Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αντώνης Αντανασιώτης, συνήγορος πολιτικής αγωγής ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής / Αντώνης Αντανασιώτης: Η εισαγγελική πρόταση όπλισε ξανά την εγκληματική οργάνωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντώνης Αντανασιώτης, συνήγορος πολιτικής αγωγής ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής / Αντώνης Αντανασιώτης: Η εισαγγελική πρόταση όπλισε ξανά την εγκληματική οργάνωση

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά μια οργάνωση που έχει ρατσιστικές θέσεις και ρητορεία, αλλά μια εγκληματική οργάνωση που αντιγράφει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας του Χίτλερ». Με αυτά τα λόγια συνόψισε την αντίληψή του για τη βασική διακύβευση της δίκης ο Αντώνης Αντανασιώτης, ο πέμπτος συνήγορος πολιτικής αγωγής από την πλευρά του ΠΑΜΕ.

Ο Αντ. Αντανασιώτης επιτέθηκε κατά μέτωπο στην εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, την οποία χαρακτήρισε «φτωχή σε επιχειρήματα, ουσιαστικά και νομικά διάτρητη, προσβλητική για την αλήθεια και τη νοημοσύνη μας, προκλητικά μεροληπτική υπέρ των κατηγορουμένων και κατώτερη των περιστάσεων», ενώ ανέφερε ότι δεν ήταν μόνο η τελική πρότασή της που άφησε άναυδο τον κόσμο, όσο -κυρίως- το σκεπτικό της. Ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η αγόρευση και η πρόταση της Οικονόμου έκανε την εγκληματική οργάνωση να αναθαρρήσει, καθώς την αγόρευσή της ακολούθησαν τόσο ο ξυλοδαρμός του Γερμανού δημοσιογράφου Τόμας Γιακόμπι όσο και η έκδοση του ετήσιου ημερολογίου του 2020, στο οποίο η Χρυσή Αυγή -προς γελοιοποίηση όσων υποστήριζαν τα μέλη της σε όλη την αποδεικτική διαδικασία- χρησιμοποιεί ως βασικό μότο τη γνωστή φράση του Γιόζεφ Γκέμπελς «Θα γυρίσουμε και θα τρέμει η Γη».

Αποδόμηση της αγόρευσης της Οικονόμου

Συνεχίζοντας, στάθηκε σε συγκεκριμένα σημεία της εισαγγελικής αγόρευσης αναφερόμενος στην αποστροφή της Οικονόμου ότι «το μόνο βέβαιο μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης είναι η ανθρωποκτονία του Φύσσα από τον κατηγορούμενο Ρουπακιά, ο οποίος ομολόγησε» και σχολιάζοντας ότι η εισαγγελέας παρέλειψε ότι με βεβαιότητα προέκυψε επίσης και η οργανωμένη μετάβαση και επίθεση του τάγματος εφόδου. Για να στηρίξει αυτή την παράλειψη η Οικονόμου, σημείωσε ο Αντ. Αντανασιώτης, «ξεχνάει» τα αστυνομικά σήματα που περιγράφουν τον οπλισμό των χρυσαυγιτών και αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι οι χρυσαυγίτες συναντήθηκαν μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα για να μοιράσουν τρόφιμα και να πετάξουν τρικάκια, «αγγίζοντας τα όρια της φαιδρότητας και κερδίζοντας να γίνει τελικά η ίδια αποδέκτρια σκωπτικών σχολίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμη μία φορά η εισαγγελέας της έδρας παρακολούθησε την αποδόμηση της αγόρευσής της με εξαιρετική νευρικότητα, κρύβοντας συχνά το πρόσωπό της με τα μαλλιά της και τα χέρια της.

Ιδιαίτερη ιστορική αναφορά έκανε ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ στην πάγια προσπάθεια των εθνικοσοσιαλιστών να «κερδίσουν έδαφος» και να αυξήσουν την επιρροή τους μέσω αγριοτήτων και πράξεων βίας. «Η δράση των ταγμάτων εφόδου, των SS, οι μαζικές δολοφονίες, δεν εμπόδισαν τον Χίτλερ να αυξήσει τη δύναμή του και τελικά να καταλάβει την εξουσία - το αντίθετο» θύμισε ο Αντ. Αντανασιώτης, απαντώντας στο επιχείρημα της εισαγγελέως ότι τάχα η Χρυσή Αυγή δεν είχε κάτι να κερδίσει από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Πρωτοφανές και ανήκουστο επιχείρημα

Αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγυπτίων αλιεργατών τόνισε, όπως και οι άλλοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, ότι αποτελεί πρωτοφανές και ανήκουστο να υποστηρίζει η εισαγγελέας ότι μπορείς να σπας το κεφάλι ενός ανθρώπου την ώρα που κοιμάται και να μην κατηγορείσαι για ανθρωποκτονία επειδή δεν... επέστρεψες για να τελειώσεις τη δουλειά.

Τέλος, για την επίθεση στο ΠΑΜΕ υπενθύμισε ότι είχε προαναγγελθεί από την ομιλία του Λαγού, ενώ επισήμανε ότι τα τραύματα προκλήθηκαν επί ανθρώπων σκληραγωγημένων και γυμνασμένων, που δύσκολα χτυπιούνται, και άρα δεν ισχύει η εισαγγελική πρόταση ότι «αν είχαν ανθρωποκτόνο πρόταση (σ.σ.: οι χρυσαυγίτες) θα την είχαν πραγματοποιήσει».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα στοιχεία που συνοδεύουν τη Χρυσή Αυγή από την ίδρυσή της και αναδεικνύουν τον ναζιστικό και εγκληματικό της χαρακτήρα, αλλά και τη διάβρωση των σωμάτων ασφαλείας που είχε προχωρήσει τόσο ώστε να κάνει τον Ρουπακιά να πει στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν «είμαι δικός σας».

Τον Αντ. Αντανασιώτη, ο οποίος ολοκλήρωσε με το πολιτικό σχόλιο ότι το αυγό του φιδιού θα πάψει να επωάζεται όταν θα πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα ακολουθήσει σήμερα ο Άγγελος Βρεττός, επίσης συνήγορος του ΠΑΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL