Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Θέλουμε να είμαστε ζωντανές και χωρίς χρέη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέλουμε να είμαστε ζωντανές και χωρίς χρέη...

«Όχι στη σεξιστική, ρατσιστική, οικονομική και ταξική βία εναντίον των γυναικών». Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, με τις νέες μαθήτριες να πρωταγωνιστούν παντού, πολιόρκησαν το βράδυ της Δευτέρας τη Βουλή και προχώρησαν μετά σε πορεία που ολοκληρώθηκε στην ιστορική Πλατεία της 2ας Μαΐου, για να διαμαρτυρηθούν για τις δολοφονίες των γυναικών από μια κοινωνία που στηρίζεται σε πατριαρχικά κριτήρια, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην έκτρωση και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς λιτότητα. Στη διαδρομή της πορείας μπορούσε κανείς να δει τις φωτογραφίες εκατοντάδων γυναικών που δολοφονήθηκαν, ενώ σε πολλές συνοικίες του Μπουένος Άιρες πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις. Ανάλογες διαδηλώσεις, με την πολιορκία κυβερνητικών κτηρίων έγιναν σε όλη την Αργεντινή.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βουλή της Αργεντινής φωτίστηκε με το μωβ χρώμα και οι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που την πολιόρκησαν απαίτησαν τον νόμο της εθελοντικής διακοπής της κύησης και το τέλος των δολοφονιών γυναικών, τραβεστί και των εγκλημάτων μίσους, ζητώντας να κηρυχθεί η «Κατάσταση Κινδύνου για το Φύλο» και να διευρυνθεί η διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. «Θέλουμε να είμαστε ζωντανές και χωρίς χρέη», έγραφε μεγάλο πανό εναντίον της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου Μάκρι, προειδοποιώντας και την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που ελπίζουν ότι θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο: «Όποιος και να κερδίσει τον Οκτώβριο, το κίνημα των γυναικών, τραβεστί και ομοφυλοφίλων αγαπά να βρίσκεται στους δρόμους για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Γιατί καμιά κυβέρνηση, ποτέ, δεν μας χάρισε τίποτα».

Το κίνημα των γυναικών «Καμιά λιγότερη», που ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου του 2015, κατάφερε να αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι διευρύνεται διαρκώς και περισσότερο με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και το δικαίωμα στην έκτρωση σε μια Αργεντινή που πλήττεται από τη λιτότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επέβαλαν η κυβέρνηση Μάκρι και το ΔΝΤ.

Το κίνημα «Καμιά λιγότερη» κατήγγειλε ότι το πρώτο τετράμηνο το 2019 κάθε 24 ώρες μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από την ανδρική και πατριαρχική βία, με τις γυναικοκτονίες να έχουν φθάσει τις 133. Τα στοιχεία από τις δολοφονίες 131 γυναικών το 2015, 289 το 2016, 277 το 2017 και 290 το 2018, αποδεικνύουν για το φεμινιστικό κίνημα ότι η κυβέρνηση Μάκρι δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τις γυναίκες από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, αφού το 88,2% των δολοφόνων προέρχονται από τον στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο των θυμάτων.

Φέτος το φεμινιστικό κίνημα επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον «του πατριαρχικού καπιταλισμού και του οικονομικού μοντέλου του Μαουρίτσι Μάκρι και της συμμαχίας 'Αλλάζουμε', που υποστηρίζει την κυβέρνησή του και τις περιφερειακές κυβερνήσεις που κάνουν επισφαλείς τις ζωές μας και βαθαίνουν τις ανισότητες και την καταστολή», όπως σημειώνει το ντοκουμέντο του κινήματος που διαβάστηκε έξω από τη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL