Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Μάλτα / Μάλτα: Ρατσιστικά εγκλήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάλτα / Μάλτα: Ρατσιστικά εγκλήματα

Από τον περασμένο Φεβρουάριο κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά γύρω από στο Χαλ Φαρ, το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μάλτας, που έχει μετατραπεί σε ανοικτό κέντρο υποδοχής προσφύγων. Ο 17χρονος Μάι Μαλίμι από το Τσαντ παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτος στην άκρη του δρόμου. Το περιστατικό καταχωρίστηκε τότε από την αστυνομία ως τραυματισμός σε «τροχαίο».

Δεν ήταν ο πρώτος. Στο Χαλ Φαρ κυκλοφορούσαν ήδη φήμες και για άλλες, παρόμοιες επιθέσεις. Ένα μήνα αργότερα, το βράδυ της 6ης Απριλίου, στον ίδιο δρόμο, τρεις Αφρικανοί μετανάστες δέχθηκαν πυρά από διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο Λασάνα Σισέ, 42 ετών, από την Ακτή Ελεφαντοστού έπεσε νεκρός. Ο Σισέ, πατέρας τριών παιδιών και εργάτης, δεν ζούσε στο κέντρο, αλλά το επισκεπτόταν συχνά για να στηρίξει τους συμπατριώτες του.

Οι άλλοι δύο μετανάστες, ο ένας από την Γουινέα και ο άλλος από τη Γκάνα, χτυπήθηκαν από τις σφαίρες αλλά επέζησαν. Είπαν στην αστυνομία ότι τους πυροβολήσαν μέσα από ένα λευκό Τογιότα Στάρλετ.

Το περασμένο σαββατοκύριακο οι αρχές της Μάλτας συνέλαβαν δυο στρατιωτικούς σε σχέση με την ένοπλη επίθεση κατά των προσφύγων. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο ο ένας ομολόγησε ότι έβαλαν στο σημάδι τους μετανάστες «επειδή ήταν μαύροι». Αστυνομικές πηγές είπαν ότι κατασχέθηκαν το πυροβόλο όπλο και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της 6ης Απριλίου. Ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ δήλωσε ότι γίνεται έρευνα ώστε «να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μεμονωμένους δράστες ή για κάτι μεγαλύτερο», τόνισε πως η Μάλτα είναι και πρέπει να παραμείνει ασφαλής για όλους και ότι οι δυο συλληφθέντες δεν χαρακτηρίζουν το ήθος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που αριθμεί περίπου 2.000 στρατιωτικούς.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μάλτας Imperium Europa (Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία) επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση του από το ρατσιστικό έγκλημα υποστηρίζοντας ότι «οι άνθρωποι που δεν σκέφτονται δυο φορές πριν κάνουν κάτι μπορεί να προέρχονται από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο». Αρχηγός του κόμματος, που καταγράφεται δημοσκοπικά στο 2%, είναι ο Νόρμαν Λόουελ, που οραματίζεται μια Ευρώπη μόνο από "Ευρωπαίους αυτόχθονες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL