Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Βλ. Πούτιν: "Από το κακό στο χειρότερο" οι αμερικανό-ρωσικές σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βλ. Πούτιν: "Από το κακό στο χειρότερο" οι αμερικανό-ρωσικές σχέσεις

φωτό αρχείου

Λίγες μέρες πριν την ενδεχόμενη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο των Είκοσι Πιο Προηγμένων Βιομηχανικά Χωρών (G-20) στο Τόκιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών πηγαίνουν «από το κακό στο χειρότερο», καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλλει δεκάδες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

ΗΠΑ και Ρωσία κονταροχτυπιούνται μεταξύ άλλων και στο τουρκικό μέτωπο, γύρω από τις πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού και με την επιμονή της Άγκυρας στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 να προκαλεί όλο και πιο έντονες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ έδιναν στην Τουρκία διορία μέχρι την 31η Ιουλίου για να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι είναι ασύμβατα με το νέο αμερικανικό μαχητικό F-35, το οποίο θέλει επίσης να αποκτήσει η Άγκυρα. Σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε «ανάρμοστο» το τελεσίγραφο των ΗΠΑ. Νωρίτερα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις. Όπως υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, κανείς δεν μπορεί να στέλνει στην Τουρκία τελεσίγραφα.

Πέρα από το ζήτημα των τουρκικών εξοπλισμών, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, τονίζει το πρακτορείο Reuters, είναι εδώ και καιρό ιδιαίτερα τεταμμένες γύρω από μια πλειάδα θεμάτων, από τη Συρία και την Ουκρανία μέχρι τους ισχυρισμούς περί ρωσικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά των ΗΠΑ,  ισχυρισμούς τους οποίους η Μόσχα διαψεύδει.

Μόλις χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε τη Γερμανία να μην εξαρτάται ενεργειακά από τη Μόσχα.

Ο Πούτιν από την πλευρά του, ο οποίος έχει τοποθετηθεί υπέρ της Κίνας στον εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ, υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη ότι ελπίζει σε μια εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL