Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Μέσω της αναδιάρθρωσης της Γενικής Γραμματείας - * Γ. Ραγκούσης: Ο "ορισμός του σκανδάλου" - Χ. Καφαντάρη: "Μας βάζουν σε σκέψεις ότι μάλλον δουλειές στήνονται" - "Νόμιμη η διαδικασία" ισχυρίζεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης με επικλήσεις στην εθνική ασφάλεια / Απόρρητα κονδύλια στην Πολιτική Προστασία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέσω της αναδιάρθρωσης της Γενικής Γραμματείας - * Γ. Ραγκούσης: Ο "ορισμός του σκανδάλου" - Χ. Καφαντάρη: "Μας βάζουν σε σκέψεις ότι μάλλον δουλειές στήνονται" - "Νόμιμη η διαδικασία" ισχυρίζεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης με επικλήσεις στην εθνική ασφάλεια / Απόρρητα κονδύλια στην Πολιτική Προστασία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόβλεψη απόρρητων κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την εκκίνηση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της σχετικής Γενικής Γραμματείας. «Αυτά τα πράγματα μας βάζουν σε σκέψεις ότι μάλλον δουλειές στήνονται» σημείωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη. «Αυτό είναι ο ορισμός του σκανδάλου. Μυστικά κονδύλια στην Πολιτική Προστασία;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το νομοσχέδιο συνολικά για την αποσπασματικότητά του και την αδυναμία του να απαντήσει στις ανάγκες πολιτικής προστασίας που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να εμφανίσει το ζήτημα των απόρρητων κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία ως κάτι το αυτονόητο, επικαλούμενος... την εθνική ασφάλεια. «Οι απόρρητες δαπάνες είναι μια συνταγματική και νόμιμη διαδικασία» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυριζόμενος ότι «αφορούν πολύ συγκεκριμένες, πάρα πολύ συγκεκριμένες διαχειρίσεις πληρωμών, που αφορούν θέματα που άπτονται της εθνικής μας ασφάλειας. Όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, για παράδειγμα».

Χ. Καφαντάρη: “Δεν δίνονται οι απαντήσεις που απαιτούνται την εποχή της κλιματικής κρίσης”

Σε σχέση με την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Χ. Καφαντάρη μίλησε για «ένα συνονθύλευμα άρθρων» που «δεν δίνει τις απαντήσεις που απαιτούνται σήμερα, την εποχή της κλιματικής κρίσης». Η Χ. Καφαντάρη τόνισε ότι ένα σύγχρονο σχέδιο νόμου Πολιτικής Προστασίας οφείλει να δίνει απαντήσεις στα ζητήματα του συντονισμού των δράσεων, κάτι που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνει. Η Χ. Καφαντάρη σχολίασε ακόμα ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά μετατρέπει τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε υπερυπουργό, με υπερεξουσίες για διαδικασίες fast track, κατά τα πρότυπα του Εθνικού Συντονιστή για το Προσφυγικό.

Όλ. Γεροβασίλη: “Ούτε ζητήματα γραφειοκρατίας επιλύει, ούτε ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες”

«Ούτε ζητήματα γραφειοκρατίας επιλύει, ούτε συντονισμό συναρμόδιων φορέων και οργάνωση κάνει, ούτε ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες, ούτε ξεκαθαρίζει ποιος θα αποφασίσει για την κλιμάκωση του επιπέδου ετοιμότητας στη διαχείριση κρίσεων» υπογράμμισε, από τη μεριά της, η Όλγα Γεροβασίλη. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί λόγω ασαφούς νομικού πλαισίου τα ζητήματα πολιτικής προστασίας να καταλήγουν να λύνονται στα δικαστήρια και «να την πληρώνουν και άνθρωποι που ενδεχομένως να μην έχουν την ευθύνη».

Η Όλ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις δικές της προσπάθειες για αναδιάρθρωση των δομών της Πολιτικής Προστασίας παρατηρώντας ότι το σχέδιο εκείνο, «αντί για δυσκίνητες επιτροπές αιρετών, συλλογικά όργανα που την κρίσιμη ώρα απουσιάζουν, προέβλεπε τη λειτουργία των συντονιστικών κέντρων έκτακτης ανάγκης από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπαιδευμένα πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, κεντρικό, περιφερειακό και χωρίς να καταπατά τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού». Η Όλ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι «θεσπίστηκαν για πρώτη φορά αναγκαία εργαλεία, δηλαδή τα πρωτόκολλα συντονισμού», στη θέση του «απαρχαιωμένου» συστήματος αρμοδιοτήτων.

Συγκεντρωτικές δομές η απάντηση Χρυσοχοΐδη

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απάντησε στα ερωτήματα με την προσφιλή του προσήλωση στις συγκεντρωτικές δομές. «Στο έλλειμμα συντονισμού, έλλειμμα ηγεσίας, έλλειμμα ευθύνης και τελικά έλλειμμα αποτελέσματος, έπρεπε και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα απαντήσουμε» παρατήρησε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι «πιστεύω ότι αυτό το φιλόδοξο, πράγματι, σχέδιο νόμου, το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει έναν πολύ κεντρικό σκληρό μηχανισμό, τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, είναι η απάντηση».

Μαριέττα Γιαννάκου

Δεν ψηφίζει τη διάταξη για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών

Ενώ κάνει λόγο για “ιδεολογικά επικίνδυνη εποχή

Παράλληλα, η Μαριέττα Γιαννάκου εξέφρασε τη διαφωνία της για τη ρύθμιση σχετικά με τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η βουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να την αποσύρει, διαφορετικά προειδοποίησε ότι θα την καταψηφίσει. Η Μ. Γιαννάκου υποστήριξε ότι «η κατάσταση στη χώρα μας είναι ιδεολογικά επικίνδυνη, με τον τρόπο που κινείται, στην υπόθεση των ναρκωτικών και οι χώροι προστατευόμενης χρήσης δεν έχουν μελετηθεί στο εξωτερικό για να δουν τα αποτελέσματά τους» ζητώντας αλλαγή του συνόλου της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Απαντώντας στη Μ. Γιαννάκου, αλλά και στο ΚΚΕ, που εξέφρασε παρόμοιες αντιρρήσεις, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έσπευσε να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την «πατρότητα» της ρύθμισης και να διευκρινίσει ότι το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να δίνει δυνατότητα και στους δήμους να λειτουργούν τέτοιους χώρους. Πάντως, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων της διεθνούς εμπειρίας για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών και σημείωσε ότι ο στόχος είναι η προστασία των χρηστών από μολυσματικές ασθένειες κι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL