Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Ψάχνουν χρήματα για τα κλειστά κέντρα που ήδη ανακοίνωσαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψάχνουν χρήματα για τα κλειστά κέντρα που ήδη ανακοίνωσαν

Πρώτα εξαγγέλλουν κλειστά κέντρα στα νησιά, μετά ψάχνουν χρηματοδότηση από την Ευρώπη, όπως φαίνεται από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Τζόχανσον.

Ο υπουργός συναντήθηκε χθες με την Ευρωπαία επίτροπο στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου μίλησε για "τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που αυτή τη στιγμή σηκώνουν δυσανάλογο βάρος, αλλά και στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησής τους. Επιπλέον, ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη χρηματοδότηση νέων υποδομών που θα επιταχύνουν τη διαδικασία ασύλου και τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μάλιστα, αναφορικά με τις επιστροφές, χαρακτήρισε “αναγκαία τη συμβολή της Επιτροπής για την ενίσχυση των επιστροφών προς τρίτες χώρες".

Σχετικά με το επικείμενο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπουργός τόνισε σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ότι «είναι ορατή όσο ποτέ η ανάγκη να υπάρξει κοινή πολιτική ασύλου και εμφανής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μετουσιωθεί σε αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών».

Συμφωνία για ενισχυμένη παρουσία της ΕΑSO

Στο μεταξύ, στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος υπέγραψε χθες με την εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑSO) Νίνα Γκρέγκορι Συμφωνία Έδρας του Οργανισμού με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο οργανισμός πλέον έχει στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή δραστηριότητά του, η οποία θα αναπτυχθεί: "Στην υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών, με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου και στην υποστήριξη των αρχών υποδοχής στο έργο τους". Κατα τις ίδιες πηγές, οι τεχνικές ομάδες του οργανισμού θα υποστηρίζουν το Σύστημα Ασύλου, τη μονάδα Δουβλίνου, την υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Αρχή Προσφυγών.

Όπως δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, «μετά από αυτήν τη συμφωνία διπλασιάζεται ο αριθμός των εργαζομένων του οργανισμού που έως σήμερα συνέδραμαν τις διαδικασίες στην Ελλάδα, ενώ διευρύνεται αποφασιστικά το κανάλι των υπηρεσιών που θα προσφέρει ο EASO στην Ελλάδα. Επιπλέον, το πρόγραμμα στήριξης ενισχύεται όχι μόνο σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και αυξάνεται η χρηματοδότησή του κατά 30% - από 27 εκατομμύρια ευρώ σε 36 εκατομμύρια ευρώ. Διασφαλίζουμε, έτσι, την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου μας", ενώ έκανε λόγο για θωράκιση των "συμμαχιών μας στην Ευρώπη και διεθνώς, πιέζουμε και αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα βγάζει το βάρος από τα κράτη που δέχονται την πρώτη πίεση της μεταναστευτικής πρόκλησης, τα κράτη πρώτης γραμμής, και θα το κατανέμει δικαιότερα".

«Μέσα στους επόμενους μήνες η παρουσία του oργανισμού θα φτάσει περίπου τους 1.000 εργαζομένους, ενώ η παρουσία του oργανισμού στην ενδοχώρα θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, με 400 εργαζομένους απασχολούμενους σε μόνιμη βάση σε 8 νέες περιοχές. Το προσωπικό μας αποτελείται από εργαζομένους στις αιτήσεις, επιτόπιο προσωπικό, προσωπικό υποδοχής, γραφεία ερευνών, διοικητικής υποστήριξης και μεταφραστές και όλοι αυτοί θα υποστηρίζουν το έργο της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Αρχή Προσφυγών» ανέφερε η Ν. Γκρέγκορι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL