Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διαφωνίες για τις αυστηρότερες διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου

Από αστυνομικούς και καταστηματάρχες - Ούτε νόμιμη ούτε ηθική η κατανομή μέρους των προστίμων στους αστυνομικούς ως «δέλεαρ», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρ. Γερακαράκος

Έντονες διαφωνίες καταγράφηκαν κατά την ακρόαση των φορέων για τις διατάξεις του νομοσχεδίου Υγείας για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών εξέφρασε τη διαφωνία του με την εμπλοκή της Αστυνομίας στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τόνισε ότι δεν είναι «ηθική» η πρόβλεψη για κατανομή μέρους των προστίμων στους αστυνομικούς ως «δέλεαρ». Οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις αυστηρές διατάξεις προειδοποιώντας ότι ευνοούν την παρανομία και, κατά συνέπεια, τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος σημείωσε ότι καλούνται οι αστυνομικοί «να βγάλουν τα κάστανα» εκεί όπου άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου απέτυχαν, φαινόμενο που δεν εξαντλείται στον αντικαπνιστικό νόμο. Ο Γρ. Γερακαράκος παρατήρησε ότι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου οι αστυνομικοί «με τρόπο απόλυτο κι εξουσιαστικό αντιπαρατίθενται με τους πολίτες». Ο Γρ. Γερακαράκος σχολίασε ότι η αξιοποίηση των προστίμων υπέρ τρίτων δεν είναι νόμιμη ούτε κι ηθική καλώντας την κυβέρνηση να αφήσει τις «πονηριές» και να ενισχύσει το εισόδημα των αστυνομικών με άμεσο τρόπο και με βάση όσα υποσχέθηκε.

Ο Γιώργος Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιβολή προστίμου στις επιχειρήσεις όπου συλλαμβάνονται πελάτες να καπνίζουν, αν αυτές έχουν τηρήσει τις κατά τον νόμο υποχρεώσεις τους. Ο Γ. Καββαθάς προειδοποίησε για αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που παρανομούν, ενώ για αντίστοιχο κίνδυνο εύνοιας των επιχειρήσεων παράνομου τζόγου μίλησε κι ο Κυριάκος Τοπτσίδης από την ομοσπονδία πρακτόρων ΟΠΑΠ. Ο εκπρόσωπος επιχειρήσεων προϊόντων ατμισμού Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος διαφώνησε με την εξομοίωση ατμού και καπνού υποστηρίζοντας ότι το άτμισμα είναι μέθοδος απεξάρτησης από το κάπνισμα.

Ναι από ΠΙΣ στη μετατροπή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ

Σε σχέση με τις διατάξεις για τον ΕΟΔΥ, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου συμφώνησε με τη μετατροπή του από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ο Γιώργος Δελλής, εκ μέρους των εργαζομένων του ΕΟΔΥ, ζήτησε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον Οργανισμό.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «δέλεαρ» στους αστυνομικούς για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε διορθώσεις. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Ο Β. Κικίλιας προανήγγειλε καθιέρωση επιδόματος και κινήτρων για τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις