Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Από τελεσίγραφο σε τελεσίγραφο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τελεσίγραφο σε τελεσίγραφο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το τελεσίγραφο του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε χθες το βράδυ, μετά το κλείσιμο των χρηματαγορών, προς τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τον Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Ματέο Σαλβίνι, είχε όλα τα χαρακτηριστικά της αντίστροφης μέτρησης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο. "Ζητώ και από τις δύο πολιτικές δυνάμεις να κάνουν την επιλογή τους και να μου πουν αν σκοπεύουν να τηρήσουν το (κυβερνητικό) συμβόλαιο" είπε ο Κόντε. Σε διαφορετική περίπτωση, "απλώς θα υποβάλω την παραίτησή μου" πρόσθεσε.

Ο Κόντε δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που θα αναγκαστεί να δεχθεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υψηλό έλλειμμα και ζητάει τη συνεργασία του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες. Όμως, αυτό σημαίνει την άμεση σύγκρουσή του με τον Σαλβίνι, ο οποίος με το 34% των ευρωεκλογών έχει εντείνει τις προσπάθειές του για να περάσει ένα νομοσχέδιο φορολογικών ελαφρύνσεων 50 δισ. ευρώ για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους με την ενιαία φορολογία. Παράλληλα, προωθεί το νέο διάταγμα για την ασφάλεια που μεταξύ άλλων απάνθρωπων ρυθμίσεων προβλέπει την επιβολή προστίμων έως 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε μετανάστη που διασώζεται στη Μεσόγειο. Στο πακέτο των "μεταρρυθμίσεων" Σαλβίνι συμπεριλαμβάνεται η διευκόλυνση των εταιρειών που ελέγχονται από τις διάφορες μαφίες για να αναλαμβάνουν δημόσια έργα, η ολοκλήρωση του τρένου υψηλής ταχύτητας Τορίνου - Λυών TAV (στο οποίο αντιτίθενται τα οικολογικά κινήματα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων) καθώς και η μεταφορά πολλών δημοσίων υπηρεσιών στις περιφερειακές κυβερνήσεις, που πίσω από τον μανδύα της αποκέντρωσης σημαίνει απλώς την ιδιωτικοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του ιταλικού κοινωνικού κράτους.

Ο Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία αναμένουν την Τετάρτη την απάντηση της Κομισιόν στην απαντητική επιστολή που έστειλε η ιταλική κυβέρνηση για την υπέρβαση του ελλείμματος, με τον Σαλβίνι να δηλώνει «θα δούμε ποιος έχει πιο σκληρό κεφάλι». Την ίδια ημέρα, το Κ5Α και η Λέγκα θα πρέπει να αποδείξουν ότι διατηρούν τον έλεγχο στη Γερουσία ψηφίζοντας το νομοσχέδιο που «ξεμπλοκάρει» τα δημόσια έργα (τη στιγμή που η Λέγκα ζητάει διετή αναστολή των σκληρών ελέγχων για την είσοδο των μαφιόζων στους διαγωνισμούς). Το βράδυ της Τετάρτης, με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή το «διάταγμα για την ανάπτυξη», όπου οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να περάσουν μέτρα για το εκλογικό τους σώμα. Την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο, θα γίνει ένα πρώτο και ίσως τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τον Σαλβίνι να θέλει να περάσει όλα τα νεοφιλελεύθερα και ανελεύθερα διατάγματά του έως τις 21 Ιουνίου.

Οι πιο μετριοπαθείς επιθυμούν έναν μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι Σαλβίνι και Ντι Μάιο προσπαθούν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο την ευθύνη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να προχωρήσει και σε ανάθεση εντολής για μια κυβέρνηση Κ5Α και Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που ο νέος γραμματέας του Δ.Κ. Νικόλα Τσινγκαρέτι απορρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 29 Σεπτεμβρίου; «Πολύ νωρίτερα», στοιχηματίζουν στελέχη του Κ5Α. Ο πρόεδρος της Βουλής και ηγετικό στέλεχος του Κ5Α Ρομπέρτο Φίκο έριξε το γάντι στον Σαλβίνι αφιερώνοντας την Επέτειο της Ιταλικής Δημοκρατίας στους Ρομά και τους μετανάστες, για να λάβει από τον θρασύ υπουργό Εσωτερικών την απάντηση ότι «η γιορτή ανήκει τους Ιταλούς» και ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής «μου γυρνάνε τα αρχίδια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL