Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Το πόρισμα για ατασθαλίες στα Διαβατά, πρόσχημα για αυταρχική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός: / Ανδρέας Ξανθός: Το πόρισμα για ατασθαλίες στα Διαβατά, πρόσχημα για αυταρχική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ

«Σε 110 δομές μετά από 36 χρόνια λειτουργίας βρέθηκε μια παρατυπία κι αυτό είναι το πρόσχημα για την κυβέρνηση για να κάνει αυτή την πραξικοπηματική και αυταρχική παρέμβαση» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός επικρίνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πόρισμα του ΚΕΘΕΑ για ατασθαλίες στο παράρτημα των Διαβατών προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου. Κατά τη συζήτηση της κύρωσης της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την απερχόμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ ότι «έπνιξε» το πόρισμα αντί να το στείλει στον εισαγγελέα.

Ο Αν. Ξανθός υπενθύμισε ότι η ΠΝΠ εκδόθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς περί κακοδιαχείρισης του ΚΕΘΕΑ και σημείωσε ότι, λόγω των αντιδράσεων για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση «άρχισε να εισπράττει πολιτικό κόστος» και στη συνέχεια «ασθμαίνουσα» κατέφυγε στην επίκληση του πορίσματος. Θύμισε επίσης ότι το πόρισμα προήλθε από εσωτερικές διαδικασίες του ΚΕΘΕΑ και διέψευσε ότι η απερχόμενη διοίκηση του Κέντρου έχει ευθύνη για την καθυστέρηση των διαδικασιών.

Μόνος στόχος να μπλοκάρει η εκλογή της Ξ. Δημητρίου

Ο Αν. Ξανθός κατηγόρησε τη «νεοσυντηρητική» Ν.Δ. ότι «ακυρώνει ένα μοντέλο» που προέβλεπε την ενεργό συμμετοχή του χρήστη ακόμα και στην εκλογή της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ με μόνο στόχο να μπλοκάρει τη γενική συνέλευση στην οποία θα εκλεγόταν πρόεδρος του Κέντρου η Ξένη Δημητρίου. Επισήμανε ακόμα τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι η Αριστερά ενοχλείται από την παρέμβαση της κυβέρνησης επειδή εκτιμούσε ότι έχει την «ιδεολογική ηγεμονία» στον χώρο των εξαρτήσεων, δηλώσεις που ο Β. Κοντοζαμάνης επανέλαβε και χθες.

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτόν τον ευαίσθητο φορέα στον οποίο έχουν πάρει υπηρεσίες 55.000 εξαρτημένοι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια, ως ένα ‘μαγαζί της Αριστεράς’, ως ένα προοδευτικό μαγαζί που δεν το ανέχεται και μας λέει για ΣΥΡΙΖοδιοίκηση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αν. Ξανθός, προειδοποιώντας τη Ν.Δ. ότι δεν πρόκειται να κερδίσει την ιδεολογική ηγεμονία με «lifestyle πολιτευτές».

Β. Κικίλιας: “Η διοίκηση γνώριζε το πόρισμα από τον Ιούνιο”

Ο Β. Κικίλιας αναφέρθηκε εκτενώς στο πόρισμα του ΚΕΘΕΑ για τις ατασθαλίες στον παράρτημα των Διαβατών, όπου διαπιστώθηκε «συστηματική εμπλοκή κάποιων εργαζομένων σε δραστηριότητες οριακής νομιμότητας, αν όχι παράνομης συμπεριφοράς», κυρίως σε σχέση με δράση «παρακυκλώματος» για έκδοση βεβαιώσεων για άτομα που προφασίζονταν πρόβλημα εξάρτησης για να εκμεταλλευτούν νομικά ευεργετήματα. Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι έχουν τεκμηριωθεί ακόμα απώλειες στοιχείων συναλλαγών, κατάχρηση εξουσίας και αδιαφάνεια στις αποφάσεις και κατηγόρησε την απερχόμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ ότι γνώριζε από τον Ιούνιο το πόρισμα, αλλά δεν το έστειλε στον εισαγγελέα.

Προσφυγή Παρασκευόπουλου στη Δικαιοσύνη

Ο Β. Κικίλιας άφησε και υπονοούμενα για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο θυμίζοντας τη μακρόχρονη θητεία του στην προεδρία του ΚΕΘΕΑ και συνδέοντας αυθαίρετα αυτό το γεγονός με τον Νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι αναφορές αυτές, όπως και σειρά δημοσιευμάτων, προκάλεσαν την αντίδραση του Ν. Παρασκευόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του προσώπου μου τώρα με νέα αφορμή το ΚΕΘΕΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Μόνη μου λύση η προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

Επίθεση Κοντοζαμάνη με ισχυρισμούς περί "ιδεολογικής ηγεμονίας"

«Μου φαίνεται ότι σας ενοχλεί το γεγονός ότι μια κυβέρνηση όπως η δική μας, με σχέδιο συγκεκριμένο, έρχεται να παρέμβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον τομέα των εξαρτήσεων. Δηλαδή παρεμβαίνουμε στον τομέα των εξαρτήσεων όπου θεωρείτε ότι έχετε ιδεολογική ηγεμονία» ισχυρίστηκε από τη μεριά του ο Β. Κοντοζαμάνης, υποστηρίζοντας ότι το ΚΕΘΕΑ χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και «πρέπει το κράτος να έχει λόγο».

Σ. Παπαδόπουλος: “Πρακτικές οικοδόμησης του ‘γαλάζιου’ κράτους”

Για «ακόμη ένα πολυνομοσχέδιο» με ρυθμίσεις που «αποκαλύπτουν τις ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις της Ν.Δ. και τις πρακτικές οικοδόμησης του ‘γαλάζιου’ κράτους» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος. Ειδικά, για το ΚΕΘΕΑ, ο Σ. Παπαδόπουλος σχολίασε τη σύγκριση που έκανε ο Β. Κικίλιας σε σχέση με τα προσόντα του νέου προέδρου του Κέντρου Χρήστου Λιάπη και της πρώην προέδρου του Άρειου Πάγου Ξ. Δημητρίου. Ο Σ. Παπαδόπουλος θύμισε ότι ο Χρ. Λιάπης δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με το ΚΕΘΕΑ, ούτε με το ζήτημα των εξαρτήσεων.

Η Έφη Αχτσιόγλου επέκρινε το γεγονός ότι για την αλλαγή του καθεστώτος του ΚΕΘΕΑ εκδόθηκε ΠΝΠ παρότι η Βουλή λειτουργούσε και τόνισε ότι αυτό που ώθησε την κυβέρνηση στην παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ ήταν το γεγονός ότι τη διοίκησή του φαινόταν ότι θα αναλαμβάνανε η Ξ. Δημητρίου. «Επί 37 χρόνια λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ και κυβερνάτε 32 χρόνια. Τώρα ανακαλύψατε τα προβλήματα για να δικαιολογήσετε όλα αυτά που φέρατε το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά το ΚΕΘΕΑ» σχολίασε από τη μεριά του ο Σωκράτης Βαρδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL