Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Νησιά από πλαστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νησιά από πλαστικό

Με περισσότερα πλαστικά απορρμίματα παρά ψάρια κινδυνεύει να μείνει η Μεσόγειος αν οι χώρες που την περιβάλλουν δεν κινητοποιηθούν άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος επισημαίνει σε έκθεση της η οργάνωση WWF.

Η έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης με τίτλο "Σταματήστε την πλημμύρα των πλαστικών: Πώς οι μεσογειακές χώρες μπορούν να σώσουν τη θάλασσα τους" κυκλοφόρησε χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Όπως επισημαίνει η WWF, 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στα νερά της Μεσογείου.

Η πλαστική ρύπανση αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί έως το 2050.

Οι επιχειρήσεις των μεσογειακών χωρών διαθέτουν κάθε χρόνο στην αγορά 38 εκατομμύρια τόνους πλαστικών προϊόντων χωρίς να συνδράμουν στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων και χωρίς να επενδύουν στον σχεδιασμό νέων ανακυκλώσιμων προϊόντων, επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι παράκτιες δραστηριότητες ευθύνονται για τη μισή ποσότητα του πλαστικού που εισέρχεται στη Μεσόγειο κάθε μέρα, ενώ όπως σημειώνει η έρευνα, κάθε χιλιόμετρο ακτογραμμής συσσωρεύει πάνω από 5 κιλά πλαστικών.

Στις παράκτιες περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης περιλαμβάνονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, η Μασσαλία και η Βενετία. Την πρώτη θέση στη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα καταλαμβάνει η τουρκική Κιλικία.

Η οργάνωση καταλογίζει ευθύνες και σε κυβερνήσεις και δήμους επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν να μη διαχειρίζονται σωστά τα στερεά απόβλητα. Τα απορρίμματα δεν συλλέγονται, αλλά εναποτίθενται παράνομα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε παράνομες χωματερές, με αυξημένες πιθανότητες να διαρρεύσουν σε ποτάμια και στη θάλασσα.

Τα πλαστικά αποτελούν το 95% των απορριμμάτων που επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο ή καταλήγουν στις παραλίες της. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Τουρκία και την Ισπανία με την Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Γαλλία να ακολουθούν στον σχετικό κατάλογο.

Το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξει μια διεθνής συμφωνία για τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, συνεχίζει η WWF. Στο ίδιο πλαίσιο, η οργάνωση συνιστά στις μεσογειακές χώρες να απαγορεύσουν άμεσα τα πλαστικά μιας χρήσης όπως οι σακούλες και τα μπουκάλια και μέσα στα επόμενα έξι χρόνια τα μικροπλαστικά που περιέχονται σήμερα σε απορρυπαντικά και καλλυντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL