Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Τελικά, μετά το ξύλο η επίταξη ισχύει;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελικά, μετά το ξύλο η επίταξη ισχύει;

Για τρεις περίπου ημέρες η Λέσβος και η Χίος υπήρξαν το πεδίο για μια άσκηση επιβολής και πειθάρχησης, μια επίδειξη δύναμης της κυβέρνησης που εξέθεσε την αστυνομία αλλά και την ίδια.

Τη Δευτέρα, ημέρα που έληξε η προθεσμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προτείνει χώρους για κλειστά κέντρα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μαζί με αύρες και μηχανήματα επιβιβάστηκαν σε πλοία με προορισμό τη Χίο και τη Λέσβο, όπου και έφτασαν πριν ξημερώσει η Τρίτη με σκοπό, σύμφωνα με την αστυνομία, "να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες" της κατασκευής των κλειστών κέντρων.

Επί δύο ημέρες, άνδρες των ΜΑΤ και διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι προσπαθούν να "κρατήσουν τα υψώματα", δηλαδή τις επιταγμένες περιοχές, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει τα κλειστά κέντρα. Τα ΜΑΤ ρίχνουν για δύο ημέρες δακρυγόνα ανηλεώς στους κατοίκους βρίζοντάς τους "Τουρκόσπορους" και χτυπώντας τους, παίρνουν φωτιά τα δέντρα της Καράβας, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν στα μπλόκα. Τελικά, το βράδυ της Τετάρτης πολιορκούν το στρατόπεδο της Παγανής, όπου κατέληξαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ, μετά την αποχώρησή τους από τα μπλόκα. Στη Χίο, ορισμένοι κάτοικοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο που έμεναν οι αστυνομικοί και πέταξαν τα πράγματά τους έξω, με την αστυνομία να μιλά για 9 τραυματίες εκεί και 43 στη Λέσβο. Τελικά, σιωπηλά την Πέμπτη οι αστυνομικοί των ΜΑΤ φεύγουν από τη Λέσβο, ενώ από τη Χίο φεύγουν με εκδικητικό "ντου" σε κατοίκους που τους αποδοκίμασαν στο λιμάνι. Και στις δύο ωστόσο περιπτώσεις αφήνουν πίσω τους σπασμένα αυτοκίνητα και τραυματίες κατοίκους.

Και κάπως έτσι φτάνουμε πια, την Πέμπτη το απόγευμα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, χωρίς τον περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, "τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές". Δεν είναι ξεκάθαρο από ποιον τονίστηκε αυτό, ωστόσο εμφανίζεται σαν να συμφωνούν οι δήμαρχοι, οι οποίοι σε κοινή τους ανακοίνωση δεν μπαίνουν σε λεπτομέρειες του τι συμφωνήθηκε, πέραν της επίσκεψης Κ. Μητσοτάκη στη Σάμο, όπου το κλίμα είναι πιο ήρεμο.

Το Μαξίμου αναφέρει ότι "τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις", αποστροφή που αναπόφευκτα προκαλεί απορίες: Πρόκειται για προτάσεις για άλλους χώρους; Εάν ισχύει ή δεν ισχύει η επίταξη; Εν πάση περιπτώσει, τότε τι περιφρουρούσαν τα ΜΑΤ;

Σχετικά δε με την άμεση αποσυμφόρηση, βλέπουμε ένα ακόμα βηματάκι πίσω -αναγκαίο βέβαια-της κυβέρνησης η οποία μιλά για αποσυμφόρηση που ξεκινά "από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL