Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Δόγμα "Νόμος και τάξη" σε Λέσβο και Χίο - Συνεχείς αστυνομικές επιθέσεις σε συγκεντρωμένους κατοίκους * Γενική απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου / Με δακρυγόνα και ξύλο επιβάλλει η κυβέρνηση τα κλειστά κέντρα προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δόγμα "Νόμος και τάξη" σε Λέσβο και Χίο - Συνεχείς αστυνομικές επιθέσεις σε συγκεντρωμένους κατοίκους * Γενική απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου / Με δακρυγόνα και ξύλο επιβάλλει η κυβέρνηση τα κλειστά κέντρα προσφύγων

Στη Λέσβο και στη Χίο ο αέρας μυρίζει δακρυγόνο από τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν αποβιβάστηκαν δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ μαζί με τα μηχανήματα και το προσωπικό για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των νέων κλειστών κέντρων στα νησιά, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι ανταποκρίσεις από τα δύο νησιά έκαναν λόγο για συνέχιση των επιθέσεων των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους κατοίκους στην Καράβα της Λέσβου και στην περιοχή Φλώρι στη Χίο. Τα μαγαζιά έκλεισαν, ενώ για σήμερα αποφασίστηκε γενική απεργία στα νησιά.

Επίθεση της αστυνομίας από την μπουκαπόρτα του πλοίου

Οι "αστυνομικές επιχειρήσεις" ξεκίνησαν από την στιγμή που οι άνδρες των ΜΑΤ κατέβηκαν σε σχηματισμό, όπως φαίνεται από τα σχετικά βίντεο, από την μπουκαπόρτα του πλοίου σε Μεστά και Μυτιλήνη. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί πολίτες, ενώ στη Λέσβο είχαν παραταχθεί και τα απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης για να αποτραπεί η αστυνομική "απόβαση".

«Το πρώτο κύμα καταστολής, πρωτοφανούς για το νησί, έγινε τα ξημερώματα στο λιμάνι. (...) Μετά χωρίστηκαν σε δύο, μία πομπή προς την Καράβα κοντά στον ιστορικό Μανταμάδο και μία προς το Διαβολόρεμα, μέσα στο πευκόδασος, (...) και οι δύο στον Δήμο Δυτικής Λέσβου», περιέγραφε χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

«Στήθηκαν μπλόκα και από τους κατοίκους και αντιστοίχως από τα ΜΑΤ» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ήμουν στο μπλόκο του Διαβολορέματος από τις πρώτες πρωινές ώρες, ζήσαμε σκηνές που έχουμε δει μόνο στις Σκουριές της Χαλκιδικής (...), απρόκλητες επιθέσεις στο ψαχνό, με χημικά, πάνω από τα κεφάλια μας, μέσα στο πευκοδάσος, με βομβίδες κρότου - λάμψης. (...) Να προσπαθούμε ταυτόχρονα να ανασάνουμε, να υποχωρήσουμε και ταυτόχρονα να σβήνουμε μικρές εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος».

«Τα ξημερώματα αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο» οι κάτοικοι στο μέτωπο της Καράβας, όπου οι κάτοικοι είχαν χτυπήσει τις καμπάνες στον Μανταμάδο και τα γύρω χωριά. «Με το που άνοιξαν οι πόρτες από τις κλούβες των ΜΑΤ δεν υπήρξε καν προειδοποίηση από τους επικεφαλής των διμοιριών, έτσι όπως άνοιξαν οι πόρτες, βγήκαν οι άνδρες των ΜΑΤ και άρχισαν να βαράνε στο ψαχνό» συμπλήρωσε.

Χίος: Επεισόδια στο πολιτικό γραφείο Μηταράκη

Ανάλογη ήταν η εικόνα τα ξημερώματα και στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, κατά τα οποία, όπως ανέφερε στην πρωινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο αντιδήμαρχος Χαρ. Μπουρνιάς, τραυματίστηκε ο δήμαρχος Χίου Στ. Καρμαντζής, ο οποίος παρέμεινε στο νοσοκομείο νοσηλευόμενος.

Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το πολιτικό γραφείο του Ν. Μηταράκη με συνθήματα που ζητούσαν την παραίτησή του. Κατά τα άλλα, δακρυγόνα και κρότου λάμψης αντιμετώπισαν και οι κάτοικοι της Χίου που συγκεντρώθηκαν στο 17 του Αίπους, όπου η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει το νέο κλειστό κέντρο.

Προπηλακισμός του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Μιχαηλίδη

Μάλιστα, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε ότι προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη ο οποίος είχε συλληφθεί και τραυματισμένος αιμορραγούσε. Ο βουλευτής ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών για το συμβάν και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για το περιστατικό. "Ο αυταρχισμός και η βαρβαρότητα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες του νησιού μας είναι πρωτοφανείς" σημείωσε.

Βρέθηκαν οι ανάδοχες εταιρείες και ο στρατός ξεκίνησε εργασίες

Μέσα από τους καπνούς των δακρυγόνων και το κυνηγητό, μηχανήματα του στρατού έφτασαν στις τοποθεσίες όπου πρόκειται να κατασκευαστούν τα κέντρα για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Στο μεταξύ στη “Διαύγεια” αναρτήθηκε χθες η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την οποία επιλέγονται οι τρεις ανάδοχες εταιρείες για τα κλειστά κέντρα.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε. αναλαμβάνει το έργο των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού της επιταγμένης έκτασης στη Λέσβο αντί του συνολικού ποσού των 854.390 ευρώ. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ο ανάδοχος για το αντίστοιχο έργο στη Χίο αντί του συνολικού ποσού των 1.031.398 ευρώ. Στη Σάμο το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε. αντί του συνολικού ποσού των 947.651 ευρώ.

Μήνυση δημάρχου Δυτ. Λέσβου για την περιβαλλοντική καταστροφή

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Αριστόβουλος Ελευθερίου κατέθεσαν μήνυση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης που κοινοποιείται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας «την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται με μηχανήματα έργου του στρατού (εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά κ.λπ.) εκχερσώνοντας δασική βλάστηση (πεύκα, πουρνάρια) εντός δημοτικού δάσους, κατασκευάζοντας νέο δρόμο πρόσβασης με κατεύθυνση προς τη θέση Καβακλή».

Σε γενική απεργία καλεί η Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι δήμοι της Περιφέρειας καλούν σήμερα σε γενική απεργία μετά τη χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην οποία αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Β. Αιγαίου καταδικάζει τη «βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας τη βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών» και καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών».

«Είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως γι’ αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρθεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η χούντα δεν τα έκανε αυτά!» δήλωσε ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Διεθνής Αμνηστία: Η κυβέρνηση τροφοδοτεί εντάσεις

Η αποστολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά για να περιφρουρήσουν την κατασκευή «κλειστών» κέντρων στις περιοχές που έχουν επιταχθεί "καταδεικνύουν την ολοένα και αυξανόμενη σοβαρότητα της κατάστασης και ενισχύουν τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής περιορισμού των αιτούντων/ουσών άσυλο στα νησιά του Αιγαίου" σχολίασε χθες η οργάνωση σημειώνοντας ότι "οι εξαγγελίες και πράξεις της κυβέρνησης (π.χ. σχέδια για κατασκευή κέντρων κλειστού τύπου επιπλέον των υπαρχουσών δομών, μηδαμινές μεταφορές προς την ενδοχώρα κ.λπ.) καταδεικνύουν την πρόθεση ενίσχυσης μιας πολιτικής που αποδεδειγμένα οδηγεί σε σοβαρές παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους αιτούντες/ούσες άσυλο και ολοένα αυξανόμενο βάρος για τις τοπικές κοινωνίες. Με άλλα λόγια τροφοδοτεί, αντί να αντιμετωπίζει, τις εντάσεις και τα προβλήματα στα ελληνικά νησιά και οξύνει την αντιπαράθεση στην ελληνική κοινωνία".

"Η μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων από την Αθήνα για να επιβάλουν την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης αναδεικνύει ακριβώς το αδιέξοδο της πολιτικής αυτής κατεύθυνσης. Η αστυνομία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταφεύγει σε δυσανάλογη χρήση βίας και οφείλει να σέβεται τα σχετικά διεθνή πρότυπα. Είναι αναγκαία η άμεση και επείγουσα αποσυμφόρηση των νησιών, η άρση του γεωγραφικού περιορισμού και η μεταφορά των αιτούντων / ουσών άσυλο στην ενδοχώρα, σε κατάλληλες και αξιοπρεπείς δομές διαβίωσης" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL