτίμων και αμοιβών που καταβάλλουν προς το Ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση των αεροδρομίων, με το "Ελ. Βενιζέλος" (συμμετέχει, πλην του Δημοσίου, και το καναδικό ταμείο) να σημειώνει ότι «επιφυλάσσεται για την εκπλήρωση των προσεχών υποχρεώσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο» πληρωμή αμοιβής για τη χορήγηση δικαιωμάτων, επικαλούμενο το άρθρο 31 της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου περί λόγους «ανωτέρας βίας». Η δε Fraport στην επιστολή της ανέφερε λόγους «εξασφάλισης της ρευστότητας των παραχωρησιούχων» που την αναγκάζουν να ζητήσει την αναστολή καταβολής προς το Δημόσιο 44 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά και την αμοιβή παραχώρησης για το 2019, η κατάθεση της οποίας έληγε στις 31 Μαρτίου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL