Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Φεύγουν σαν τα ποντίκια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεύγουν σαν τα ποντίκια...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Αργά τη νύχτα της 7ης προς 8η Ιουλίου στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση το πρώτο σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα που άφηνε τη ναζιστική οργάνωση εκτός Κοινοβουλίου μετά από επτά συναπτά ντροπιαστικά χρόνια παρουσίας σ' αυτό. Επρόκειτο για ένα βίντεο στο οποίο ο φίρερ της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος, περιτριγυρισμένος από κάμποσα μέλη της, προανήγγειλε την επιστροφή της Χρυσής Αυγής «εκεί από όπου ξεκίνησε, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια» προκειμένου να συνεχίσει από εκεί τον «αγώνα της (sic) εναντίον του μπολσεβικισμού». Αυτό όμως που είχε ενδιαφέρον ήταν η σύνθεση των ατόμων που βρίσκονταν μαζί του. Κανένα από τα γνωστά στελέχη, με εξαίρεση τον Χρ. Παππά, δεν στάθηκε δίπλα στον αρχηγό, που αρκέστηκε στην παρουσία σχετικά άγνωστων «συναγωνιστών» και της κόρης του Ουρανίας, που πόζαρε, παράταιρα χαμογελαστή για τη συγκυρία, ακριβώς πίσω του.

Η οργανωτική απίσχνανση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, που επισημοποιήθηκε το Σάββατο με την αποχώρηση του εκλεγμένου ευρωβουλευτή και βασικού μπράβου της οργάνωσης Γ. Λαγού, τον οποίο ακολουθούν οι πρώην βουλευτές Κούζηλος, Ηλιόπουλος, Γερμενής («Καιάδας»), ο εκ των συνηγόρων της στη δίκη Γ. Ζωγράφος και δεκάδες στελέχη και γραμματείς «τοπικών οργανώσεων», δεν ήταν ακριβώς κεραυνός στη λιακάδα. Ήταν προφανές σε όποιον παρακολουθούσε την εξέλιξη της δίκης των ναζιστών ότι η πολιτική των βασικών συνηγόρων υπεράσπισης να επιχειρούν σταθερά να φτιάξουν ένα μαξιλάρι προστασίας αποκλειστικά προς τον Ν. Μιχαλολιάκο θα δημιουργούσε αργά ή γρήγορα εντάσεις στο εσωτερικό της συμμορίας. Ειδικά καθώς η άγαρμπη προσπάθεια ενοχοποίησης του πυρήνα της Νίκαιας, ο οποίος παρουσιαζόταν ως αυτονομημένος από τον Μιχαλολιάκο, άφηνε ακάλυπτο τον Λαγό, ο οποίος αποδεδειγμένα συνομιλούσε μέχρι την τελευταία στιγμή με τον πυρήνα και του έδινε εντολές. Η «απόλυση» των τριών ευρωβουλευτών που εξέλεξε η Χ.Α. το 2014 και η δημιουργία ενός ευρωψηφοδελτίου το οποίο είχε φτιαχτεί με τρόπο που να εξασφαλίζει στον άλλοτε μπράβο του αρχηγού την άνετη εκλογή του ήταν μια ξεκάθαρη προσπάθεια κατευνασμού του Λαγού από την πλευρά του Μιχαλολιάκου. Μόνο που το σχέδιο πέτυχε υπερβολικά πολύ: ο Λαγός όντως εκλέχθηκε ευρωβουλευτής της συρρικνωμένης Χ.Α. του Μαΐου και η αποτυχία της οργάνωσης να εισέλθει στη Βουλή τον Ιούλιο τον έφερε σε θέση ισχύος έναντι του Μιχαλολιάκου.

Θα ήταν βέβαια παράδοξο να περιμένει κανείς από έναν άνθρωπο με το ήθος του Λαγού να μην εκμεταλλευτεί τη θέση αυτή, να συνεχίσει να δίνει τον μισθό του ευρωβουλευτή στη Χρυσή Αυγή και ταυτόχρονα να παρακολουθεί και την ενοχοποίησή του από τον μηχανισμό της οργάνωσης στη δίκη. Έχοντας να διαχειριστεί πλέον εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, αποφάσισε ότι η Χρυσή Αυγή κάνει «λάθη τακτικής» και να «ηγηθεί» ενός κύματος δυσαρεστημένων ποντικών που εγκαταλείπουν το καράβι. Ανάμεσά τους και ο Κούζηλος, που ήταν ο ενδιάμεσος στις σχέσεις Χρυσής Αυγής - εφοπλιστών και τον οποίο ο Μιχαλολιάκος «καπέλωσε» στις τελευταίες εκλογές με την υποψηφιότητα του Στηβ Γιαντζόγλου.

Είναι ακόμα νωρίς για να πούμε με σιγουριά ποιος θα παίξει τον ρόλο των SS και ποιος τον ρόλο των SA σ' αυτή τη χρυσαυγίτικη «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών». Έως τώρα, ο Μιχαλολιάκος κατάφερνε να ξεπερνά τις καρατομήσεις των υπαρχηγών του (Καλέντζης, Κουσουμβρής, Ανδρουτσόπουλος, Ζαφειρόπουλος κ.ά.) κρατώντας τον ρόλο του αρχηγού στον ελληνικό εθνικοσοσιαλισμό. Η κατάσταση όμως είναι πλέον διαφορετική σε σχέση με τις δεκαετίας του ’90 και του 2000. Η νέα γεωγραφία της δίκης αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ουσιαστικά μια πρώτη γεύση θα πάρουμε σήμερα, με τη δίκη για την επίθεση στο Συνεργείο, για την οποία δικάζονται ο Γ. Λαγός με τον από καιρό αποχωρήσαντα από τη Χ.Α. Ν. Μίχο. Και την Τετάρτη, στην κεντρική δίκη, η συνύπαρξη κατηγορουμένων και συνηγόρων υπεράσπισης αναμένεται δύσκολη. Ίσως όμως όχι πιο δύσκολη από την πιθανή μελλοντική συνύπαρξη του Μιχαλολιάκου με τον Λαγό στη φυλακή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL