Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Ελευθερία, δικαιοσύνη και... λίμπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελευθερία, δικαιοσύνη και... λίμπρα

Είναι ένα ακόμη τρικ του μάρκετινγκ σε μια γενικότερα κακή συγκυρία για τη δημοφιλία της πλατφόρμας και την χαμηλή διείσδυσή της στην αγορά; Είναι η κλασική συνταγή μόχλευσης με τη δημιουργία ενός νέου "προϊόντος" και ενός νέου καταναλωτικού κοινού; Είναι μια προσπάθεια να στρέψει αλλού την προσοχή μετά τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των χρηστών στο κύρος της απειλώντας την κερδοφορία της;

Ό,τι κι αν είναι, η ανακοινωθείσα, χθες, απόφαση του Facebook περί εισόδου του στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και των ηλεκτρονικών πληρωμών αποτελεί εκ των πραγμάτων σημαντικό γεγονός για το διαδικτυακό οικοσύστημα. Κι αυτό διότι με σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια χρήστες μηνιαίως το λίμπρα, το ψηφιακό χρήμα του FB, μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης εξελίξεων για την κυριαρχία των σημερινών ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών.

Μπορεί επίσης να δρομολογήσει μια ευπρόσδεκτη αύξηση της κερδοφορίας της πλατφόρμας. Οι αναλυτές εκτιμούν ήδη πως το λίμπρα θα μπορούσε να γίνει μια μηχανή χρήματος για το Facebook τη στιγμή που η ανάπτυξή του επιβραδύνεται.

Η τεχνολογία για την πραγματοποίηση συναλλαγών με λίμπρα θα είναι διαθέσιμη ως αυτόνομη εφαρμογή, αλλά και ως ενσωματωμένη λειτουργία στις πλατφόρμες του WhatsApp και του Messenger απ' το πρώτο εξάμηνο του 2020. Θα επιτρέψει στους χρήστες να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλο και να πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες.

Η έμπνευση της ονομασίας λίμπρα προήλθε από τη ρωμαϊκή ζυγαριά, σύμβολο της δικαιοσύνης, αλλά και τη γαλλική λέξη για την 'ελευθερία', "liberte". "Ελευθερία, δικαιοσύνη και χρήμα, αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε εδώ" δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του εγχειρήματος Ντέιβιντ Μάρκους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της PayPal.

Διασταυρούμενα πυρά

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Η διαχειρίστρια εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρίσκεται εδώ και καιρό υπό τα διασταυρούμενα πυρά θεσμικών, νομικών και ρυθμιστικών αρχών σε Αμερική και Ευρώπη για τις πολλαπλές περιπτώσεις παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου (FTC) σε σχέση με το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Είναι άγνωστο επίσης το πώς θα αντιδράσουν νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές στην είσοδο του FB στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέσω του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει εκτός ρυθμιστικού πλαισίου. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως συνέπεια της μεγάλης μεταβλητότητας της αξίας τους, αλλά και εξαιτίας χάκινγκ, ενώ η σχετική αγορά βαρύνεται με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, εμπόριο ναρκωτικών και χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Πίσω από το λίμπρα βρίσκεται το Libra Association, ένα κονσόρτσιουμ 28 κερδοσκοπικών και μη οντοτήτων, που εδρεύει στην Γενεύη. Συμμετέχουν σ' αυτό εταιρείες όπως οι Mastercard, PayPal, eBay, Uber, Vodafone αλλά και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα Γυναικών, η πλατφόρμα μικροδανεισμού Kiva και η ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Corps.

Από την πλευρά του το Facebook έχει ήδη συστήσει θυγατρική με την ονομασία Calibra, η οποία θα προσφέρει ηλεκτρονικά πορτοφόλια σε όσους θέλουν να αποταμιεύουν, να στέλνουν χρήματα και να πληρώνουν με λίμπρα.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν τράπεζες στο εγχείρημα. Κατά το στέλεχος της Mastercard Τζον Λάμπερτ, οι τράπεζες "αναμένουν να δουν πώς οι ρυθμιστικές αρχές και οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν στο σχέδιο πριν αποφασίσουν τη συμμετοχή τους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL