Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί

Γράφει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Ο θάνατος της 40χρονης γυναίκας στην Καστοριά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η κατάσταση με τον ΕΟΔΥ αποτελεί κοινό μυστικό εδώ και καιρό, για το οποίο κανείς δε μιλάει. Γιατροί που τηλεφώνησαν για να ελέγξουν την κατάσταση βεβαιώνουν ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις γραμμές ΔΕΝ είναι γιατροί και οι συστάσεις που δίνουν είναι αμήχανες, λανθασμένες και ενδεικτικές της άγνοιας.

Αλλά δεν είναι μόνο ο ΕΟΔΥ. Στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν απαγορεύσει τη διενέργεια τεστ, τα οποία ο ΠΟΥ σε όλες του τις ανακοινώσεις θεωρεί αναγκαία, χωρίς να εξηγείται επαρκώς ο λόγος. Την ίδια ώρα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θησαυρίζουν διατηρώντας το μονοπώλιο της παροχής τους με το αζημίωτο, σε επιχειρηματίες και σελέμπριτι που βγαίνουν ένα ένα περήφανα να μας πουν ότι έχουν τον ιό και θα δώσουν τη μάχη -τον ίδιο ιό που όσοι δεν μπορούν ή δε θέλουν να προσφύγουν στην ιδιωτική υγεία δε μπορούν να ελέγξουν αν έχουν.

Η συζήτηση για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, κλινών και των εργαστηρίων έχει αφεθεί για την ώρα του μπουμ, αφού πρώτα οι επιχειρηματίες θα έχουν βγάλει εκατομμύρια και θα πάρουν και άλλα για να δώσουν κρεβάτια. Οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών υποκαθιστούνται από ελεεινές εκκλήσεις στον εθελοντισμό.

Η γενική εικόνα είναι ότι ο κόσμος καλείται να μείνει σπίτι του μέχρι να μας σώσει η ζέστη, το εμβόλιο ή ο Μπάτμαν, χωρίς να γίνεται τίποτα που να ενισχύει τη δημόσια υγεία. Όχι όλος ο κόσμος βέβαια. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να στοιβάζονται σε εργοστάσια και χώρους εργασίας, διόλου απαραίτητους για τη συνέχιση της ζωής, από call center μέχρι τη bic που παράγει αναπτηράκια και στυλό.

Κάθε μέρα στις 6 ένας καλοκάγαθος κύριος μας διαβάζει αριθμούς χωρίς όμως να λέει τίποτα για τις ανάγκες των νοσοκομείων και μετά ένας τραμπούκος μας λέει ότι δεν είμαστε καλοί πολίτες και εξακολουθούμε να βγαίνουμε έξω.

Αυτή η πλάκα πρέπει να τελειώσει. Ο κόσμος με αίσθημα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ (και όχι ατομικής) ευθύνης μένει σπίτι του. Και καλά κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει. Αλλά κανένας ιός και σίγουρα όχι η πανδημία δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί μόνο επειδή ο κόσμος μένει σπίτι, αν δεν ενισχυθεί άμεσα η δημόσια υγεία και αν συνεχίσουν να αναγκάζονται οι άνθρωποι να στοιβάζονται σε χώρους εργασίας που παράγουν προϊόντα που δεν είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή.

Οι εικόνες από τη βόρεια Ιταλία, όπου με 10.000 νεκρούς τα εργοστάσια λειτουργούν κανονικά και ο κόσμος συνωστίζεται στα τρένα για να πάει να δουλέψει, είναι εντελώς κατατοπιστικές για το ήθος των κρατών και του κεφαλαίου.

Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, αν δεν υψώσουμε με όποιον τρόπο τη φωνή μας απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, οι μισοί θα πεθάνουμε στο διαλυμένο ΕΣΥ και οι άλλοι μισοί θα εξέλθουμε κάποτε από τα σπίτια μας νευρωτικοί και πάμπτωχοι σε έναν κόσμο εργασιακών ερειπίων.

Επιτάξεις ιδιωτικών νοσοκομείων και εργαστηρίων, μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, προστασία όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, προστασία των εργαζομένων στους βασικούς τομείς που θα μείνουν ανοιχτοί, κλείσιμο όλων των υπόλοιπων εργασιακών χώρων. ΧΘΕΣ. Οτιδήποτε άλλο δεν αποτελεί απλά κοροϊδία. Αποτελεί έγκλημα.

Μην αφήσουμε να συμβεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL