Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Την απαγόρευση κυκλοφορίας θα ελέγχει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία τελεί σε πλήρη αναστολή!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την απαγόρευση κυκλοφορίας θα ελέγχει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία τελεί σε πλήρη αναστολή!

Την Εθνική Αρχή Διαφάνειας επιστράτευσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για τον έλεγχο της εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας, μόνο που η Αρχή τελεί σε πλήρη αναστολή λειτουργίας από τις 18 Μαρτίου!

Στο διάγγελμα ανακοίνωσης της απαγόρευσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως για την απαγόρευση κυκλοφορίας "τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η ΕΛ.ΑΣ., η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας". Όμως, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της Αρχής Άγγελου Μπίνη, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια με ημερομηνία 18 Μαρτίου, ο τελευταίος ορίζει «τη θέση σε καθεστώς πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ορίζεται προσωπικό ασφαλείας της ΕΑΔ, με μόλις εννέα στο σύνολο επιθεωρητές - ελεγκτές και ορισμένους διοικητικούς, για τη φύλαξη των κτηρίων και άλλες διεκπεραιωτικές εργασίες στις κεντρικές υπηρεσίες, καθώς και από έναν ελεγκτή επιθεωρητή και έναν διοικητικό υπάλληλο στις περιφερειακές υπηρεσίες. Η αναστολή εφαρμόζεται στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού και ισχύει μέχρι τις 10 Απριλίου με δυνατότητα επέκτασης.

Κοινώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιστράτευσε μια ελεγκτική αρχή η οποία δεν μπορεί επί της ουσίας να ελέγξει τίποτα με το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας, είτε από άγνοια αναστολής των υπηρεσιών της είτε εν πλήρει γνώση αυτής με προφανή σκοπιμότητα.

Η τελευταία υπαγορεύθηκε από την επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να ενδύσει εν μέσω της πανδημίας με ρόλο και κοινωνική χρηστικότητα έναν ελεγκτικό θεσμό, η σύσταση του οποίου ήταν «προσωπική επιλογή» και είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς ο πρωθυπουργός διέλυσε όλα τα ελεγκτικά σώματα του Δημοσίου αντικαθιστώντας τα με τη νέα ενιαία Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Μεταξύ άλλων, να θυμίσουμε, ο Κ. Μητσοτάκης είχε διαλύσει τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και καθαίρεσε με συνοπτικές διαδικασίες την επικεφαλής της Αρχής κ. Μαρία Παπασπύρου, η θητεία της οποία θα έληγε διαφορετικά το 2021, δύο χρόνια δηλαδή μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ.

Η Μαρία Παπασπύρου, από την αρχή σχεδόν της θητείας της, είχε στοχοποιηθεί από τη Ν.Δ. και κορυφαία στελέχη της, όπως ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, λόγω των ερευνών στις υποθέσεις ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis, ενώ στόχος συκοφαντικών επιθέσεων είχε υπάρξει κι από τα ΜΜΕ τα οποία ελέγχει ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η σύσταση επίσης της ΕΑΔ είχε γίνει αμέσως μετά την εκλογή της Ν.Δ., με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για το οποίο δηλώνουν ακόμη περήφανοι κυβερνητικά στελέχη, και πρόκειται για τον περίφημο νόμο για το «επιτελικό κράτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL