Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Εστέλα Ντίας, ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου CTA και του γυναικείου κινήματος «Καμιά Λιγότερη»: / Εστέλα Ντίας: Οι γυναίκες της Αργεντινής στην πρώτη γραμμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εστέλα Ντίας, ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου CTA και του γυναικείου κινήματος «Καμιά Λιγότερη»: / Εστέλα Ντίας: Οι γυναίκες της Αργεντινής στην πρώτη γραμμή

«Στην Αργεντινή οι γυναίκες αγωνίζονται μαζικά κατά της ανδρικής βίας και των γυναικοκτονιών και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή της κοινωνίας και της χώρας μας από τις πολιτικές του Μάκρι και του ΔΝΤ. Οι γυναίκες ελπίζουμε στη νίκη του Φερνάντες και της Κίρτσνερ στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου για να αντιστρέψουμε την πορεία της χώρας και να αναχαιτίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό στη Λατινική Αμερική» τόνισε στην «Αυγή» η Εστέλα Ντίας, ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου CTA και του γυναικείου κινήματος «Καμιά Λιγότερη».

* Οι γυναίκες είναι από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές στη σημερινή σκληρή καθημερινότητα της Αργεντινής...

Το γυναικείο κίνημα είναι πολύ δυναμικό και πολύ διεκδικητικό με τεράστιες κινητοποιήσεις που τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να κρύψουν. Στις 3 Ιουνίου εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες του κινήματος «Καμία Λιγότερη» πολιόρκησαν τη Βουλή και κυβερνητικά κτήρια σε όλη τη χώρα απαιτώντας έναν νόμο για τις εκτρώσεις και όχι μόνο... Η καταστολή των προηγούμενων μηνών, οι επιθέσεις της αστυνομίας με κάθε είδους χημικά από το Ισραήλ, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη δυναμική του γυναικείου και των άλλων κινημάτων. Οι γυναίκες ιστορικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων, ξεκινώντας από τις γυναίκες της Πλατείας της 2ας Μαΐου εναντίον της δικτατορίας.

Τα οκτώ χρόνια της προεδρίας της Κίρτσνερ έδωσαν ώθηση στο γυναικείο κίνημα, που κατάφερε να αποκομίσει πολλά πράγματα. Η μεγάλη μαζικότητα του γυναικείου κινήματος εξέπληξε και εμάς τις ίδιες. Σήμερα συμμετέχουν μαζικά μαθήτριες και νεαρά κορίτσια. Περάσαμε από τις διεκδικήσεις για τις εκτρώσεις και το τέλος της πατριαρχικής και οικογενειακής και άλλης βίας κατά των γυναικών στον σκληρό αγώνα για τη διεκδίκηση των οικονομικών και κοινωνικών μας αιτημάτων και κυρίως την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών του ΔΝΤ.

* Πόσο βαραίνει το γεγονός ότι η Αργεντινή βρίσκεται ξανά κάτω από το ΔΝΤ;

Ζούμε μια νέα τραγωδία, με τα επίπεδα δανεισμού στα ύψη. Από τη στιγμή που κέρδισαν τις εκλογές οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του Μάκρι, ξεκίνησε η γιγαντιαία άνοδος του χρέους μας. Επανέφεραν το ΔΝΤ και προσπαθούν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου να εξαγοράσουν την ψήφο του κόσμου με υποσχέσεις για τη ροή φρέσκου χρήματος. Υποτίθεται ότι ήρθαν 50 δισ. από το ΔΝΤ, αλλά όλοι φεύγουν από την Αργεντινή, γιατί ξεκίνησε αυτό που λέμε «χρηματοοικονομικό ποδήλατο», δηλαδή η εκκροή χρήματος, συναλλάγματος. Δεν υπάρχει κανείς έλεγχος στη φυγή του πλούτου μας. Το ΔΝΤ άνοιξε ένα γραφείο δίπλα στην Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής και ελέγχει τα πάντα.

* Η Αργεντινή επέστρεψε στο ΔΝΤ εξαιτίας της Κίρτσνερ, λέει ο Μάκρι...

Ο Μάκρι συνεχίζει απλώς τις ίδιες νεοφιλελεύθερες συνταγές που εφάρμοσαν οι δεξιοί προκάτοχοί του. Η Κίρτσνερ είχε καταφέρει να μειώσει το χρέος και να επανεκκινήσει την οικονομία. Οι δύο Κίρτσνερ προχώρησαν σε μια ιστορική και πρωτοφανή μείωση του χρέους μας και κατάφεραν να αυξήσουν την κατανάλωση και να στηρίξουν την οικονομία.

Σήμερα έχουμε μεγάλη ύφεση και μεγάλο πληθωρισμό, ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει. Το προηγούμενο έτος ο πληθωρισμός έφθασε στο 50% και φέτος θα διαμορφωθεί στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα. Την ίδια στιγμή, υποτιμήθηκε το εθνικό νόμισμα, το πέσο, χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, οι μεγάλες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης, για να μην αναφερθούμε στον εμπορικό κόσμο. Παρ' όλα αυτά, ο Μάκρι έχει το θράσος να μας απειλεί ότι εάν κερδίσουν οι περονιστές και οι προοδευτικές δυνάμεις, θα οδηγηθούμε σε πτώχευση! Η Αργεντινή βρίσκεται ήδη σε πτώχευση, γιατί το ΔΝΤ του έδωσε τα χρήματα νομίζοντας ότι θα κερδίσει τις εκλογές.

* Φαίνεται όμως ότι τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν...

Δεν είναι μόνο αυτό. Τον Απρίλιο του 2020 θα πρέπει να πληρώσουμε χρέη 23 δισ. δολαρίων. Θα ξαναζήσουμε την κρίση του ’90, γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους αυτού και το υπάρχον χρέος μας πλησιάζει ήδη τα 200 δισ. δολάρια. Κάθε μέρα είμαστε πιο φτωχοί, δεν έχουμε συναλλαγματικά αποθέματα, δεν έχουμε δουλειά, δεν υπάρχει κανενός είδους παραγωγή. Αυτή είναι η καταστροφική πορεία στην οποία οδηγούν το ΔΝΤ και ο Μάκρι την χώρα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνική και οικονομική καταστροφή, γιατί καταρρέει το κοινωνικό κράτος, η Υγεία, η Παιδεία, οι υπηρεσίες.

Ο Μάκρι και η Δεξιά υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας και της νέας γενιάς, γιατί θα είναι δύσκολο να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος. Στην Αργεντινή περάσαμε τρεις φάσεις νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που ξεκίνησαν από τη δικτατορία, μετά με τον Μένεμ, που κράτησε δεκαετίες, και σήμερα με τον Μάκρι, που κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να προκαλέσει μια καταστροφή για την οποία ο Κάρλος Μένεμ χρειάστηκε δέκα ολόκληρα χρόνια. Ο Μάκρι επιτάχυνε τις καταστροφικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Πρόσφατα δήλωσε ότι εάν κατάφερνε να επανεκλεγεί Πρόεδρος, θα έκανε τα ίδια αλλά με πιο ταχείς ρυθμούς.

* Υπάρχει όμως και μεγάλη αντίδραση στα μέτρα του Μάκρι και του ΔΝΤ.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από το 2015, όταν τα συνδικάτα, τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα και το ισχυρό γυναικείο κίνημα κινητοποιηθήκαμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα που είχαμε κατακτήσει με αίμα. Η κυβέρνηση απάντησε με το τέλος του διαλόγου για την ισότιμη αμοιβή των γυναικών με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κίνημα που κατάφερε να αποκομίσει οφέλη στις αμοιβές των εργαζομένων. Το πρώτο οκτάμηνο της κυβέρνησης του Μάκρι, το συνδικάτο CTA οργάνωσε μια πορεία που έφερε στο Μπουένος Άιρες πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμο. Ήταν φανερό πού ήθελε να πάει τη χώρα ο Μάκρι, αλλά με τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας καταφέραμε να τον σταματήσουμε να κλείσει πολλά σχολεία και νοσοκομεία. Αποτρέψαμε τις μαζικές απολύσεις στις μεγάλες εταιρείες με τεράστιους ενωτικούς αγώνες. Τα νοσοκομεία μας είναι ανοιχτά, αλλά δεν έχουν πια να προσφέρουν πολλά πράγματα στους ασθενείς, υπάρχουν νοσοκομεία που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και παραμένουν κλειστά, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσουν.

* Ο Μάκρι είχε υποσχεθεί μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές...

Δεν μπορεί να κάνει τίποτα, παρ' όλο που προσπάθησε να χαρίσει τα πάντα στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, υπάγοντας τις συμβάσεις στο αγγλικό δίκαιο και ζημιώνοντας το Δημόσιο. Τα επιτόκια έχουν φτάσει στο 70% και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί όλες οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν οποιοδήποτε έργο ή σύμβαση. Κανείς δεν επενδύει με αυτή την κατάσταση. Η μεγαλύτερη τραγωδία θα είναι αν κερδίσουν οι δεξιές δυνάμεις στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα ο Μάκρι έχει χάσει 13 εκλογές στις περιφέρειες και την επανεκλογή των μελών του Κοινοβουλίου. Σε ορισμένες περιφέρειες οι περονιστές και οι προοδευτικές δυνάμεις έφθασαν στο 60% με 70%. Εκεί που δημιουργούνται ανοιχτά και ενωτικά μέτωπα, η Δεξιά χάνει, εκμηδενίζεται.

* Ο Αλμπέρτο Φερνάντες και η Κριστίνα Κίρτσνερ θα καταφέρουν να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές;

Ελπίζουμε ότι ο Φερνάντες με την Κίρτσνερ και το «Πατριωτικό Μέτωπο» θα καταφέρουν να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές και να ξεφύγουμε από το ΔΝΤ και την καταστροφή. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο νεοαποικισμού, γιατί γινόμαστε μια αποικία των δανειστών. Η Κίρτσνερ έκανε μια γενναία επιλογή να παρουσιαστεί με τον Φερνάντες, γιατί έβαλε την πατρίδα μας πάνω από οποιαδήποτε προσωπική άποψη. Στην Αργεντινή δεν κατάφεραν να κάνουν με την Κίρτσνερ και την οικογένειά της ό,τι έκαναν με τον Λούλα και τη Ρουσέφ στη Βραζιλία. Εάν τον Οκτώβριο ο Φερνάντες και η Κίρτσνερ κερδίσουν τις εκλογές, θα ανασάνει όλη η Λατινική Αμερική, μετά το σοκ της εκλογής του Μπολσονάρου, και μαζί με το Μεξικό, τη Βολιβία και τις άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και των ΗΠΑ στην Κεντρική και Λατινική Αμερική.

Ποια είναι η Εστέλα Ντίας

Η Εστέλα Ντίας είναι φεμινίστρια, συνδικαλίστρια και κοινωνική ακτιβίστρια, γραμματέας Φύλου στο Κεντρικό Συνδικάτο Εργαζομένων Αργεντινής (CTA), όπου ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Μελετών για τις Γυναίκες και την Εργασία στην Αργεντινή (CEMyT-CTA). Η 56χρονη Ντίας είναι μια από τις συντονίστριες της Επιτροπής για την Απελευθέρωση της Μιλάγκρο Σάλα, της πολιτικής κρατούμενης από το 2016, συμμετέχει στο συμβούλιο του Ιδρύματος Γυναικών του Νότου και στην εθνική εκστρατεία για το δικαίωμα στη νόμιμη, σίγουρη και δωρεάν έκτρωση. Πρωταγωνίστρια στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και εκπρόσωπος της CTA στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ξεκίνησε τη συμμετοχή της στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Αργεντινής από το Αδιάλλακτο Μέτωπο Φοιτητών και Νέων (JUP) και, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, βρέθηκε στο Αδιάλλακτο Κόμμα, που έδωσε μεγάλη μάχη για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταδίκη των δικτατόρων και των βασανιστών. Το 2008 συμμετείχε στον συντονισμό του Εθνικού και Λαϊκού Μετώπου Γυναικών που στήριξε την Κριστίνα Κίρτσνερ, ενώ από το 2015 αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες του φεμινιστικού κινήματος «Καμία Λιγότερη». Η Ντίας συνεργάζεται με αρκετά πανεπιστήμια διδάσκοντας θέματα που αφορούν το φεμινιστικό και γυναικείο κίνημα, τον συνδικαλισμό και τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων, ενώ έχει τιμηθεί για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό της έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL