Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Δεν θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας…
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας…

Στο Τελ Αβίβ το Ισραήλ προβάλλει, με αφορμή τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που φέτος φιλοξενεί, την εικόνα μιας όασης ελευθερίας και ανεκτικότητας στη Μέση Ανατολή. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά οι Παλαιστίνιοι επιμένουν να θυμούνται την ημέρα της προσφυγιάς τους, τη “Νάκμπα”. Και να διαδηλώνουν μέσα σ’ αυτή την “όαση” κάτω από πραγματικά πυρά.

Πίσω λοιπόν από τη λαμπερή βιτρίνα της Eurovision το Ισραήλ έδειξε χθες ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, οπωσδήποτε περισσότερο οικείο στους Παλαιστινίους. Χιλιάδες απ’ αυτούς συγκεντρώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και πραγματοποίησαν πορεία προς τον φράχτη ασφαλείας που το Ισραήλ έχει υψώσει στα σύνορα με την αποκλεισμένη περιοχή.

Αν και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι κινητοποιήσεις ήταν λιγότερο μαζικές απ’ αυτές που διοργανώνονται κάθε εβδομάδα εδώ και ένα χρόνο, οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν τον φράχτη. Τουλάχιστον 65 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τα πυρά σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που υπενθύμισε πως 305 διαδηλωτές, μεταξύ τους 59 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια αντίστοιχων κινητοποιήσεων τον τελευταίο χρόνο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 10.000 “ταραξίες και διαδηλωτές” συγκεντρώθηκαν σε αρκετά σημεία κοντά στον φράχτη και πως οι στρατιώτες του απάντησαν με “μέσα διάλυσης ταραχών”.

Διαδηλώσεις για την 71η πρώτη επέτειο της Νάκμπα, της “καταστροφής” που σημαίνει για τους Παλαιστινίους η ίδρυση του Ισραήλ το 1948, η οποία συνοδεύτηκε από τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Δυτική Όχθη, αλλά και το ίδιο το Ισραήλ.

“Μέσα σε μια νύχτα οι Παλαιστίνιοι βρέθηκαν χωρίς πατρίδα. Η Νάκμπα είχε αποτέλεσμα τον αφανισμό τουλάχιστον 418 χωριών, σφαγές αμάχων, τον εκτοπισμό 800.000 από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιων που ζούσαν στην ιστορική Παλαιστίνη το 1948 σε 1.300 χωριά και πόλεις” σημειώνει χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι.

Στο Τελ Αβίβ αραβικές οργανώσεις και Ισραηλινοί αριστεροί διοργάνωσαν την Τρίτη -στην πρώτη επέτειο της περσινής σφαγής 64 διαδηλωτών στη Γάζα- συγκέντρωση προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον δεκατετράχρονο αποκλεισμό και την ατέλειωτη αιματοχυσία στην περιοχή, αλλά και για να αποδοκιμάσουν τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, “τα τραγούδια και τη λάμψη” που, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, “δεν μπορούν να κρύψουν την κατοχή”.

Ακόμη και ο τόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι χτισμένος σε ερείπια παλαιστινιακού χωριού, του Αl-Shaykh Muwannis, “το οποίο κατεδαφίστηκε και εκκενώθηκε από τους κατοίκους του το 1948”, μας πληροφορεί ο Μαρουάν Τουμπάσι. “Είναι μια απόπειρα εξωραϊσμού για τα εγκλήματα και το απαρτχάιντ του Ισραήλ” καταλήγει.

Κινητοποιήσεις που συνέπεσαν με εκείνες της επετείου της Νάκμπα πραγματοποιήθηκαν και από ακτιβιστές που καλούσαν τους χρήστες της διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης διαμερισμάτων να απενεργοποιήσουν για τη χθεσινή μέρα τους λογαριασμούς τους ώστε να διαμαρτυρηθούν για την καταχώριση διαμερισμάτων προς ενοικίαση στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL