Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Τορπίλη Σαλβίνι στον διάλογο Ρώμης - Βρυξελλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τορπίλη Σαλβίνι στον διάλογο Ρώμης - Βρυξελλών

«Πρέπει να αποφύγουμε τη διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα. Θα ήταν κακό για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να βρούμε απολύτως έναν συμβιβασμό με μια διαπραγμάτευση και έναν εποικοδομητικό διάλογο, γιατί είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης». Την ίδια στιγμή, από το Facebook ο Ματέο Σαλβίνι τορπίλιζε οποιοδήποτε διάλογο με τις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι «η απερχόμενη Κομισιόν είναι παλιά και απονομιμοποιημένη από την ψήφο των ευρωεκλογών. Δεν μπορεί να επιβάλει επιλογές και κυρώσεις σε κυβερνήσεις και λαούς».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή για να συζητήσουμε με την Ιταλία, αλλά πρέπει να βρούμε μια αξιόπιστη διαδικασία μείωσης του χρέους», εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι η Άνγκελα Μέρκελ «υποστηρίζει τις θέσεις του προέδρου της Κομισιόν για τον σεβασμό των κανόνων».

Ο Σαλβίνι προηγούμενα είχε ζητήσει από τις οθόνες της τηλεόρασης τη φορολόγηση στο ρευστό που κρύβουν οι θυρίδες ασφαλείας των τραπεζών, και μάλιστα λίγες ώρες πριν τα οικονομικά επιτελεία της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων συναντηθούν με τους τεχνικούς του υπουργείου Οικονομικών για να διαμορφώσουν μια κοινή πρόταση με πιθανή μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 1% με 2% και να μην αφήσουν στον Κόντε και τον Τρία την αποκλειστική ευθύνη της ιταλικής αντιπρότασης εναντίον της επιβολής κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα και χρέος από τις Βρυξέλλες. Ο Κόντε, αναφερόμενος στη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ότι «εάν δεν είμαστε σύμφωνοι [σ.σ.: με το Κ5Α και τη Λέγκα], εγώ θα τους αφήσω ελεύθερους. Εάν θέλουν να πάνε να σπάσουν το κεφάλι τους στον τοίχο, ας το κάνουν».

Οι τραπεζικές θυρίδες πάλι στο τραπέζι

Ο Σαλβίνι ζήτησε «φορολογική ειρήνη» για να στηριχθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ή μάλλον καλύτερα τη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στις τραπεζικές θυρίδες οι Ιταλοί (τα οποία προέρχονται κυρίως από φοροδιαφυγή ή παράνομες δραστηριότητες), αιφνιδιάζοντας για άλλη μια φορά τον Κόντε και τον Τρία, που περίμεναν από τον Σαλβίνι και τον Λουίτζι Ντι Μάιο συγκεκριμένες απαντήσεις για να αποφευχθεί η διαδικασία κυρώσεων από την Κομισιόν.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει το 2016 στα 210 δισ. ευρώ ή στο 12,4% του ΑΕΠ τον πλούτο που κρύβουν οι θυρίδες ασφαλείας, εκ των οποίων τα 192 δισ. προέρχονται από την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή και τα 18 δισ. από ξεκάθαρα εγκληματικές δραστηριότητες. Η Λέγκα είχε προσπαθήσει και παλιότερα να «ξεπλύνει» όλο αυτό το βρόμικο χρήμα προτείνοντας φορολόγηση από 15% έως 20%, που συμπίπτει με την ενιαία φορολόγηση (Flat Tax) που προτείνει ο Σαλβίνι, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς Πάολο Τζεντιλόνι είχε προτείνει φορολόγηση στο 35%.

"Ασφάλεια", Δικαιοσύνη και... διαφθορά

Ο Σαλβίνι φαίνεται να έχει εξαπολύσει έναν μετωπικό πόλεμο στο δημοκρατικό ιταλικό σύνταγμα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις Βρυξέλλες και τις αγορές. Ο Κόντε παρουσιάστηκε μαζί με τον Σαλβίνι στην συνέντευξη Τύπου για το «δεύτερο διάταγμα για την ασφάλεια», που πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει -μεταξύ άλλων αντιδημοκρατικών μέτρων- πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ «σε όποιον παραβιάζει την απαγόρευση εισόδου στα χωρικά ύδατα». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SΟS Medieterranèe κατήγγειλαν χθες ότι από το κλείσιμο των ιταλικών λιμανιών στα πλοία των ΜΚΟ έχουν πνιγεί στην Κεντρική Μεσόγειο πάνω από 1.151 άτομα και τουλάχιστον 10.000 έχουν αναγκαστεί με τη βία να επιστρέψουν στη Λιβύη.

Φαίνεται δε πως ο Σαλβίνι θέλει να περάσει την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, το Κ5Α και τη δημοκρατική ιταλική κοινωνία στον τομέα της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι μετά τα διατάγματα για την ασφάλεια χρειάζεται «η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης».

Την ίδια στιγμή, οι καραμπινιέροι και η Διεύθυνση Ερευνών Εναντίον της Μαφίας (DIA) συνέλαβαν στη Σικελία τον πρώην σύμβουλο του Ματέο Σαλβίνι, που είχε βοηθήσει και στη σύνταξη του προγράμματος του κόμματος, Φραντσέσκο Πάολο Αράτα για «εικονικούς τίτλους ιδιοκτησίας, διαφθορά και αυτοανακύκλωση χρήματος», σε συνεργασία με τον «βασιλιά» των αιολικών πάρκων και μια σειρά φυγόδικων και καταζητούμενων.

Ο Αράτα, που συνελήφθη μαζί με τον γιο του, φαίνεται ότι ήταν «αχυράνρθωπος» σε εταιρείες που εισέπρατταν μίζες και διακινούσαν μαύρο χρήμα για λογαριασμό οκτώ εταιρειών. Ο Αράτα, που από βουλευτής της Φόρτσα Ιτάλια πέρασε στη Λέγκα, βρέθηκε στο στόχαστρο και της Εισαγγελίας της Ρώμης για μίζες μαζί με τον πρώην υφυπουργό της Λέγκας Αρμάντο Σίρι, ο οποίος προ ημερών αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL