Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Νίκος Κωστόπουλος: / Νίκος Κωστόπουλος: Ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε από νοικοκυραίους με τη βοήθεια αστυνομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Κωστόπουλος: / Νίκος Κωστόπουλος: Ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε από νοικοκυραίους με τη βοήθεια αστυνομικών

Ο Νίκος Κωστόπουλος έμαθε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 ότι σκότωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής τον αδελφό του, τον Ζαχαρία -έτσι φώναζε η οικογένειά του τον Ζακ Κωστόπουλο. "Κάτι έγινε", αλλά δεν ξέρω. Κάπως έτσι έμαθε από τη θεία του τον θάνατό του αδελφού του καθώς ο ίδιος και οι γονείς του έλειπαν στο εξωτερικό. Η θεία του ειδοποιήθηκε από το Α.Τ. Ιτέας.

"Η αναφορά της αστυνομίας ήταν ουσιαστικά το αφήγημα που είχε και στη συνέχεια η αστυνομία, ότι στην προσπάθειά του να ληστέψει αυτοτραυματίστηκε και πέθανε. Αυτή ήταν η ανακοίνωση που δόθηκε στη θεία μου. Ποτέ κανένας δεν το πίστεψε, ξέρουμε πολύ καλά τον Ζαχαρία" διηγείται στην "Α" ο Νίκος Κωστόπουλος ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Ζακ στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος.

"Πολλές φορές στενοχωρήθηκα για τον τρόπο που αντιμετώπισαν αρκετοί και τον Ζαχαρία ως άτομο αλλά και την υπόθεση. Πάνω απ’ όλα είχαμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο, αυτό είναι κάποιες φορές κάτι το οποίο κάποιοι δεν το αντιλήφθηκαν. Έχουμε να κάνουμε με έναν νέο άνθρωπο ο οποίος δολοφονήθηκε. Μόνο και μόνο αυτό ως είδηση -και με τον τρόπο που έγινε- θα έπρεπε να προξενεί πόνο και ανησυχία σε όλη την κοινωνία. Το κύριο θέμα είναι ότι ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι από νοικοκυραίους με τη βοήθεια της αστυνομίας" τονίζει ο Ν. Κωστόπουλος, ενώ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι χρειάστηκε πίεση για να αποδειχθεί ότι δεν έχουμε ένα "ένοχο θύμα", σημειώνει:

"Ήταν σαφές από την πλευρά της αστυνομίας ότι τον αντιμετώπιζαν σαν θύτη και όχι σαν θύμα. Δηλαδή έψαχναν στοιχεία ουσιαστικά για να ενοχοποιήσουν ποιον; Τον νεκρό, τον δολοφονηθέντα. Αυτό ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Ήταν κάτι που και αυτό δεν το χωρούσε το μυαλό μου, για ποιο λόγο... Δολοφόνησαν έναν άνθρωπο, ήταν σαν να έψαχναν στοιχεία για να επιβαρύνουν το θύμα".

Για την οικογένεια Κωστόπουλου ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος. "Πρώτα απ' όλα γιατί είχαμε να διαχειριστούμε τον πόνο και το πένθος ένα χρόνο τώρα. Οι διαδικασίες όσον αφορά τις δικαστικές και αστυνομικές έρευνες δεν κύλησαν γρήγορα, όπως θα έπρεπε, και από την πρώτη στιγμή δυστυχώς φάνηκε η απροθυμία των αρχών να συνδράμουν τα μέγιστα για να αποσαφηνιστεί η συγκεκριμένη υπόθεση.

Από την πρώτη στιγμή που πήγαμε να πάρουμε τη δικογραφία με τη δικηγόρο έπεσα από τα σύννεφα με αυτά που αναφέρονταν. Καμία αναφορά περί βίας, για το σκηνικό που όλοι είδαμε στα βίντεο. Δεν αναφερόταν τίποτα, παρά μόνο αυτοτραυματισμός, ληστεία, μαχαίρι, όλα αυτά τα οποία έχουν καταρριφθεί ευτυχώς μετά από πολύ έντονη προσπάθεια που καταβάλαμε, κυρίως οι δικηγόροι και γενικότερα το σύνολο του κόσμου που ήθελε να βοηθήσει την υπόθεση" επισημαίνει.

Στην ερώτηση κατά πόσο έχουν λάβει επαρκείς απαντήσεις στο γιατί ο αδελφός του Ζακ μπήκε στο μοιραίο κοσμηματοπωλείο και πώς ξεκίνησε το θανάσιμο λιντσάρισμα, ο Νίκος Κωστόπουλος απαντά: "Δυστυχώς αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο μένει ένα μεγάλο γιατί. Σενάρια μπορώ να κάνω, αλλά με βάση τα στοιχεία που έχουμε... γνωρίζω ότι υπήρχε κάποιος φόβος. Φαίνεται ότι από κάτι, κάποιον φοβήθηκε, γι’ αυτό ήθελε να βρει ένα ήρεμο μέρος για να ησυχάσει ή να αποφύγει κάτι. Μέχρι εκεί μπορώ να σκεφτώ. Δυστυχώς, πιστεύω, αν η αστυνομική έρευνα είχε γίνει με περισσότερο ζήλο από την πρώτη στιγμή, θα είχαμε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό. Είμαι σίγουρος. Αλλά έχουν χαθεί στοιχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο πριν, στο γιατί.

Είναι απλά σενάρια που μπορούμε να κάνουμε. Το μόνο που έχουμε από κάποιες μαρτυρίες είναι ότι φώναξε βοήθεια, ότι για κάποιο λόγο φοβήθηκε. Μέχρι εκεί, δεν μπορώ να μπω σε εικασίες, γιατί δεν βοηθά κανέναν αυτό. Αυτό το γιατί είναι το ένα και ένα άλλο είναι: Γιατί τόση βία; Ένας ανθρώπινος νους δεν μπορεί να ασκήσει τόση βία. Γιατί να δολοφονήσεις κάποιον άνθρωπο τη στιγμή που δεν ήταν επικίνδυνος; Υπήρχαν πολλοί τρόποι να αποφύγεις να γίνει αυτό που έγινε. Αλλά επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τη βία ως απάντηση δεν ξέρω σε τι".

Αναφερόμενος στο κίνημα που ξεσηκώθηκε με αφορμή την άγρια δολοφονία του Ζακ, ο Ν. Κωστόπουλος δεν παραλείπει να πει: "Για μένα και για όλη μου την οικογένεια ήταν πολύ σημαντική η στήριξη του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε την κινητοποίηση τόσου κόσμου, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και είναι πραγματικά συγκινητική και βοήθησε, πιστεύω, πάρα πολύ στη συγκεκριμένη υπόθεση και με τις δράσεις που έγιναν για να ασκηθεί πίεση στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να γίνουν κάποια πράγματα. Σε άλλη περίπτωση πιστεύω ότι θα ήμασταν δέκα βήματα πίσω τώρα. Και πραγματικά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που στηρίζει, διότι θεωρώ ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης και θα ήθελα όλοι να είναι στην πορεία σήμερα".

"Ο Ζαχαρίας ήταν ένας άνθρωπος γνωστός στους ακτιβιστικούς κύκλους αλλά και γενικότερα, λόγω των δράσεών του. Από μικρή ηλικία που τον θυμάμαι, μαχόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των προσφύγων, των μεταναστών, των τρανς, των οροθετικών. Πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή και προσπαθούσε με οποιονδήποτε τρόπο και δράση να βοηθήσει, είτε με το κατέβει σε μια πορεία είτε με το να γράψει κάτι, με το να είναι μέλος οργανώσεων και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

Ακόμη και μέσω της περσόνας Zackie Oh προσπαθούσε να περάσει μηνύματα και να καυτηριάσει τα θέματα που τον απασχολούσαν. Πάντα είχε, από μικρός, αυτή την εσωτερική επιθυμία να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα. Παρ’ όλο που είχαμε 7 χρόνια διαφορά, εγώ ήμουν 10 και αυτός 17, τον θυμάμαι να ασχολείται ενεργά, να μπαίνει σε διαδικασία, να τον νοιάζουν τέτοια θέματα" διηγείται, ενώ μιλώντας για τον αδελφό του σημειώνει ότι η εικόνα που έχει δοθεί προς τα έξω δεν είναι ολόκληρη.

"Δεν ήταν μόνο η Zackie Oh. Ήταν ένας μαχητικός άνθρωπος, αλλά ήρεμος. Στο σπίτι ήταν ήσυχος, υπεραγαπούσε τον σκύλο του, το Σνούπι. Του άρεσε πολύ η μουσική, να βγαίνει κάποιες φορές -δεν ήταν ο άνθρωπος που έβγαινε καθημερινά. Ασχολούνταν πολύ με το να γράφει και να σχολιάζει την επικαιρότητα και θέματα σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα, της πολιτικής σκηνής και γενικότερα τα δρώμενα της χώρας ή ό,τι αφορούσε τα πράγματα που τον ενδιέφεραν. Ήταν πάντοτε δυναμικός αλλά εσωστρεφής ταυτόχρονα, το οποίο ήταν λίγο οξύμωρο. Γενικότερα ήταν ένας εσωστρεφής άνθρωπος, όταν μαχόταν όμως για τα ζητήματα που υπερασπιζόταν, έβγαζε μια πραγματικά τεράστια δύναμη”.

"Πολύ αγαπητός σε πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα στους φίλους του. Θυμάμαι τα μαζέματα φίλων στο σπίτι όταν μέναμε μαζί στην Αθήνα, τις πλάκες και το χιούμορ καθώς και την αγάπη του για κάθε άνθρωπο. Επίσης πηγαίναμε θέατρο, σινεμά. Τα τελευταία χρόνια ζούσα στο εξωτερικό και κάθε φορά που γυρνούσα περνούσαμε χρόνο μαζί είτε στην Αθήνα είτε στην Ιτέα, όπως και το περσινό καλοκαίρι", μας λέει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL