Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ / Φοιτητές της Φαρμακευτικής πρότειναν να φτιάξουν αντισηπτικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ / Φοιτητές της Φαρμακευτικής πρότειναν να φτιάξουν αντισηπτικά

Όσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας και των κινημάτων ενεργοποιούνται έμπρακτα στη μάχη που δίνεται απέναντι στον κορωνοϊό. Κοινό χαρακτηριστικό των πρωτοβουλιών, αλλά και κινητήριος δύναμή τους, είναι η αλληλεγγύη.

Ξεκινώντας από τους νεότερους οι φοιτητές Φαρμακευτικής, με πρωτοβουλία του σχήματος Bloco, πρότειναν την παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, η οποία θα συμβάλει τόσο στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών όσο και στην υποχώρηση της αισχροκέρδειας.

Τα αντισηπτικά θα μπορούσαν να διατίθενται σε δημόσια νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και σε δημόσιες υπηρεσίες, δηλώνει στην «Αυγή» ο Νίκος Μπέρτος, φοιτητής στο τμήμα της Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρωτοβουλία μέχρι στιγμής έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης στις τάξεις των φοιτητών, καθώς πάνω από 115 έχουν υπογράψει την πρόταση σε ηλεκτρονικό ψήφισμα. Θερμά υποδέχτηκε και ο πρόεδρος του τμήματος, ο οποίος χθες θα συζητούσε μέσω τηλεδιάσκεψης για την έγκριση της πρωτοβουλίας με τους διευθυντές των τομέων, την αν. πρόεδρο και την κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας.

«Να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όσοι μπορούν να προσφέρουν»

«Όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, έτσι και εμείς, ως εν δυνάμει επαγγελματίες υγείας, επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στον κοινό αγώνα» επισημαίνει ο Νίκος.

Διευκρινίζει ακόμη ότι «η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν αποτελεί εμπόδιο σε αυτήν την πρωτοβουλία, αφού με βάση το ΦΕΚ εξαιρούνται οι ερευνητικές δραστηριότητες». Από την άλλη θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή της πρότασης θα μετουσιωθεί σε «μια διαδικασία με ξεκάθαρα οφέλη για τη δημόσια πρόληψη».

Ο Νίκος αναφέρει ότι υπάρχει προηγούμενη εμπειρία του κράτους στην έκτακτη προμήθεια εργαστηρίων με πρώτες ύλες. «Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν το Δημόσιο είχε κατασχέσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλης, οι οποίες παραδόθηκαν στα εργαστήρια του στρατού. Θα μπορούσε να τις διαθέσει έτσι και στα δημόσια πανεπιστήμια». Αλλιώς «θα μπορούσε το κράτος να προχωρήσει σε μία άμεση και έκτακτη χρηματοδότηση».

“Ας αξιοποιηθούν στο μέγιστο όσοι και όσες μπορούν στην κρίσιμη αυτή κατάσταση να προσφέρουν στη δημόσια υγεία” σημειώνει από την πλευρά του το Bloco. “Ενάντια στις λογικές της εκμετάλλευσης της κρίσιμης αυτής κατάστασης από τον ιδιωτικό τομέα (υπερτίμηση εξέτασης για Covid-19, ηλεκτρονικά φαρμακεία που εκτοξεύουν τις τιμές των αντισηπτικών), προτείνουμε την αξιοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων” συμπληρώνει το φοιτητικό σχήμα.

Η συμμετοχή στις εργαστηριακές διαδικασίες θα είναι εθελοντική και θα αφορά τόσο τους φοιτητές όσο και τους καθηγητές. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, οι φοιτητές θα μπορούν επίσης να βασιστούν στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσίευσε πρόσφατα ενημέρωση για την παρασκευή αντισηπτικών από φαρμακοποιούς στα φαρμακεία.

Κάλεσμα για φροντίδα των μοναχικών και ηλικιωμένων ατόμων

Να έρθουν σε επαφή με μοναχικά άτομα, άτομα τρίτης ηλικίας και γενικώς άτομα που βρίσκονται στη «γκρίζα ζώνη» προτρέπει τα μέλη των κοινωνικών δομών η «Αλληλεγγύη για Όλους».

«Πιστεύουμε ότι όλες οι δομές έχουν έναν τέτοιο κύκλο ανθρώπων που πιθανώς το έχουν ανάγκη» σημειώνει στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι «όλες οι σχετικές ενέργειες πρέπει να γίνουν με την προσήκουσα προσοχή και εντός του πλαισίου που καθορίζονται από τις δημόσιες αρχές. Από πλευράς μας συνεχίζουμε την παρουσία μας και είμαστε στη διάθεσή σας για ότι χρειαστεί».

Η «Αλληλεγγύη για Όλους» τονίζει ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική έγνοια για τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει την καμπάνια σε συνεργασία με τις Δομές Αλληλεγγύης Αττικής για τη συλλογή ειδών γραφικής ύλης για τα σχολεία των ανηλίκων και ενηλίκων προσφύγων της Μόριας. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως προστέθηκε μία ακόμη δομή στα σημεία συγκέντρωσης.

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Του έκαναν έξωση, συμβάλλει κατά του κορωνοϊού

Πριν από τέσσερις ημέρες η κυβέρνηση απαίτησε εκ νέου μέσω επιστολής από την Ελληνικόν Α.Ε. να φύγει το τοπικό Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού από τον χώρο όπου εδρεύει.

Όλο αυτό το διάστημα που επιδιώκει την έξωση της κοινωνικής δομής ωστόσο δεν έχει προτείνει καμία εναλλακτική λύση, αθετώντας έτσι τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της παρότι γνωρίζει ότι «αυτό συνεπάγεται και το ουσιαστικό τέλος του έργου μας, την εγκατάλειψη εκατοντάδων ωφελουμένων μας και την καταστροφή των φαρμάκων μας -αξίας 10.000 ευρώ- που περιλαμβάνουν πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, πολύτιμα για τη ζωή ασθενών μας».

Παρ’ όλα αυτά, η αυτοοργανωμένη δομή, εκτιμώντας τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αποφάσισε να αφήσει στην άκρη την αρνητική στάση της Πολιτείας και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να βοηθήσει στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ειδικότερα θέτει στη διάθεση του υπουργείου Υγείας, των μαχόμενων ιατρών και νοσηλευτών μας και για όποιο φορέα του δημοσίου συστήματος χρειάζεται τα ακόλουθα είδη:

1 παραβάν, 1 διαφανοσκόπιο, 1 καρδιογράφο, 2 σπειρόμετρα Copd-6 με σωλήνες, 1 φιάλη οξυγόνου μεγάλη, 5 στηθοσκόπια, 1 λαρυγγοσκόπιο, 3 συσκευές aerosol, υλικά τραχειοστομίας (σωλήνες, φίλτρα).

Ακόμη, διαθέτει φάρμακα για το αναπνευστικό όπως Demoren amp, Zyrolen amp, Berovent amp, Biosonide amp. κ.λπ., και ριτοναβίρη (χάπια), όσα κομμάτια υπάρχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL