Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Ιταλία / Ιταλία: Πολιτικές και οικονομικές ακροβασίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Πολιτικές και οικονομικές ακροβασίες

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της. Θέλουμε να αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος χωρίς διορθωτικό προϋπολογισμό» λιτότητας τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μετά τη συνάντησή του με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, που διασφάλισαν ότι θα υπάρξει μείωση και όχι αύξηση της φορολογίας και η υιοθέτηση του κατώτατου μισθού, αλλά απέφυγαν να αναφερθούν στην αύξηση του ΦΠΑ για το επόμενο έτος.

Η Ιταλία βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού θα καταλήξει. Ο Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία φαίνεται ότι κέρδισαν τον σχεδόν μεταμεσονύκτιο γύρο του "μίνι υπουργικού συμβουλίου" το βράδυ της Δευτέρας, κερδίζοντας επίσης χρόνο για να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπροστά σε έναν ανυπόμονο Ματέο Σαλβίνι που επιδιώκει την αντιπαράθεση για να κερδίσει ίσως και μια θέση στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, η γενική συνέλευση του συλλόγου των ιταλικών εταιρειών που βρίσκονται στο χρηματιστήριο (Assonime) προειδοποίησε ότι «στη χώρα υπάρχει ένα κλίμα που θυμίζει τη φασιστική εικοσαετία» και ζήτησε τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων, χαράσσοντας μια σαφώς διαφορετική γραμμή από αυτή του Σαλβίνι.

«Επέστρεψαν και επιδεινώθηκαν οι πολιτικές εντάσεις. Η αδιαλλαξία συχνά υπερισχύει στη διάθεση μιας κοινής συμβίωσης. Συνηθίζουμε δυστυχώς πράξεις ρατσισμού και κατάχρησης εξουσίας, ενώ ξεσκονίζονται συνθήματα και συμπεριφορές της πιο σκοτεινής περιόδου της χώρας, αυτής της φασιστικής εικοσαετία που νομίζαμε ότι είχαμε βάλει οριστικά στα μουσεία της Ιστορίας» τόνισε ο πρόεδρος της Assonima Ινοντέντζο Τσιπολέτα, ζητώντας στην πράξη την επιστροφή στο παλιό καλό καθεστώς των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς ή της Κεντροαριστεράς, που δεν δημιουργούσαν εντάσεις αυτού του είδους στην κοινωνία και την οικονομία.

Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει στο επόμενο διάστημα και τη στάση της στην Ευρώπη, ειδικά μετά τις «αναγνωριστικές» κρούσεις πρωθυπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων του Alde για τις υποψηφιότητες για τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη Ρώμη να έχει αποκλείσει προς το παρόν τον Πρόντι, τον Λέτα, τον Μόντι, τον Μπερλουσκόνι, τον Ρέντζι και τον Τζεντιλόνι.

Συνέχεια στο σίριαλ της δίωξης Λουκάνο

Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο του Λόκρι στην Καλαβρία επιβεβαίωσε την «εξορία» του πρώην δημάρχου του Ριάτσε της υποδοχής και της συμβίωσης Μίμο Λουκάνο και την παραπομπή του σε δίκη μαζί με άλλα 26 άτομα, παρά την προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αναγνώριζε ότι ο Λουκάνο δεν έχει διαπράξει αδικήματα!

Ο Λουκάνο κατηγορείται για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών καθώς και την απασχόλησή τους σε συνεταιρισμούς για την αποκομιδή απορριμμάτων χωρίς να έχουν άδεια παραμονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL