Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Κατερίνα Παπακώστα, πρόεδρος της ΝΕΟ και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νότιου Τομέα Αθηνών / Κατερίνα Παπακώστα: Επιλογή ανάμεσα σε κοινωνιστές και κυνισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατερίνα Παπακώστα, πρόεδρος της ΝΕΟ και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νότιου Τομέα Αθηνών / Κατερίνα Παπακώστα: Επιλογή ανάμεσα σε κοινωνιστές και κυνισμό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η κοινωνική ατζέντα μπορεί να κάνει την κοινωνία «να ενώσει δυνάμεις μαζί μας» επισημαίνει στην «Α» η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, που ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής συνεργάζεται εκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι υποψήφια στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνει, σχεδιάζει «να παραδώσει το κοινωνικό κράτος σε ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών», αλλά και να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και τις συγκοινωνίες. «Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύσταση της Προοδευτικής Συμμαχίας στοχεύει στο χτίσιμο ενός ισχυρού αναχώματος απέναντι στην ακραία νεοφιλελεύθερη λογική» επισημαίνει, ενώ για το ζήτημα της ασφάλειας τονίζει ότι «δεν εμπεδώνεται με αυταρχισμό και με μεθόδους καταστολής, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης».

* Ποιο είναι το «κλειδί» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κερδίσει μία ακόμη κυβερνητική θητεία;

Αυτό που θα «ξεκλειδώσει» την εμπιστοσύνη των πολιτών ώστε η κοινωνία να ενώσει δυνάμεις μαζί μας στο συμμαχικό μας στρατόπεδο πιστεύω πως είναι η Κοινωνική Ατζέντα, με την έννοια ότι ο παράγοντας ο οποίος μετράει για εμάς στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων είναι ο άνθρωπος. Να δώσουμε έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα ελάφρυνσης και ανάταξης κυρίως της μεσαίας τάξης, η οποία επλήγη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε τον λόγο της αλήθειας προς τους πολίτες εκείνους οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και να αναδείξουμε τις κρυφές πλευρές του προγράμματος του κ. Μητσοτάκη, το οποίο στην πραγματικότητα στρέφεται εναντίον του κοινωνικού κράτους και κυρίως εναντίον της μεσαίας τάξης. Να γίνει ξεκάθαρο ότι σε αυτές τις εκλογές οι συμπολίτες μας καλούνται να επιλέξουν με την ψήφο τους μεταξύ δύο στρατοπέδων, δηλαδή μεταξύ των κοινωνιστών, που είναι το δικό μας στρατόπεδο, και του κυνισμού, που αντιπροσωπεύει σήμερα η άλλη πλευρά.

* Ποιες από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους μετά την καταστροφή των Μνημονίων πρέπει να συνεχιστούν και με ποιον τρόπο;

Η συνεργασία μου ως προέδρου της Νέας Ελληνικής Ορμής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, της οποίας είμαι υποψήφια βουλευτής στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών, συντελέστηκε για την αποκατάσταση των αδικιών, για την ανάταξη της μεσαίας τάξης, η οποία σήκωσε το βάρος των Μνημονίων, και τη σταθεροποίηση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είχε υποχωρήσει δραματικά. Η πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στη δημόσια Υγεία, η αποκατάσταση των αδικιών με τις περικοπές των συντάξεων είναι μέρος αυτής της τιτάνιας προσπάθειας. Είναι απόδειξη της πολιτικής βούλησης για τη δημιουργία ενός κράτους που νοιάζεται για την κοινωνία ώστε να ευημερούν οι πολλοί.

Αυτό το μοντέλο πολιτικής πρότασης και διακυβέρνησης αντιπαρατίθεται με τη διάθεση και τον προγραμματικό λόγο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει συγκεκριμένο οδικό χάρτη, ώστε να παραδώσει το κοινωνικό κράτος σε ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις Μπακογιάννη, η οποία εμμέσως αλλά με σαφήνεια προανήγγειλε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των συγκοινωνιών, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του κομίστρου για τις συγκοινωνίες.

* Η Ν.Δ. διεκδικεί προνομιακά τον ρόλο του «κόμματος της ασφάλειας». Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση στον τομέα αυτόν και τι σχεδιάζεται από εδώ και πέρα;

Το θέμα της ασφάλειας πουλάει. Όλοι, όμως, θυμούνται τις πράξεις και τις παραλείψεις κάθε διακυβέρνησης για το ζήτημα αυτό, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το ξεχάσουν. Το πόσο ασφαλείς είμαστε ως χώρα, το ότι η Αθήνα θεωρείται από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες παγκοσμίως, είναι η απόδειξη, αλλά και το κίνητρο της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Η Ελληνική Αστυνομία επιχειρεί καθημερινά εκεί όπου υπάρχουν εστίες παραβατικότητας, εξαρθρώνει κυκλώματα εγκληματικότητας, δουλεύει επαγγελματικά και με μεθοδικότητα, ωστόσο όλος αυτός ο σχεδιασμός και η πολιτική κατεύθυνση περνά στα «ψιλά» γράμματα μεγάλης μερίδας του Τύπου.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ζούμε σε έναν ιδεατό κόσμο, όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ασφάλεια δεν εμπεδώνεται με αυταρχισμό και με μεθόδους καταστολής, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, διότι αυτό αποκαλύπτει την πολιτική του αμηχανία. Από μόνη της η αστυνόμευση δεν αρκεί δίχως να εξεταστούν τα κοινωνικά αίτια που ωθούν κάποιους στο περιθώριο, με συνέπεια να βρίσκουν διέξοδο στην παραβατικότητα, στην εγκληματικότητα, στην αντίδραση. Είναι θέματα που πρέπει να λυθούν από το πολιτικό σύστημα της χώρας. Δεν είναι θέματα αστυνόμευσης.

Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά της δικής μας παρουσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του μοντέλου που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επιμένει να προτείνει μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δεν ταιριάζουν στο σήμερα.

* Προέρχεστε από τη Λαϊκή Δεξιά, όμως δίνετε αυτήν την εκλογική μάχη μέσα από τα ψηφοδέλτια ενός κόμματος της Αριστεράς. Πώς έγινε αυτή η σύγκλιση; Τι σηματοδοτεί η συνεργασία σας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Προέρχομαι, όπως λέτε, από τη Λαϊκή Δεξιά. Στόχος μου, ωστόσο, από την ημέρα ίδρυσης της Νέας Ελληνικής Ορμής είναι να εκφράσω το κοινωνικό και φιλελεύθερο Κέντρο και τη μεσαία τάξη. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολούθησα την τεράστια στροφή της Ευρώπης στις πρόσφατες ευρωεκλογές σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό κέντρο, με ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων να αποκηρύσσουν τις πολιτικές της λιτότητας, οι οποίες διχάζουν τους πολίτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό.

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύσταση της Προοδευτικής Συμμαχίας στοχεύει στο χτίσιμο ενός ισχυρού αναχώματος απέναντι στην ακραία νεοφιλελεύθερη λογική, στην οποία αντέδρασα και η οποία δεν υπηρετεί τον άνθρωπο. Λογική την οποία ενστερνίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί για την επόμενη μέρα την πολύπλευρη διεύρυνση, έτσι ώστε μέσα από μια πολυσυλλεκτική δεξαμενή, με προγραμματική όμως σύγκλιση, να εκφραστούν όλες οι τάσεις της κοινωνίας και ιδιαίτερα το κοινωνικό και φιλελεύθερο Κέντρο με την παρουσία μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL