Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Γαλλία και Γερμανία για Ιράν: Ο χρόνος εξαντλείται, ο κίνδυνος ενός πολέμου στον Κόλπο δεν έχει αποσοβηθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία και Γερμανία για Ιράν: Ο χρόνος εξαντλείται, ο κίνδυνος ενός πολέμου στον Κόλπο δεν έχει αποσοβηθεί

"Θέλουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αρχίσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης", σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους έπειτα από υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι.

"Εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο και ελπίζουμε ότι όλοι οι παράγοντες θα επιδείξουν μεγαλύτερη ηρεμία. Εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος, αλλά λίγος χρόνος", πρόσθεσε.

Διπλωμάτες δήλωσαν χθες Τρίτη στο Reuters ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, γνωστές ως Ε3, σχεδιάζουν να δώσουν μια νέα ώθηση ώστε να παραμείνει το Ιράν δεσμευμένο στην πυρηνική συμφωνία του 2015, παρά την απειλή της Τεχεράνης να παραιτηθεί από μια από τις βασικές δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, αλλά μπορεί να φτάνουν προς το τέλος της διπλωματικής αυτής οδού που πήραν πριν από περισσότερα από 15 χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος παρευρέθηκε στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, πρόσθεσε απηχώντας τα σχόλια του Γάλλου ομολόγου του ότι "ο κίνδυνος ενός πολέμου στον Κόλπο δεν έχει αποσοβηθεί".

"Χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό. Γι'αυτό μιλάμε σε όλες τις πλευρές. Πήγα στο Ιράν και επίσης μιλάμε και με τους Αμερικανούς. Χρειάζεται να υπάρξει αποκλιμάκωση μέσω του διαλόγου. Είναι η ώρα του 'η διπλωματία πρώτα' και αυτό έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε", πρόσθεσε ο Μάας.

Οι χώρες της Ε3 ασκούν πιέσεις για να συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν μετά τη μονομερή απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από αυτήν πέρυσι και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Ο Λεντριάν σημείωσε επίσης ότι η απειλή του Ιράν να παραιτηθεί από τη δέσμευσή του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 όσον αφορά το όριο των αποθεμάτων του σε εξαφθοριούχο ουράνιο εντός 10 ημερών είναι πολύ ανησυχητική και δεν είναι προς το συμφέρον της Τεχεράνης, αλλά επέρριψε επίσης ευθύνες και στις ΗΠΑ.

"Θεωρούμε επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία δεν είναι καλή και ότι η εκστρατεία τους άσκησης των μέγιστων πιέσεων συμβάλλει στις εντάσεις", κατέληξε.

Η Τεχεράνη προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι αν δεν κάνουν κάτι για να αντισταθμίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον πετρελαϊκό της τομέα έως τις 8 Ιουλίου θα αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL