Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Βραζιλία / Βραζιλία: Εκπαιδευτικό "τσουνάμι" κατά Μπολσονάρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία / Βραζιλία: Εκπαιδευτικό "τσουνάμι" κατά Μπολσονάρου

Τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο ακροδεξιός Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου έρχεται αντιμέτωπος με το πρώτο κύμα αμφισβήτησης. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν την Τετάρτη σε όλη τη χώρα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας.

Εκτιμάται ότι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης, που είναι βέβαιο ότι θα απειλήσει την επιβίωση πολλών ομοσπονδιακών πανεπιστημίων, πραγματοποιήθηκαν σε 27 πόλεις της χώρας. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο με τους διαδηλωτές να πλημμυρίζουν τους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως “Η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα” και “δεν θα υπάρξουν περικοπές, θα υπάρξει αγώνας”. Η διαδήλωση κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου - λάμψης για να διαλύσει το πλήθος.

“Η κυβέρνηση παράγει χάος. Τα δημόσια πανεπιστήμια παράγουν επιστήμη” έγραφε ένα πλακάτ το οποίο αναφερόταν σε συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Αμπράαμ Βέιντραουμπ, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι “τα πανεπιστήμια που απλώς προκαλούν χάος θα υποστούν περικοπές”.

Οι περικοπές αγγίζουν το 30% της χρηματοδότησης και αφορούν τις λεγόμενες “ελαστικές” δαπάνες των πανεπιστημίων. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υδροδότηση και την ηλεκτροδότησή τους, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, ακόμα και τη στέγαση ξένων φοιτητών.

Από το Ντάλας των ΗΠΑ, όπου μετέβη για να συμμετάσχει σε φιλανθρωπικό γκαλά, ο Μπολσονάρου αρνήθηκε ότι η χρηματοδότηση προς τα δημόσια πανεπιστήμια θα μειωθεί και επέρριψε μια ακόμη φορά την ευθύνη στην Αριστερά. “Είναι χρήσιμοι ηλίθιοι, ανόητοι που χειραγωγούνται από μια έξυπνη, μικρή μειονότητα, η οποία αποτελεί τον πυρήνα πολλών ομοσπονδιακών πανεπιστημίων στη Βραζιλία”.

Φοιτητές του νηπιαγωγείου

Οι πανεπιστημιακές κλινικές, η έρευνα και πολλά δημόσια σχολεία θα επηρεαστούν επίσης από τις περικοπές, για τις οποίες ο υπουργός Παιδείας του Μπολσονάρου επέρριψε την ευθύνη στη σπάταλη διαχείριση των κυβερνήσεων του Εργατικού Κόμματος.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, ο Βέιντραουμπ υποστήριξε ότι το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο θα δώσει περισσότερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. “Προτεραιότητα θα έχουν οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά σχολεία και οι τεχνικές σχολές” είπε υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Βραζιλία για να βγει από την ύφεση είναι “μια επιστημονική, τεχνική και τεχνοκρατική προσέγγιση βασισμένη στους αριθμούς”.

Εκείνο πάντως που δείχνουν να χρειάζονται περισσότερο αυτή τη στιγμή οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Ρίο δεν είναι οι μάνατζερ. Η Λετίσια Φερέιρα δηλώνει στην εφημερίδα "Guardian" ότι η τάξη της πλημμυρίζει όταν βρέχει και το ηλεκτρικό ρεύμα πέφτει όταν κάποιος ανοίξει τον ανεμιστήρα.

Μια άλλη φοιτήτρια, η Ισαντόρα Γκρίλο, σημειώνει ότι οι περικοπές του Μπολσονάρου έχουν στόχο “να αποξενώσουν τους πάντες ώστε να πάψουν να έχουν κριτική σκέψη”. Για την Μπάρμπαρα Οτέρο πρόκειται για την πλήρη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην ουσία την ιδιωτικοποίησή της.

Η Ελίζαμπεθ Σάαρ, συνταξιούχος καθηγήτρια, τονίζει ότι πρόκειται για γενικευμένη επίθεση εναντίον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. “Ηδη είχαμε δυσκολίες προηγουμένως. Τώρα η δημόσια Εκπαίδευση ουσιαστικά τελειώνει” υπογραμμίζει.

Οι διαδηλώσεις της Τετάρτης διοργανώθηκαν μέσα από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με το κάλεσμα “Εκπαιδευτικό τσουνάμι”. Οι φοιτητικές και εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις αποτελούν την πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία που οργανώνεται σε εθνικό επίπεδο μετά την ορκωμοσία του Μπολσονάρου τον Ιανουάριο.

Έρχονται σε μια περιόδο που η δημοτικότητα του Βραζιλιάνου Προέδρου υποχωρεί καθώς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας παραμένουν, η ανεργία αυξάνεται και η προεδρική πλειοψηφία στο Κογκρέσο κλονίζεται όλο και περισσότερο από τις τριβές μεταξύ των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ο Μπολσονάρου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην εκπαιδευτική κοινότητα, την οποία θεωρεί “άντρο” αριστερών διανοουμένων. Τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί υπουργοί του έχουν στραφεί επανειλημμένα με δηλώσεις τους κατά της “αριστερής προπαγάνδας” σε σχολεία και πανεπιστήμια και έχουν ζητήσει από μαθητές και φοιτητές να “ενημερώνουν τις αρχές” για παρόμοια φαινόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL