Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Στο "κόκκινο" ο Νομός Ξάνθης μετά τη δυναμική αύξηση των κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο "κόκκινο" ο Νομός Ξάνθης μετά τη δυναμική αύξηση των κρουσμάτων

Ο Νομός Ξάνθης είναι ο τρίτος της χώρας, μετά την Καστοριά και την Κοζάνη, που ανησυχεί εντόνως τις υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς, όπως φαίνεται, παρουσιάζει ενδείξεις υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή του νέου κορωνοϊού. Ήδη η περιοχή μετρά 2 νεκρούς από Covid-19 μετά και τον χθεσινό του 46χρονου στρατιωτικού, ενώ το μειονοτικό χωριό του Εχίνου, με τους περίπου 2.500 κατοίκους, έχει τεθεί σε καθεστώς καραντίνας έως τις 7 Απριλίου.

Ο στρατιωτικός που είχε προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως έγινε γνωστό, υπέκυψε χθες το πρωί. Αρχικά ειπώθηκε ότι δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, αλλά ήταν παχύσαρκος, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε «μπάι μπας». Μια μέρα νωρίτερα είχε καταλήξει ένας 77χρονος άνδρας από τον Εχίνο, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον νομό μέσα σε έξι ημέρες ανέβηκαν στα 11. Από αυτά τα 4 κατοικούν στον Εχίνο, 1 σε άλλο οικισμό και τα υπόλοιπα στην πόλη της Ξάνθης. Ο δήμαρχος της Ξάνθης Μανώλης Τσελέπης εκτιμά ότι η διασπορά του νέου κορωνοϊού στην περιοχή τους έγινε από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό, κυρίως από Γερμανία και Τουρκία, και δεν τήρησαν την δεκατετραήμερη καραντίνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπολογίζεται ότι τόσο στα πομακοχώρια όσο και στην πόλη της Ξάνθης επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες περίπου 1.000 άτομα από χώρες της Ε.Ε και εκτός αυτής. Δεν αποκλείει, επίσης, εστία μόλυνσης να αποτέλεσαν και οι απείθαρχοι καρναβαλιστές, που, παρά τις απαγορεύσεις, ταξίδεψαν και διασκέδασαν μαζικά στην Ξάνθη. Ο ίδιος πιστεύει ότι η κατάσταση στον νομό θα δυσκολέψει πολύ τις επόμενες ημέρες.

Ανησυχία από τη διαδρομή του ασθενή «Ο» της Φλώρινας

Στη Δυτική Μακεδονία και η Φλώρινα μπήκε από χθες στον χάρτη του κορωνοϊού, αφού επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα 65 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλεύεται από την περασμένη Κυριακή στο Νοσοκομείο Φλώρινας σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης. Τα αποτελέσματα του τεστ που του έγινε για κορωνοϊό ήρθαν χθες και, από ύποπτο κρούσμα, ο 65χρονος μπήκε στη λίστα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αδιευκρίνιστη η πηγή της μόλυνσής του, ενώ ο άνδρας φέρεται να νοσηλεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης κι αυτό, αν ισχύει, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Και νεογέννητο θετικό στον κορωνοϊό στην Καστοριά

Στην Καστοριά και την Κοζάνη τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα. Χθες έγινε γνωστό ότι έχουμε και το πρώτο νεογέννητο βρέφος θετικό στον κορωνοϊό, που νοσηλεύεται εδώ και μερικές μέρες, ευτυχώς χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Οι γονείς του νεογέννητου ζουν στην Καστοριά, ενώ το μωράκι γεννήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μολύνθηκε από τον ιό αφού μητέρα και βρέφος έφυγαν από το νοσοκομείο, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν και η μητέρα είναι φορέας του ιού. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Καστοριάς καταγγέλλουν ότι δεν τους έχουν παρασχεθεί μάσκες υψηλής προστασίας, ενώ δεν κρύβουν την οργή τους που ακόμη και τοπάρχες ενοχοποιούν τον 53χρονο συνάδελφό τους που πέθανε από τον κορωνοϊό ως τον υπαίτιο για τη διασπορά. Χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να ληφθούν περισσότερα μέτρα στην περιοχή για να αναχαιτιστεί η διασπορά του Covid - 19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL