Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο οικολόγος Ζαντό αλλάζει το τοπίο της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο οικολόγος Ζαντό αλλάζει το τοπίο της Αριστεράς

Στα τρία μοιράζεται πλέον η γαλλική πολιτική σκηνή. Στην παραδοσιακή διαίρεση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς έρχεται πλέον να προστεθεί ένας νέος και ισχυρός δυστυχώς πόλος: οι εθνικιστές. Στο επίκεντρό τους, φυσικά, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, μαζί με μικρότερα κόμματα, με επικεφαλής το πρώην δεξί της χέρι, Φλοριάν Φιλιπό, και τον παλαίμαχο Ντιπόν Ενιάν. Στον πόλο της Δεξιάς, ο Πρόεδρος Μακρόν και οι Ρεπουμπλικανοί (σε ελεύθερη πτώση, μεν, υπαρκτή ακόμη δύναμη δε) ενώ στην Αριστερά, στο πλευρό του ΚΚΓ, της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Σοσιαλιστών, ήλθε να προστεθεί με αξιώσεις, καθώς συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (13%, ενώ οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν από 7% ώς 9%), ο οικολόγος Γιανίκ Ζαντό. Είναι βέβαιο ότι αυτά τα τρία ρεύματα θα καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό, ενόψει τόσο των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων (αυτοδιοικητικών εκλογών - περιφερειακών, δημοτικών) όσο και των μελλοντικών προεδρικών εκλογών.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι είναι δυνατόν ο οικολόγος Ζαντό να κάνει την έκπληξη, συσπειρώνοντας τις δυνάμεις της Αριστεράς, κάτι που απέτυχαν να κάνουν, τα τελευταία χρόνια, το ΚΚΓ και η Ανυπότακτη Γαλλία. Ο ίδιος ο Ζαντό δεν έχασε χρόνο και έσπευσε να καλέσει τους ψηφοφόρους του ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και των προεδρικών, τονίζοντας ότι η οικολογία μπορεί να κυβερνήσει. Η δημοτικότητά του πάντως έκανε άλμα 20 μονάδων, και αυτή τη στιγμή είναι πρώτος, με 32% θετικών γνωμών, μπροστά από τον Πρόεδρο Μακρόν (30%), τη Λεπέν (28%), τον Μελανσόν (20%). Ο Ζαντό, είναι αλήθεια, έκανε την έκπληξη στις ευρωεκλογές, αποσπώντας την τρίτη θέση, με 13%.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας εκπρόσωπος του οικολογικού κινήματος πετυχαίνει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι ότι οι προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν την επιτυχία τους. Ο Ζαντό θα είναι άραγε η εξαίρεση; Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις στις τοπικές εκλογές, οι Οικολόγοι μπορούν να ελπίζουν σε καλά αποτελέσματα - κάτι που ενδεχομένως να στρώσει το χαλί στον Ζαντό για τις προεδρικές εκλογές του 2022. Το θέμα είναι, όπως πάντα άλλωστε, η σύμπηξη των συμμαχιών με τα άλλα κόμματα του αριστερού πόλου - ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν από “λίγο” ως “καθόλου” οικολογικό το πρόγραμμά του. Θα είναι πάντως δύσκολο να παρακαμφθεί η υποψηφιότητά του, με δεδομένη την αδυναμία τόσο του ΚΚΓ όσο και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν (που απογοήτευσε στις ευρωεκλογές).

Μία λύση -η πιο απλή- θα ήταν η στήριξη του υποψηφίου εκείνου που θα μπορέσει να σπάσει το καθοριστικό, για τις προεδρικές εκλογές, φράγμα του 20%. Ένα φράγμα που είναι μεν κυρίως ψυχολογικό, ωστόσο δίνει “φτερά” σε όποιον προεδρικό υποψήφιο το υπερβεί... Ενδεχόμενη στήριξη του Ζαντό θα σηματοδοτούσε μια σημαντική στροφή στη γαλλική πολιτική σκηνή, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των παραδοσιακών ιδεολογιών του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, που κυριαρχούσαν στη χώρα τον 20ό αιώνα. Βέβαια, είναι ακόμη πολύ νωρίς - τα τρία χρόνια για τις προεδρικές εκλογές είναι πάρα πολύς πολιτικός χρόνος, όμως οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει από το βράδυ της 26ης Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL