Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
"Κρέας" για τους πιο ευάλωτους...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κρέας" για τους πιο ευάλωτους...

Κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Ο νόμος του κέρδους πάνω από όλα. Και πάνω από τη δημόσια υγεία, ακόμη κι αν πρόκειται για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες - εκείνες που είναι αναγκασμένες να απευθύνονται για τα προς το ζην σε οργανώσεις αλληλεγγύης. Το συμβάν έλαβε χώρα στη Γαλλία αλλά φυσικά θα μπορούσε να αφορά (ή μήπως ήδη αφορά, απλώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί) οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου...

Τι συνέβη; Σύμφωνα με αποκαλύψεις των ΜΜΕ, περίπου 800 τόνοι “κιμά” για μπιφτέκια, που μόνο κρέας δεν ήταν, παραδόθηκαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γαλλία, που αγόρασαν το “κρέας” με ευρωπαϊκά κονδύλια... Το δήθεν κρέας, πολωνικής προελεύσεως, αποτελούνταν από λίπη, δέρματα και ολίγο “μεταποιημένο” κρέας, αγνώστου ποιότητας, μαζί με μπόλικη σόγια και άμυλο. Παραδόθηκε, στα μέσα του 2018, από μια γαλλική εταιρία σε τέσσερις από τις πιο σημαντικές οργανώσεις αλληλεγγύης: την Ομοσπονδία τραπεζών διατροφής, τον Ερυθρό Σταυρό, τα Εστιατόρια της Καρδιάς και τη Λαϊκή Βοήθεια. Η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου και καταστολής απάτης και διαφθοράς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκινά έρευνα για το σκάνδαλο αυτό καθώς ο γαλλικός νόμος απαγορεύει την πώληση προϊόντων που φέρουν τον τίτλο “κρέας” και περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες. Τον κώδωνα του κινδύνου τον έκρουσαν οι ίδιες οι οργανώσεις, τον Μάρτιο φέτος, παρατηρώντας τα περίεργα χαρακτηριστικά των προϊόντων που είχαν λάβει... Για παράδειγμα, μια γεύση... ψαριού μετά το μαγείρεμα... Προχώρησαν σε δικές τους αναλύσεις, διαπίστωσαν το περιεχόμενο του... “κρέατος” και σταμάτησαν άμεσα τη διανομή του. Ήδη όμως είχε διανεμηθεί το 40% του στοκ των 780 τόνων.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μια υπόθεση οργανωμένης απάτης, που έχει ποινικό χαρακτήρα”, σημειώνεται στην ανακοίνωση της δημόσιας υπηρεσίας ελέγχου και καταστολής απάτης και διαφθοράς, που στηλιτεύει ότι το δήθεν κρέας πουλήθηκε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, “ποντάροντας στο ενδεχόμενο ότι σε αυτό το επίπεδο οι έλεγχοι είναι μειωμένοι”. Η ίδια πάντως τόνισε ότι “το εμπόρευμα δεν έθετε θέμα δημόσιας υγείας και ότι δεν απειλείται η υγεία των καταναλωτών”! Πάντως, ελλείψει ελέγχου του DNA, ουδείς γνωρίζει τη φύση του κρέατος. Τα θέματα πάντως αυτά θα τα λύσει η Δικαιοσύνη, στην οποία παρέπεμψε η υπηρεσία την υπόθεση που αφορά έναν Πολωνό προμηθευτή, μια γαλλική εταιρεία κι έναν Γάλλο μεσάζοντα. Τα ονόματα των εμπλεκόμενων εταιρειών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, προς μεγάλη απογοήτευση της οργάνωσης Foodwatch, που παρατήρησε ότι οι “πολύ ελαφριές κυρώσεις ενθαρρύνουν τη διαφθορά” - και να σκεφθεί κανείς ότι η Γαλλία είναι από τις χώρες της Ε.Ε. όπου οι κυρώσεις είναι βαρύτερες...

Παρεμφερές σκάνδαλο είχε σημειωθεί το 2012, όταν κρέας αλόγου είχε διοχετευθεί στην αγορά ως μοσχαρίσιο! Ήταν η υπόθεση των λαζανιών “Spanghero” με κρέας αλόγου: οι υπεύθυνοι καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης από 12 ώς 18 μήνες με αναστολή. Το σκάνδαλο αφορούσε 50.000 τόνους κρέατος αλόγου που είχαν χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλά προϊόντα, από μεγάλες επιχειρήσεις, με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινή γνώμη της Γαλλίας, που έκπληκτη ανακάλυπτε την ύπαρξη σκοτεινών εμπορικών κυκλωμάτων. Ήταν τότε η αφορμή για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, από τον τότε υπουργό Μπενουά Αμόν, με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα που φθάνουν τις 300.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 1,5 εκατομμύρια για νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις κ.ά.

Είναι ωστόσο φανερό ότι ούτε αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά: αρκεί να σκεφθεί κανείς, για κάθε διατροφικό σκάνδαλο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, πόσα άλλα παραμένουν στο σκοτάδι, πλουτίζοντας τους ασυνείδητους παρανομούντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL