Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Προαναγγέλλουν τον πλήρη εκτροχιασμό του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προαναγγέλλουν τον πλήρη εκτροχιασμό του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης!

Θεσσαλονίκη. Ενοχλεί τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Νίκο Ταχιάο η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου και η αποφασιστικότητά τους να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομία της πόλης με κάθε νόμιμο μέσο. Χθες σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «North 98» ζήτησε να σταματήσει «η σπέκουλα σε βάρος του έργου (σ.σ.: του μετρό) με όρους συναισθηματικής εκμετάλλευσης συμβόλων»! Μάλιστα, για να πείσει τους αντιδρώντες στα κυβερνητικά σχέδια για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, έσπευσε να επισημάνει ότι το έργο, εάν δεν ολοκληρωθεί το 2023, όχι μόνο θα σταματήσει η χρηματοδότησή του, αλλά η Ελλάδα θα κληθεί από την Ε.Ε. να επιστρέψει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ή και περισσότερα.

Ουσιαστικά ο κ. Ταχιάος προανήγγειλε με τα λεγόμενά του το «πεπρωμένο» που στρώνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το μετρό της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τον πλήρη εκτροχιασμό του έργου και τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Και αυτό διότι, αλλάζοντας η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους σχεδιασμούς του 2017 για τη δημιουργία του σταθμού Βενιζέλου με την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων, ουσιαστικά έβγαλε εκτός χρονοδιαγραμμάτων όλο το έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την «προφητεία» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πως το μετρό θα παραδοθεί στο σύνολό του το 2023, η οποία συνόδευσε την εξαγγελία για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των σπουδαίων αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, έσπευσε να διασκεδάσει η εργολάβος εταιρεία.

Με έγγραφό της προς τη διοίκηση της Αττικό Μετρό ξεκαθάρισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση το 2025... Αντίθετα, αν δεν άλλαζαν οι σχεδιασμοί για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων (που δεν γίνεται με τη μέθοδο του ανοικτού σκάμματος και επιτρέπει έτσι τη λειτουργία της υπόλοιπης γραμμής), η βασική γραμμή του μετρό, με τους 12 άλλους σταθμούς, θα παραδιδόταν και θα μπορούσε να αρχίσει τη λειτουργία της το αργότερο εντός του 2021.

Παρά ταύτα ο Ν. Ταχιάος επιμένει στη δική του «σπέκουλα» ότι «θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο κόστος, εκτροχιασμό από τα χρονοδιαγράμματα και μεγαλύτερη καταστροφή αρχαιοτήτων -της ελληνιστικής περιόδου-  με την εφαρμογή της in situ κατασκευής» και διαβεβαιώνει ότι «οι αρχαιότητες θα επιστρέψουν και θα επανατοποθετηθούν στον σταθμό Βενιζέλου, διότι οι προδιαγραφές του έργου το επιβάλλουν». Χαρακτήρισε δε ως «μια μικρή φωνασκούσα μειοψηφία» τους χιλιάδες πολίτες που αντιδρούν στο θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων και επικαλέστηκε όλους τους «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς που χαιρέτισαν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Μάλιστα χρησιμοποίησε και το επιχείρημα πως όλοι αυτοί είναι "αιρετοί εκπρόσωποι της κοινωνίας", αλλά ξέχασε να πει ότι προεκλογικά ούτε ένας από αυτούς δεν τόλμησε να ταχθεί ανοικτά υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL