Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Μ. Μαλαγάρης, συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ: / Μ. Μαλαγάρης, συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ: Μόνο η ναζιστική ιδεολογία εξηγεί το κίνητρο των εγκλημάτων της Χ.Α.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Μαλαγάρης, συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ: / Μ. Μαλαγάρης, συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ: Μόνο η ναζιστική ιδεολογία εξηγεί το κίνητρο των εγκλημάτων της Χ.Α.

Στην εύλογη διαπίστωση ότι κανένα από τα εγκλήματα που χρεώνεται η Χρυσή Αυγή και τα μέλη της δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά αν αφαιρεθεί από την εξίσωση η εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία προέβη κατά την αγόρευσή του ο δεύτερος εκ των συνηγόρων του ΠΑΜΕ Μάνος Μαλαγάρης. Ο νεαρός δικηγόρος παρουσίασε σειρά εγκλημάτων στα οποία δεν υπάρχει ούτε προσωπική σχέση ανάμεσα στον θύτη και τα θύματα ούτε οποιοδήποτε άλλο κίνητρο, πέραν του μίσους που γεννά ο ναζισμός για τους αντιπάλους του, αντιφασίστες, συνδικαλιστές και μετανάστες. Αυτό είναι που κάνει τον Ρουπακιά να μπαίνει νυχτιάτικα στο αυτοκίνητό του για να ενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Χ.Α. στην οδό Παναγή Τσαλδάρη και να δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα λίγα δευτερόλεπτα αφότου τον έχει δει, τον Λιακόπουλο και τον Στεργιόπουλο να ξεκοιλιάζουν με μίσος έναν Πακιστανό ποδηλάτη που πηγαίνει στη δουλειά του, τον Μαριά και τον Ευγενικό να επιτίθενται για να σκοτώσουν άγνωστους Αιγύπτιους αλιεργάτες την ώρα που κοιμούνται.

Ο Μ. Μαλαγάρης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα «πολιτικά» κριτήρια με τα οποία στρατολογούνταν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας την απολογία του κατηγορούμενου Αγιοβλασίτη, ο οποίος ανέφερε στο δικαστήριο ότι η τοπική της Νίκαιας τον προσέγγισε γιατί «ήταν 1.90, 130 κιλά και μπορούσε να φανεί χρήσιμος», καθώς και του Γαρουφαλάκη, ο οποίος προσεγγίστηκε, όπως είπε, επειδή «είχε κάνει και κικ - μπόξινγκ». Η σωματοδομή, η γνώση πολεμικών τεχνών και το πέρασμα από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού ήταν τα βασικά κριτήρια επάνδρωσης της Χ.Α., που αναζητούσε βέβαια μέλη για παραστρατιωτικές ομάδες και όχι για πολιτική οργάνωση. Αναφερόμενος δε στο οπλοστάσιο που βρέθηκε στο σπίτι στελεχών της Χ.Α., χαρακτήρισε τον Μίχο «κάτι μεταξύ Τομπ Ράιντερ και Τζον Ράμπο».

Επίσης, ο συνήγορος του ΠΑΜΕ παρουσίασε τον πανικό που είχε καταλάβει τη Χ.Α., σε σημείο ώστε ο αρχηγός της Ν. Μιχαλολιάκος να παρουσιάσει με καθυστέρηση έξι ετών έγγραφο που υποτίθεται ότι καταδεικνύει τις απολύσεις των μελών που εμπλέκονταν στη δολοφονία, αλλά με ημερομηνία απόλυσης 16/9/2013, δηλαδή δύο μέρες… πριν τη δολοφονία. Συνεπώς, είτε ο Μιχαλολιάκος γνώριζε ότι κάποιος θα δολοφονηθεί την επόμενη είτε -το πιθανότερο- αυτό είναι ένα χαρτί που κατασκευάστηκε μετά.

Υπενθύμισε επίσης ότι για χρόνια το επιχείρημα της Χ.Α. για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, όπως το έθετε ο βουλευτής του κόμματος Χρ. Παππάς, ήταν ότι «ο λαός έκρινε τι έγινε και τοποθέτησε τη Χ.Α. σε εκλογικά ποσοστά ανώτερα του ΚΚΕ», προσθέτοντας ότι το επιχείρημα ήταν τόσο σαθρό ώστε δεν θα μπει στη διαδικασία να το αντιστρέψει σήμερα.

Ξεκινώντας την αγόρευσή του ο Μ. Μαλαγάρης δήλωσε ότι είναι υπερήφανος που σε αυτή τη δίκη βρίσκεται στα έδρανα της πολιτικής αγωγής και παρότι κάθε κατηγορούμενος δικαιούται νομικής υπεράσπισης χαίρεται που δεν θα βρεθεί ποτέ στη θέση των δικηγόρων της Χ.Α. όταν ο μάρτυρας Μηλιαράκης είπε απευθυνόμενος προς την έδρα ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις ναζιστών δικηγόρων.

Η αγόρευση του Μ. Μαλαγάρη θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σήμερα στο Εφετείο, ακολουθούμενη από την αγόρευση του Π. Σαπουντζάκη, επίσης συνηγόρου του ΠΑΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL