Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ / Οι γυναικοκτονίες του 2020 και η απειλή του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ / Οι γυναικοκτονίες του 2020 και η απειλή του κορωνοϊού

Κάθε μέρα κρατάμε την αναπνοή μας περιμένοντας τον απολογισμό των νεκρών από κορωνοϊό, των διασωληνωμένων, των νοσηλευομένων και πιστεύοντας παράλληλα ότι ο μόνος τρόπος να χάσεις τη ζωή σου ή έναν αγαπημένο σου είναι ο κορωνοϊός.

Όμως η προηγούμενη εβδομάδα έθεσε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το “πάγωμα” αυτό μιας ολόκληρης κοινωνίας δεν σημαίνει και σταμάτημα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, οι οποίες ήδη κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 φτάνουν τις 5. Ο αριθμός αφορά όσες γυναικοκτονίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Διπλή γυναικοκτονία από αστυνομικό

Η πιο πρόσφατη, και μάλιστα διπλή, γυναικοκτονία συνέβη εν μέσω καραντίνας, την προηγούμενη Τετάρτη 18 Μαρτίου στο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ στην Κάτω Κηφισιά, όταν αστυνομικός 35 ετών που υπηρετούσε στην Τροχαία βορειοανατολικής Αττικής πυροβόλησε και σκότωσε την πρώην γυναίκα του και μια συνάδελφο και φίλη της.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο αστυνομικός πήγε το απόγευμα στο σούπερ μάρκετ όπου εργαζόταν η πρώην γυναίκα του στην Κηφισιά και την έψαχνε. Η γυναίκα μαζί με τη συνάδελφο και φίλη της ήταν στο πάρκινγκ για το διάλειμμά τους, όπου τις βρήκε ο 35χρονος αστυνομικός και τις πυροβόλησε τραυματίζοντάς τις θανάσιμα.

Ο αστυνομικός συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ. Ο 35χρονος αστυνομικός φέρεται σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες να είπε στους συναδέλφους του μετά τη σύλληψή του ότι προχώρησε σε αυτή την πράξη επειδή είχε διαφωνίες και προβλήματα με την πρώην σύζυγό του για την επιμέλεια των παιδιών τους. Πληροφορίες ανέφεραν ότι τα παιδιά τους βρίσκονταν με τους γονείς της γυναίκας. Η αστυνομία δεν ξεκαθάριζε γιατί πυροβολήθηκε και η φίλη, μητέρα και αυτή ενός μικρού παιδιού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, ο αστυνομικός φέρεται να ισχυρίστηκε ενώπιον του ανακριτή ότι «δεν τη γνώριζα, την είχα δει μια φορά τυχαία σε νυχτερινή έξοδο με τη σύζυγό μου» επαναλαμβάνοντας όσα προανακριτικά είχε πει: ότι, επειδή «αγαπούσα ακόμα τη γυναίκα μου, την είχα παρακολουθήσει κάποιες φορές και την είχα δει με τη φίλη της να ξεσαλώνουν». Ο αστυνομικός κρίθηκε χθες προφυλακιστέος.

Κινδυνεύουν και οι συμπαραστάτες

Ωστόσο στις γυναικοκτονίες το να σκοτώνει ο γυναικοκτόνος μαζί με τη σύντροφό του και ένα ακόμα θύμα, το οποίο μπορεί να πιστεύει ότι την “παρασύρει” ή λειτουργεί υποστηρικτικά προς τη σύντροφό του, δεν είναι σπάνιο. Έχει καταγραφεί και σε έρευνα που είχε παρουσιαστεί για την Ισλανδία, στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρείας που είχε πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 2017.

Στην έρευνα είχε καταγραφεί περίπτωση γυναικοκτόνου που σκότωσε τη φίλη της πρώην συντρόφου του, την οποία είχε κακοποιήσει ο ίδιος διότι η φίλη της συντρόφου του είχε καταθέσει εναντίον του στη δίκη για την κακοποίηση της συντρόφου του.

Αναπόφευκτα μπορεί κάποιος να βρει ομοιότητες με την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού ενός 79χρονου και της 65χρονης συζύγου του στις Μοίρες Ηρακλείου στις 15 Ιανουαρίου 2020, όταν το ηλικιωμένο ζευγάρι, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δέχθηκε τις σφαίρες του 50χρονου πρώην συζύγου της ενοικιάστριάς τους, ο οποίος είχε πάει στο σπίτι της πρώην συζύγου του και έκανε φασαρία.

Το ηλικιωμένο ζευγάρι, που έμενε από κάτω, βγήκε για να τον ηρεμήσει και τότε ο δράστης φέρεται ότι τους ζήτησε τον λόγο επειδή νοίκιασαν σπίτι στην πρώην σύζυγό του και τους πυροβόλησε. Σύμφωνα με την αστυνομία, σφαίρες του 51χρονου καρφώθηκαν και στο διπλανό σπίτι, όπου βρίσκονταν τρία παιδιά, τα οποία ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν.

Νεκρό ζευγάρι στη Μακρακώμη Φθιώτιδας

Η πρώτη εικαζόμενη γυναικοκτονία τοποθετείται στην αρχή του χρόνου, στις 23 Ιανουαρίου, όταν βρέθηκε νεκρό ζευγάρι στη Μακρακώμη Φθιώτιδας από την ίδια καραμπίνα.

Η πενηντάχρονη γυναίκα είχε πυροβοληθεί από την κυνηγετική καραμπίνα στο πρόσωπο, ενώ νεκρός κειτόταν και ο 48χρονος σύζυγός της στο ίδιο δωμάτιο με θανάσιμα τραύματα από το ίδιο όπλο. Η αστυνομία ερευνούσε ποιος από τους δύο ήταν αυτός που σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Νεκρή από τα χέρια του συζύγου της

Λίγες ημέρες μετά, στις 29 Ιανουαρίου, είχαμε την πρώτη γυναικοκτονία σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Πρόκειται για μια 32χρονη που έπεσε νεκρή από τα χέρια του 45χρονου συζύγου της στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο, η πλειονότητα των οποίων είναι Κούρδοι. Μάλιστα, το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζε τη γυναικοκτονία τονίζοντας ότι “το κουρδικό κίνημα έχει υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την γυναικεία υπόσταση” και απαιτώντας την καταδίκη του δράστη.

Βιάστηκε και στραγγαλίστηκε

Η τρίτη γυναικοκτονία της χρονιάς κατεγράφη στη Βέροια στις 3 Μαρτίου, όταν μια 44χρονη αντιστάθηκε στον βιασμό της από δύο άνδρες 47 και 50 ετών. Οι δύο άνδρες κατά τον βιασμό την έπνιξαν. Η γυναίκα βρέθηκε ημίγυμνη στον δρόμο έξω από το 6ο Γυμνάσιο της Βέροιας.

Σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθησαν οι δύο δράστες, οι οποίοι, κατά τις αστυνομικές ανακοινώσεις, είχαν νωρίτερα πάει στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης για να προμηθευτούν ναρκωτικά μαζί με τη 44χρονη.

Ανησυχία από φεμινιστικές οργανώσεις για την απομόνωση

Φόβους για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ή γενικότερα της έμφυλης βίας στις συνθήκες εγκλεισμού που έχει επιβάλει ο περιορισμός της κυκλοφορίας για να ανασχεθεί η διάδοση του κορωνοϊού, εκφράζουν φεμινιστικές οργανώσεις.

Μάλιστα η φεμινιστική οργάνωση «Μωβ» έστειλε σχετική ανοιχτή επιστολή προς τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ζητώντας καμπάνια ενημέρωσης για τα συμβουλευτικά κέντρα, τα καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες και για την παροχή ψυχολογικής και άλλης στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL