Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

«Καμιά τιμωρία δεν είναι αρκετή για τη δολοφονία του Αλέξανδρου» δηλώνει η μητέρα του Αλέξη, τη στιγμή που ο δολοφόνος του παιδιού της Επ. Κορκονέας είναι ελεύθερος.

«Ήταν ένα πράο παιδί» τονίζει η Τζίνα Τσαλικιάν σε συνέντευξή της στο Open για τον 15χρονο Αλέξη, «πολύ δεμένο με την μητέρα του». Εκείνο το βράδυ είχαμε κανονίσει να πάω στις 9 να τον πάρω από τα Εξάρχεια για να τους πάω με τον φίλο του αλλού. «Ποιος αντεξουσιαστής περιμένει την μαμά του να τον πάρει με το αυτοκίνητο;» αναρωτιέται.

Η μητέρα του Αλέξανδρου μιλά για την προσπάθεια που έγινε να αποδοθούν στον Αλέξανδρο διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που είχε η προσωπικότητά του για να στηθεί ένα «άλλοθι» για τους δολοφόνους του. Ο δολοφονημένος Αλέξης Γρηγορόπουλος παρουσιάζονταν στο δικαστήριο, ως αντεξουσιαστής που προάσπιζε το «άβατο» των Εξαρχείων.

Η κ. Τσαλικιάν χαρακτηρίζει τον δολοφόνο του παιδιού της "αμετανόητο και υποκριτή" στο Open. Τρία χρόνια πριν κατά την έναρξη του Εφετείου, ο Ε.Κορκωνέας ισχυρίστηκε αθώος, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο».

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, περίπου στις 21:00, ο αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκωνέας πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο Γρηγορόπουλο στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. 

Ωρα 21:18, η πληροφορία της δολοφονίας αναρτάται από χρήστη του athens.indymedia. Λίγο αργότερα συντάκτης της «ΑΥΓΗΣ» ειδοποιεί τον ρ/σ «στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5», ο οποίος διακόπτει το πρόγραμμά του, μεταδίδει την είδηση και παραμένει πρακτικά σε συνεχή ροή για τον... επόμενο μήνα.

Η είδηση της δολοφονίας του 15χρονου αρχίζει να κυκλοφορεί παντού. Μέσα σε δύο ώρες, το κέντρο της πρωτεύουσας καταλαμβάνεται από δεκάδες χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας. Γύρω στις 01:30, οι δρόμοι είναι γεμάτοι οδοφράγματα και ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής

Η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας ήταν ότι το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ και ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του. Η αρχική μαρτυρία του ειδικού φρουρού έκανε λόγο για επίθεση από παρέα 30 κουκουλοφόρων!

Η στοχοποίηση του 15χρονου Αλέξη που ακολούθησε λίγες μόνο ώρες αφότου κείτονταν νεκρός στα Εξάρχεια είναι η πάγια τακτική ενός συστήματος εχθρικού προς την κοινωνία, που μετατρέπει τους ανθρώπους σε στόχους. Τα ΜΜΕ "έκοβαν και έραβαν" ενώ μέχρι και γράμματα ανυπόγραφα υπεράσπισης του "οικογενειάρχη Κορκονέα" είχαν κυκλοφορήσει. Μάλιστα ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, είχε παραποιήσει ερασιτεχνικό βίντεο, προσθέτοντας ήχους από διαδήλωση και σπασμένες βιτρίνες, πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί προκειμένου να ελαφρυνθεί η θέση του Κορκονέα.

Βίντεο πολιτών που κατέγραψαν τις στιγμές της δολοφονίας έφεραν στο φως την πραγματική εικόνα, που παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους δεν κατάφεραν τα συστημικά ΜΜΕ να αποκρύψουν. 

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ένα παιδί 15 χρονών έπεφτε νεκρό στα Εξάρχεια από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ήταν το αποτέλεσμα σκληρής αστυνομοκρατίας που είχε επιβληθεί εκείνη την περίοδο.

Είχαν προηγηθεί το 2006 και 2007 οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης Παιδείας. Η γενιά του άρθρου 16 έδωσε τη σκυτάλη στη γενιά του Δεκέμβρη. Η καταστολή και η αστυνομοκρατία ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής. Η δολοφονία του Αλέξη ξεχείλισε ένα ποτάμι οργής στους δρόμους της Αθήνας και της επαρχίας.

Κεντρική πορεία στην Αθήνα στις 18:00 στα Προπύλαια

Η κεντρική πορεία στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 18:00 από τα Προπύλαια, και αναμένεται να δώσουν το «παρών» πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές πορείες μνήμες για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα) και στην Πάτρα (Παράρτημα).

Από τις 18:00 και πέρα έχουν ήδη προγραμματιστεί πορείες και συγκεντρώσεις σε Γιάννενα, Πρέβεζας, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Σάμο, Κω, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Τρίκαλα, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

"Μηδενική ανοχή" είναι και πάλι η εντολή της Αστυνομίας για τις σημερινές πορείες που έχουν προγραμματιστεί και μια νέα επιχείρηση κυριαρχίας του τρόμου είναι σε εξέλιξη...

Συντάκτης: avgi.gr

Από το Ημερολόγιο αφιέρωμα της ΑΥΓΗΣ στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τους νεολαϊστικούς αγώνες που τη συντροφεύουν...

Διαβάστε επίσης:

Τζίνα Τσαλικιάν: Καμιά τιμωρία δεν είναι αρκετή για τη δολοφονία του Αλέξανδρου (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Η αριστερά στο πλευρό της νεολαίας και των αγώνων της

Η μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου παραμένει ζωντανή

11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλ.Γρηγορόπουλου: Κραυγή αγωνίας από μια γενιά που έβλεπε το μέλλον να έρχεται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL