Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ανάποδος Κόσμος / Ανιχνευτής ψεύδους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ανιχνευτής ψεύδους

Η Τερέζα Μέι οδεύει προς την έξοδο της Ντάουνινγκ Στριτ αρ. 10 και οι Βρετανοί ετοιμάζονται για τις ευρωκάλπες, στις οποίες είχαν αποφασίσει -με δημοψήφισμα- να μην ξαναπάνε. Ο Νάιτζελ Φάρατζ ετοιμάζει σαμπάνιες για την επερχόμενη νίκη του κόμματος που βάφτισε Brexit. Ο αποκαλούμενος και κλόουν της πολιτικής σκηνής Μπόρις Τζόνσον θέλει να πάρει το τιμόνι των Τόριδων (και τη ρεβάνς) από την πρωθυπουργό, η οποία του έδωσε και στη συνέχεια του αφαίρεσε το υπουργείο των Εξωτερικών. Στους Εργατικούς, η πτέρυγα του μπλερικού «τρίτου δρόμου» και οι βαρόνοι των ΜΜΕ επιμένουν να ροκανίζουν την καρέκλα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που θέλουν να μείνει η χώρα στην Ε.Ε., δυναμώνουν.

Καθώς παραπατά ο άλλοτε κραταιός βρετανικός λέων, οι δημοσκόποι βλέπουν ότι το λαϊκίστικο δεξιό κόμμα του Φάρατζ θα μπορούσε να πάρει το ένα πέμπτο των ψήφων σε γενικές εκλογές και να ανατρέψει την ισορροπία των παραδοσιακών κομμάτων στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το τέρας που εξέθρεψαν επί πολλά χρόνια τα ταμπλόιντ (οι λεγόμενες λαϊκές φυλλάδες) και τα τηλεσκουπίδια παίρνει σάρκα και οστά. Όχι πως δεν έπαιξαν ρόλο η φτώχεια, η λιτότητα, οι διαψεύσεις από το πολιτικό σύστημα. Όμως το παρόν σημείωμα αφορά μια εξίσου προβληματική, ύπουλη, γνώριμη καθημερινότητα - και μια αυτοκτονία.

Μέσα στο πολιτικό χάος του Brexit και την εντεινόμενη οικονομική αβεβαιότητα, η αυτοκτονία του Στιβ θα περνούσε στα ψιλά, αν ο 63χρονος Άγγλος δεν ήταν ένας από τους δυστυχείς πρωταγωνιστές του “Jeremy Kyle Show”, μιας εκπομπής υψηλής τηλεθέασης που κανιβαλίζει «απλούς, καθημερινούς ανθρώπους», τους φέρνει στο στούντιο για να τσακωθούν, να βγάλουν τα «εσώψυχά» τους με διαιτητή τον τηλεαστέρα Τζέρεμι Κάιλ, να υποβληθούν σε ανιχνευτές ψεύδους και εξετάσεις DNA ώστε να αναδειχθεί η «αλήθεια». Αρκεί να αφιερώσει κανείς μερικά λεπτά για να βρει στο Διαδίκτυο το συγκεκριμένο τηλεσκουπίδι, εξίσου αποκρουστικό με πολλά ακόμα που παρουσιάζονται στις οθόνες, όχι μόνο της Βρετανίας.

Ένας από τους «γραφικούς» καλεσμένους του Τζέρεμι Κάιλ έγινε και ο Στιβ, που δέχθηκε να υποβληθεί στο τεστ της αλήθειας προκειμένου να πείσει την αρραβωνιαστικιά του, τη Τζέιν, πως δεν την είχε απατήσει. Όμως ο Στιβ απέτυχε στο τεστ. Η Τζέιν τον χώρισε και εκείνος αυτοκτόνησε με υπερβολική δόση μορφίνης, μια εβδομάδα μετά το γύρισμα. Ήταν καταθλιπτικός, είπε η Τζέιν. Είχε πάρει ιατρική βεβαίωση για να παρουσιαστεί στην εκπομπή, αντέτειναν οι παραγωγοί. Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν είχε προβληθεί όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Στιβ, ενώ το κανάλι αποφάσισε τελικά να κόψει από το πρόγραμμά του το “Jeremy Kyle Show” για να αποφύγει τα χειρότερα. Οι συντελεστές ελπίζουν πως η υπόθεση θα κλείσει γρήγορα. Έτσι κι αλλιώς ο Στιβ δεν ήταν...γαλαζοαίματος πρίγκηπας, ώστε να ασχοληθούν πολλοί με τα καπρίτσια, τα παιδιά του ή με τα ονόματα των παιδιών του. Ένα νούμερο τηλεθέασης (θα) ήταν. Δεν θα άλλαζε τη ζωή κανενός.

Αν όμως κάθονταν στον ανιχνευτή ψεύδους κάποιοι από τους μεγαλοσχήμονες σωτήρες της Βρετανίας, ίσως να άλλαζε κάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL