Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
11η Σεπτεμβρίου: Δεκαοκτώ χρόνια μετά, οι φάκελοι των αποζημιώσεων παραμένουν ανοικτοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

11η Σεπτεμβρίου: Δεκαοκτώ χρόνια μετά, οι φάκελοι των αποζημιώσεων παραμένουν ανοικτοί

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αποζημιώσεις των θυμάτων, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Liberation, δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί και οι φάκελοι παραμένουν ανοιχτοί. 

Επίσης, χιλιάδες άνθρωποι εκτέθηκαν για μέρες ή και για μήνες στις τοξικές αναθυμιάσεις από τις πυρκαγιές στα συντρίμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC) που όπως υπενθυμίζεται, έκαναν 99 μέρες να σβήσουν, με αποτέλεσμα σοβαρές βλάβες στην υγεία τους. Και μολονότι η Wall Street Journal αναφέρει, σε χθεσινό της δημοσίευμα και με μια νότα αισιοδοξίας, ότι το κογκρέσο σκοπεύει να ενισχύσει τα κονδύλια για το Ταμείο Αποζημίωσης των Θυμάτων, τα στοιχεία από το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Center Health Program) τα οποία επικαλείται η Liberation είναι εντυπωσιακά θλιβερά. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, στο εν λόγω πρόγραμμα ήταν εγγεγραμμένοι στα τέλη Μαρτίου 95.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 2.355 πέθαναν και οι 12.000 είναι καρκινοπαθείς.

Ωστόσο, επισημαίνεται, μολονότι περί τα 5 δις. δολάρια έχουν ήδη δοθεί σε περίπου 21.000 δικαιούχους, άλλες 19.000 αιτήσεις παραμένουν εκκρεμείς, και τα κονδύλια που προορίζονταν για τις αποζημιώσεις εξαντλούνται. Τους τελευταίους μήνες, κατατέθηκε στη Γερουσία ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Never forget the Heroes» (να μην ξεχάσουμε τους ήρωες) με στόχο την παράταση της ιατρικής κάλυψης των θυμάτων έως το 2090. Όμως σήμερα, τρεις μήνες μετά την κατάθεσή του, το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Κι έτσι, απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, ο κωμικός αστέρας Τζον Στιούαρτ κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες τους καθώς όπως είπε, αναφερόμενος σε όλες τις ομάδες ανθρώπων που συμμετείχαν, είτε λόγω επαγγέλματος είτε και εθελοντικά στις επιχειρήσεις διάσωσης: «Έκαναν το καθήκον τους με θάρρος, λεπτότητα, επιμονή και ταπεινότητα. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, κάντε κι εσείς το δικό σας!»

Με πληροφορίες από Liberation, Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL