Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Unidas Podemos προς Ισπανούς Σοσιαλιστές: / Unidas Podemos προς Ισπανούς Σοσιαλιστές: Δεν αρκούν τα πυροτεχνήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Unidas Podemos προς Ισπανούς Σοσιαλιστές: / Unidas Podemos προς Ισπανούς Σοσιαλιστές: Δεν αρκούν τα πυροτεχνήματα

Σάντσεθ και Ιγκλέσιας είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στις 7 Μαΐου. Από τότε ουδέν νεότερον...

O Πέδρο Σάντσεθ θέλει μια ισχυρή και στρατηγική συμμαχία με την Αριστερά, ένα ρεαλιστικό και φιλόδοξο πρόγραμμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας της Βουλής. Για τους Σοσιαλιστές η συμφωνία με το Unidas Podemos είναι η μόνη εφικτή συνεργασία, που θα αποτρέψει τη διενέργεια νέων εκλογών, και δεν έχουν καμία πρόθεση για διαπραγματεύσεις ή συμφωνίες με τους Πολίτες του Αλμπέρτ Ριβέρα. Την ίδια στιγμή όμως θέλουν μια μονοκομματική κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Unidas Podemos, με την πιθανή συμμετοχή προσωπικοτήτων ή ακόμη και ηγετικών στελεχών του, όπως τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Λουίς Άβαλος. Από την πλευρά του, το Unidas Podemos χαρακτήρισε «πυροτεχνήματα» τις δηλώσεις του Άβαλος για μια μονοκομματική κυβέρνηση του Σάντσεθ και επιμένει ότι «όσο πιο πολύ μας πιέζουν οι Σοσιαλιστές τόσο περισσότερα θα ζητάμε».

«Δεν μπορούν να θέλουν τη συνέχιση του δικομματισμού με τη λογική ότι κανείς δεν μπαίνει στην κυβέρνηση» τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos και βουλευτής Πάμπλο Ετσενίκε εκτιμώντας ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές και πρέπει να βρει στήριξη», προειδοποιώντας παράλληλα ότι «έχουμε δει τι κάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα όταν κυβερνά μόνο του». Για τον Ετσενίκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμπεριφέρεται «με λίγη θρασύτητα, λέγοντας στους πολίτες ότι τα 3,7 εκατομμύρια των ψήφων του Podemos αξίζουν λιγότερο από αυτούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πρέπει να σεβαστούν τον κόσμο που ψήφισε Podemos  και δεν ψήφισε τη συνέχιση του δικομματισμού».

Αυτή την εβδομάδα ο Σάντσεθ αφιερώθηκε αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή πολιτική, περνώντας πρώτα από τα Ηλύσια Πεδία για να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, και φαίνεται ότι θα διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στην πολιτική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το επόμενο διάστημα, μετά τα θριαμβευτικά εκλογικά του αποτελέσματα και την κατάρρευση των περισσοτέρων σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων στις ευρωεκλογές.

Ο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχαν συναντηθεί την τελευταία φορά στις 7 Μαΐου και δεν υπάρχει ακόμη μέχρι σήμερα μια ατζέντα επίσημων συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού ο βασιλιάς Φελίπε Στ' δεν έχει αρχίσει τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αναμένεται πως οι συναντήσεις αυτές θα καθυστερήσουν από τη στιγμή που το δεξιό καταλανικό εθνικιστικό κόμμα JxCat θέλει να εκπροσωπηθεί στο παλάτι από τον φυλακισμένο Καταλανό ηγέτη Χορδί Σάντσεθ, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο καθυστερεί την απόφασή του.

Οι Σοσιαλιστές προσανατολίζονται σε συμμαχίες με την Αριστερά για τον σχηματισμό προοδευτικών περιφερειακών αρχών στη Βαλένθια, τη Ριόχα και τις Κανάριες Νήσους και σε συμμαχίες με τους Πολίτες για να μην αφήσουν στη Δεξιά και τους φασίστες την Αραγονία και την Καστίλη - Λεόν.  Ο Ινίχο Ερεχόν του «Περισσότερο Μαδρίτη» και πρώην ιδρυτικό μέλος του Podemos, μαζί με τους Σοσιαλιστές προσπαθούν να διαπραγματευθούν με τους Πολίτες την αποτροπή σχηματισμού δημοτικής και περιφερειακής αρχής στη Μαδρίτη από το Λαϊκό Κόμμα και τους φασίστες του Vox, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν στις Περιφέρειες και τους δήμους αυτοδιοικητικές αρχές μόνο εάν συμμετέχουν και οι ίδιοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL